12 augustus 2016 - Page; Antelope Canyon en Lake Powell

Door Jan, Angélica, Bas en Rolinka - 13-08-2016 08:39
Dag 16 - over een een kleurrijke kloof, kajakken en een cowboy-BBQ
 
Omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden, komen vandaag weer eerst de beelden en dan pas die 1000 woorden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antelope Canyon is nog maar een jaar of 12 geleden ontdekt als fotogeniek natuurwonder. Het is een zogenaamde Slot Canyon, een smalle kloof met hoge wanden die erg dicht bij elkaar staan. Deze gleuven in de rotsen worden gevormd in overwegend droge gebieden waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door zachtere rotslagen heen, waardoor smalle, soms wel 40 meter diepe canyons ontstaan. Nabij Page liggen er een aantal in een rood woestijnlandschap. De Upper Antelope Canyon is de bekendste en trekt inmiddels honderdduizenden toeristen per jaar. Jan en Sjé zijn er in 2012 al eens geweest, maar vanochtend met Bas en Rolinka doen ze de trip maar wát graag nog een keer. 
 
De kleine, maar vanwege zijn vormen en zijn per uur constant veranderende kleuren, indrukwekkende kloof wordt door Indianen geëxploiteerd en dat doen die jongens heel handig. Ieder uur stoppen ze letterlijk karrenvrachten vol toeristen in hun Four Wheel Drive Trucks en dan rijden ze die vanuit Page in een kwartiertje over een deels onverhard en hobbelig woestijnpad naar de ingang van de smalle kloof. Daar aangekomen lijkt het net een grote processie. Omdat de kloof zo smal is, loopt er één rij toeristen nieuwsgierig de kloof in, terwijl de toeristen die al aan het eind geweest zijn, verwonderd weer terug uit de kloof komen en dan direct weer de trucks in worden geloodst om teruggebracht te worden naar Page. 
 
Jan, gewapend met twee camera's, schiet in de 40 minuten durende wandeling tientallen foto's van de zo bijzondere canyon. Hij wordt aangemoedigd door de gids die uitstekende adviezen geeft. De met zijn grote Canon-camera gemaakte foto's kunnen helaas thuis pas verwerkt en getoond worden, maar de plaatjes die Jan met de kleine handcamera schiet, staan deels al hierboven en ook in het foto-album (klik hiervoor op de aparte link). 
De kloof blijft je boeien, ook als je er al eens eerder bent geweest. Bas en Rolinka zijn er vandaag voor het eerst en kijken hun ogen uit. 
 
Na het bezoek aan de kleurrijke en wonderlijke kloof is er een uurtje pauze. Die wordt vanwege het gratis internet in de plaatselijke McDonalds doorgebracht, uiteraard met de nodige versnaperingen. 
 
Om 12.30 uur start het actieve gedeelte van de dag: kajakken op Lake Powel. Een gids, Brett geheten, begeleidt onze helden gedurende een drie uur durende kajaktocht over Lake Powel naar een aantal prachtige plekken, onder andere naar een smalle ondergelopen canyon die nu de Antelope Creek heet. Lake Powel is, zoals gisteren al gemeld, ontstaan na de aanleg van de Glen Canyon Dam, dus varen op het immens grote stuwmeer met talloze zijvertakkingen betekent: varen over diepe ondergelopen ravijnen. Het is voor iedereen een geweldige ervaring. Bas en Ro delen een kayak en Jan en Sjé ook. De twee 'jonkies' varen het vaakst voorop, maar dat komt doordat in de boot van 'de oudjes' Sjé regelmatig in haar eentje peddelt omdat Jan dan foto's maakt. 
 
Het is zonnig en 37 graden Celsius, maar door het verkoelende water valt de hitte mee. Na anderhalf uur peddelen (en genieten van de prachtige omgeving) heeft gids Brett een verrassing in petto. We meren aan en stappen uit de kajaks. Brett moedigt de mannen in het gezelschap aan om te gaan zwemmen én ook om een sprong van een hoge klif te maken. Bas volgt de gids, Jan neemt de foto's wel. Brett doet het Bas voor en springt van een 7,5 meter hoge rots in het meer. Bas is dapper en helemaal in zijn element en volgt het voorbeeld van Brett. Hulde! 
 
Als je zoon het durft, dan moet je als vader niet achterblijven, denkt Jan. Dit is je kans om te bewijzen dat je als 'hoogtevreselijke' vader ook iets in je mars hebt. Dan klimt ook deze normaal gesproken angsthaas met zijn hoogtevrees omhoog. Hij loopt naar het afspringpunt en springt zonder te kijken van de hoge rots naar beneden, met een grote plons het 60 meter diepe water in. Hij springt (ja, vanwege toch die hoogtevrees) echter zo snel van de klif dat de fotocamera in handen van Sjé nog niet gereed is. Zo'n gedurfde sprong, een ware heldendaad voor iemand met hoogtevrees, maar geen foto! Een drama! 
 
Omdat er toch echt bewijsmateriaal (voor onder anderen broer Ab Mulder en vriend Theo Woldberg) moet komen, besluit Jan zijn gewaagde sprong te herhalen. Bas doet ook weer mee. En daar gaan ze, twee dappere Mulders, opnieuw de hoogte in, de klif op. Als er geen water in Lake Powel zou staan, zouden de twee nu 70 meter boven de grond staan. 
Nu staat de camera gelukkig wel aan. Eerst maakt Sjé een foto van de twee zwaaiende helden op de klif en dan gaat pa zijn zoon voor in de sprong. Twee stoere Sky Divers boven een (oké, ondergelopen) ravijn, daar springen zij manmoedig hun natte lot tegemoet. Voor de tweede keer deze middag. 
 
Na deze (althans voor Mulders) ware heldendaden wordt er nog een kwartiertje lekker uitgezwommen en van lagere hoogtes gedoken en dan wordt de terugreis per kajak aanvaard. Brett leidt onze helden veilig terug naar het beginpunt en om 16.00 uur brengt Black Bull het gezelschap terug naar het hotel, waar nog een paar uur wordt nagenoten van de mooie dag.
 
Maar het feest is nog niet over. De vier eten vanavond bij Big John, die de beste en gezelligste BBQ-feesten van Page verzorgt. Zijn specialiteit is 'pulled pork' dat de hele dag al in grote rokende ketels op eikenvuur is klaargemaakt. Bij Big John eet je, heel bijzonder, aan lange tafels onder het afdak van een oud vervallen benzinestation, waar aan één kant een podium is neergezet waarop een heuse cowboy-band live allemaal bekende country-songs ten gehore brengt. Aan de andere kant wordt er onder leiding van een dans-cowboy ge-line-danst door de tientallen hongerige laatkomers die wachten op een plekje in dit bijzondere restaurant. Ons viertal zit vanavond eerste rang en geniet van het eten, van de muziek en van de ambiance. Wat een prachtige afsluiting van een wederom super mooie dag!
 
Allemaal weer veel liefs en de allerhartelijkste groeten van Bas, Rolinka, Sjé en Jan. Tot morgen, als er tenminste internet is op de North Rim. En bedankt voor jullie lieve en leuke reacties. Fijn dat jullie ons in de smiezen houden.

Reacties

Heleen 13-08-2016 12:03 {{button-41979}}

Superstoer!!!!
En al dat moois!

Heerlijk genieten met elkaar!!
Dikke 😘

Els 13-08-2016 12:55 {{button-41980}}

Schitterende foto's.😻

Rieta 13-08-2016 13:47 {{button-41983}}

Elke keer is het weer smikkelen geblazen op jullie reis. Op verschillende wijzen.

Cliff 13-08-2016 14:05 {{button-41985}}

Mooi dat je na die salto precies op tijd weer gestrekt bent. Respect!

ab 13-08-2016 15:18 {{button-41987}}

Dergelijke foto's sla ik gewoon over, de wereld is er veel te vol mee.

Ineke Brouwer 13-08-2016 16:25 {{button-41990}}

Dat wordt straks weer pittig trainen want de wasbordjes zijn langzaam aan het verdwijnen😬😬😢
Misschien beter om foto's met kleding aan te maken?😉😉
Ik geniet van jullie avonturen!
Liefs
Ineke

Ciel en Harrie 13-08-2016 21:48 {{button-41997}}

De eerste foto is ( aan linker kant) net een vrouwen gezicht die een ander probeert te zoenen...kijk maar, het lijkt er echt op!
Nou Jan de hoogtevrees is nu van de baan? 😂😂😂😂

Franz en Dirk 13-08-2016 21:50 {{button-41998}}

Wat een prachtige foto's steeds weer, lijken wel abstracte kunstwerken, erg indrukwekkend.
Jan, van harte gefeliciteerd met je letterlijke "sprong in het diepe"
Ook het cowboyfeest ziet er erg gezellig uit, alleen we zien geen foto's van het line dansen, beetje jammer!
Tot morgen!

Pa--Gerard 14-08-2016 08:22 {{button-42001}}

Het wordt saai ,weer een prachtig verhaal , met als hoogtepunt de sprong van Jan ( ondanks zijn hoogtevrees hebben wij een held in de familie ,top)zou niet misstaan in RIO

Veel plezier

Lydia 15-08-2016 13:57 {{button-42054}}

Doodeng en je hebt het gedaan en nog wel 2x maar wederom heerlijk en mooie foto's . Jullie hebben al enorm veel gezien en zo te zien is uitslapen er niet bij.Een Veels te druk programma.

Erik 15-08-2016 21:03 {{button-42062}}

Wow. Wat een foto's. Ben benieuwd naar de Canon versie.
Het is een feest (van herkenning soms) om jullie reisverslag te lezen. Leuk hoor. Geniet nog even.
Erik & Jacqueline

Judith 16-08-2016 21:16 {{button-42100}}

Trots op grote snuif en zijn sprong in het diepe! P.S. en jaloers op Ro dr bruine kleurtje!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan