Zaterdag 29 april: Vancouver downtown, Capillano Suspension Bridge en Lonsdale Quay Market

Door Fer & Anja, USA 2020 - A couple of years ago

Eerste nacht in Canada. Dus wegwerken jetlag. Toch nog een best redelijke nacht gehad, zij het met tussenpozen. Maar om half zes stonden we toch echt naast ons bed. Vroeg op betekent ook vroeg aan het ontbijt. Net als heel veel Canadezen doen ook wij dit buiten de deur. Van 11 jaar geleden kenden we nog Joe’s Grill, en die blijkt hier net om de hoek te liggen. Nog niets veranderd en even lekker (en veel) als 11 jaar geleden.

Daarvóór trouwens met Harm al de stad in geweest voor koffie bij Starbucks en om in alle rust (nauwelijks verkeer nog) wat foto’s te maken van al die wolkenkrabbers. Het blijft fascinerend die molochen te zien staan met steeds weer een weerspiegeling van het naburige gebouw, en daar midden tussenin af en toe een oud klein kerkje.

Vancouvers binnenstad is relatief klein en laat zich gemakkelijk te voet of per bus verkennen. Op de smalle landtong tussen False Creek en de Burrard Inlet staan wolkenkrabbers van glas en staal, banken, grote hotels, kantoren en woontorens dicht op elkaar. Het hart van deze wijk is The Mall in de lange voetgangersstraat Granville Street, waar behalve bussen geen andere voertuigen mogen komen. Hier zijn ook de ondergrondse winkelcentra te vinden (Pacific Centre, Vancouver Centre) die de gebouwen aan weerskanten van de straat verbinden. De straat eindigt bij Granville Square, een plein dat uitziet op de bedrijvigheid in de haven en de havenhoofden. Het opgeknapte treinstation is via trappen bereikbaar. Daarnaast ligt de veerterminal, waar de ferry vertrekt die passagiers via de Burrard Inlet naar Noord Vancouver (Lonsdale Quay) brengt; deze boottocht biedt fraai uitzicht op de baai en stad.

Aan Burrard Street ligt tegenover het beroemde Fairmont Hotel Vancouver Cathedral Place, een kantoorgebouw met 23 verdiepingen uit 1991 van glas en kalksteen. Het is een architectonisch ‘landmark’ in Vancouver. Je ziet erin terug alle architectonische stijlen van de omliggende gebouwen. Het Fairmont Hotel Vancouver, met zijn groen koperen daken, is in 1939 opgetrokken door de Canadian Pacific Railway.

Robson Square en de voetgangerszone van de Granville Mall vormen het hart van het winkelgebied. Dit ontwerp van de architect Arthur Erickson (uit 1979) heeft de aanblik van het centrum veranderd. Het is een grote esplanade die drie blokken tussen Georgia Street en Nelson Street beslaat. Hij is onder Robson Street door verbonden met een ijsbaan (die toen wij er waren voor dansles werd benut) en een congrescentrum. Daarna gaat hij over Smith Street heen om trapsgewijs, met veel groen en waterpartijen, uit te komen bij het Court House. Het gebouw valt op door zijn schuine dakconstructie van glas en beton.

Na het ontbijt vanaf Canada Place met de gratis shuttle over de Lions Gate Bridge naar Capillano Suspension Bridge. Ook hier waren we lekker vroeg zodat we nog in alle rust konden rondscharrelen in deze toeristische attractie. Deze beroemde hangbrug werd in 1889 gebouwd door een zekere George Grant Mackay, die wilde voorkomen dat dit kleine stukje gematigd regenwoud zou worden gekapt. De sierlijke, 137 m lange brug beweegt bij iedere stap en biedt zicht op de Capilano River, die 70 m lager stroomt. Aan de overkant staan schitterende reuzenthuja’s en douglassparren, waartussen zwevende bruggen zijn aangelegd. Verder is er een Skywalk langs de randen van de kloof.

Met de stadsbus naar Lonsdale Quay Market. Dit opmerkelijke gebouw van glas en beton uit 1986 maakt deel uit van de terminal van de North Shore SeaBus. Op de markt is van alles te koop -van versgebakken brood tot bosbessen- en in de vele cafés en restaurants wordt eten uit alle windstreken verkocht. Op de eerste verdieping zijn handgemaakte producten te koop. Het complex herbergt ook brouwerij. Intussen komt het water met bakken uit de hemel. Met de Seabus weer terug naar Canada Place en het hotel.

Zie je de foto's niet. Klik dan im het submenu op afbeeldingen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in Zwolle.
Meld je gratis aan!