3 augustus 2016 - Van Grand Teton naar Dinosaur

Door Jan, Angélica, Bas en Rolinka - 04-08-2016 06:28
Dag 7 - over bosbranden, stuwdammen, dino's en dubbele dubbele hamburgers
 
Vandaag zakt ons reisgezelschap af van Grand Teton in Wyoming naar Dinosaur in Utah. De TomTom geeft aan dat dit traject 500 kilometer, ongeveer 6 uur, rijden is. Om toch nog wat te kunnen zien vandaag, rijdt Black Bull, bestuurd door Bas, al om kwart voor acht in de ochtend weg vanuit Teton Village. Nog een laatste blik wordt geworpen op Grand Teton.
 
Rijden in de Verenigde Staten is heerlijk, en zeker in de machtig mooie staat Wyoming. Kilometers lange, zeer rustige wegen over oneindig uitgestrekte hoogvlaktes glijden vanochtend onder Black Bull vandaan. In de verte links en rechts worden de prairies geflankeerd door besneeuwde bergtoppen. Bestuurder Bas weet door tijdig te remmen een botsing met een vijftal plots overstekende herten te vermijden. Hulde!  
Het landschap hier doet je onwillekeurig denken aan de prachtige beelden uit de al even indrukwekkende film Brokeback Mountain. Als je een paar uur in deze desolate omgeving rijdt, besef je enerzijds hoe groot dit bijzondere land is en anderzijds hoe moedig de eerste bewoners van dit ruige gebied moeten zijn geweest om zich met een paar paarden en koeien hier te vestigen. In de winter ligt er namelijk altijd een paar meter sneeuw en is het ijskoud, in de zomer kan het juist ongenadig heet zijn, helemaal in de dalen. Zo heet, dat een bosbrand gemakkelijk drie weken kan voortduren en een gebied zo groot als een Nederlandse provincie in de as kan leggen. Bas stuurt onze Black Bull vanochtend ook door zo'n net afgefikt bosgebied. De rook hangt nog in de dalen en de moedige brandweermannen zijn, zo blijkt al uit tientallen waarschuwingsborden naast Highway 191, nog steeds in de weer om na te blussen. Daar worden ook vliegtuigen en hier helikopters voor gebruikt. We rijden langs zo'n tijdelijk vliegveld op een weiland, waar 5 of 6 blushelikopters staan en daarnaast de firefighters die net uit hun pup-tentjes zijn gekropen waar ze vannacht wat hebben geslapen. Geen luxe leven hebben deze brandweerpiloten.
 
L
 
Het leven in deze omgeving is voor de inwoners van Wyoming sowieso volstrekt anders dan wij Nederlanders gewend zijn. Als je hier door deze staat rijdt, ga je de verschillen beter begrijpen. Een grote stad als Rock Spring heeft slechts 23.000 inwoners. Tussen onze startplaats Teton Village en het 250 kilometer zuidelijker gelegen Rock Spring liggen slechts 3 andere plaatsjes, zoals het kleine 'stadje' Farson met 313 inwoners. Daar is dan nog net een benzinepomp, een saloon en een kerk, maar als je hier komt voor een beetje drukte en dynamiek of om lekker te shoppen zit je echt verkeerd. Als hier wat vervelends gebeurt en je belt 911, duurt het ongeveer twee uur voor de sheriff komt opdagen. Die zit gewoon veel te ver weg en heeft bovendien een gebied zo groot als een kwart van Nederland te bedienen. Niet gek dus dat de Amerikanen die in dit 'Wilde Westen' wonen zichzelf nog steeds willen bewapenen om zich tegen gespuis en addergebroed te kunnen verdedigen. Overigens zijn de mensen hier heel vriendelijk hoor, en niemand van ons heeft hier één vuurwapen gezien of iets naars meegemaakt.
 
Bas en Black Bull zijn, zo weet u inmiddels al, bijzonder goede vrienden geworden. Bas zit de hele dag heel graag aan het stuur en doet dat geweldig. Pas na twee en een half uur in Rock Spring wordt de eerste stop gemaakt om te tanken en om extra drinkwater in te slaan. 
 
 
Daarna wordt nog één uurtje doorgereden totdat de grote Flaming Gorge Dam in het uiterste noordoosten van Utah wordt bereikt. 
 
 
 
Deze stuwdam met waterkrachtcentrale is in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd en in september 1963 nog door president John Kennedy in werking gesteld. In het Visitor Center van deze (aan de canyonkant 125 meter hoge) waterdam worden foto's bekeken van de bouw. Deze stuwdam is een iets kleinere uitvoering van de Hoover Dam bij Las Vegas, maar is niet minder fraai.
 
 
Het grote stuwmeer dat na 1963 is ontstaan is meer dan 100 kilometer lang en heeft 600 kilometers aan oevers doordat vele canyons zijn ondergrlopen. Aan de oevers in de buurt van de dam wordt door ons viertal lekker gepicknickt. Amerikanen zorgen altijd voor luxe picknickplaatsen.
 
 
Nog een uurtje verder wordt om 15.00 uur de eindbestemming van vandaag bereikt: Dinosaur National Monument in de buurt van het stadje Vernal waar vannacht wordt overnacht. Eerst wordt daar natuurlijk de indrukwekkende plek bezocht waar sinds 1909 duizenden botten en skeletten van allerlei dinosaurussen zijn opgegraven. De zogenaamde Quarry Exhibit Hall is aan de westkant van het grote park gebouwd over een half afgegraven heuvel waar in de laatste 100 jaar alleen al 1500 beenderen zijn gevonden van 100 verschillende dino's. Veel van deze skeletten zijn inmiddels tentoongesteld in grote natuurhistorische musea in de wereld, zo ook in New York.
 
 
 
 
In het naast de Quarry Hall gelegen Visitor Center wordt nog meer informatie over de opgravingen en de rest van het mooie park gelezen en ook een interessante film bekeken. Morgenochtend wordt het 45 kilometer verderop gelegen middendeel van het park ook nog bezocht. Daar schijnt een prachtige canyon te zien te zijn. Natuurlijk moet Bas voor vertrek nog even met een Stregosaurus op de foto.
 
 
Aan het eind van de warme middag wordt het hotel in Vernal bereikt. Daar wordt een verkoelende duik genomen in het zwembad. Na het zwemmen wordt gegeten in Ranch 7/11. Jan en Bas durven de hier immens populaire Pope Burger aan en slagen er, - toegegeven, met enige moeite - in om deze dubbele dubbele hamburger toch volledig te verorberen. Een toetje is daarna (en de komende dagen) niet meer nodig voor de mannen...
 
 
 
Na het eten wordt nog even gewandeld door Vernal. Hier eert men de militaire veteranen met een museum en een indrukwekkend monument.
 
 
Tot morgen maar weer!
 

Reacties

Pa-Gerard 04-08-2016 07:08 {{button-41433}}

Jullie rijden prachtige route's, willen jullie wel terug ?
Geniet er lekker van, ik geniet mee groetjes uit het bewolkte Nederland

Jacqueline 04-08-2016 07:34 {{button-41435}}

Mooi verslag, Jan. Keep om writing.....

Jolanda 04-08-2016 07:36 {{button-41437}}

Zo heerlijk om hier de dag mee te beginnen. Heb het idee dat ik er zelf bij ben.

Mark 04-08-2016 07:38 {{button-41438}}

Haha, Bas met die burger. Heeft ie m helemaal op gekregen? Wederom prachtig.

Lisanne 04-08-2016 08:25 {{button-41439}}

Lieve allemaal,

Wat is het daar mooi!! Ongelofelijk wijds en groot, van bergtoppen en meren tot supermarkten en hamburgers ;) Onwijs leuk om elke dag jullie verhalen te lezen en foto's te zien!
Ons internet is niet altijd even best maar we volgen jullie wel hoor! En kunnen niet wachten om de berenfoto's te zien!

Hier is alles goed! De familie is Kaapstad en omgeving aan het verkennen, Lisanne is nog een paar dagen aan het werk in het ziekenhuis. Over 1,5 week gaan wij ook met de auto op pad langs de zuidkant van Zuid-Afrika. Bijna zo'n grote auto als jullie black bull, maar wit zoals alle auto's hier....

Veel liefs uit Kaapstad!
Hans, Mitamarian, Jorine, Lisanne

Rieta van de Krielkip 04-08-2016 09:25 {{button-41444}}

Karlien wil de berichten ook volgen. Kan je haar toevoegen?

Franz en Dirk 04-08-2016 09:56 {{button-41449}}

Geweldige foto's weer en een helder verslag.
Tot morgen!

Els 04-08-2016 13:13 {{button-41465}}

Amerikaanse porties, hoe zit het met het gewicht????

Inge 04-08-2016 21:12 {{button-41497}}

Geweldig verhaal wederom en zo leuk om mee te genieten. Ga zo door en vooral ook met genieten. Have fun!!

Patricia 05-08-2016 00:09 {{button-41516}}

Wat leuk dit allemaal te lezen. Erg indrukwekkend. Veel plezier nog en een dikke kus voor mijn lieve zus en zwager.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan