Zaterdag 6 mei 2017: We naderen de Rockies

Door Fer & Anja, USA 2020 - A couple of years ago

Vanuit Creston gaan we op weg richting Cranbrook. Onderweg worden we belaagd door stevige buien en zien we ook het effect van een paar dagen regen achter elkaar. Rivieren die buiten hun oevers treden en zo hoog staan dat ze de onderkant van bruggen raken. We volgen de Kitchener Valley en zien langs de weg veel doodgereden herten. Langs de kant van de weg deed een bald eagle zich tegoed aan zo’n karkas. We hebben op een paar meter afstand foto’s kunnen nemen. We passeren intussen een tijdgrens (we leveren een uur in) en bereiken Cranbrook.

Cranbrook is de grootste stad in de Rocky Mountains en staat daarnaast bekend als de zonnigste plaats in British Columbia. Met zijn mooie uitzichten op besneeuwde bergtoppen, groene valleien en heldere meren zou Cranbrook een prima locatie voor natuurliefhebbers zijn. Alleen vandaag is daar niet veel van te zien. Het regent en de bewolking hangt erg laag. Wel gebruiken we Cranbrook om onze camper van 130 liter benzine te voorzien; dat ding rijdt 1 op 4!

Een hoogtepunt van de regio is ongetwijfeld Fort Steele Heritage Town. Het is een museumdorp met zestig gerestaureerde en gereconstrueerde gebouwen. Het is een typisch mijnstadje uit de vroege 19e eeuw. Het opvallende houten rad pompte vroeger het insijpelende water uit de mijngangen.

De oorspronkelijke nederzetting Fort Steele ontstond met de goudkoorts van 1864. Op het economische hoogtepunt had Fort Steele meer dan 4000 inwoners. Toen men echter in 1898 bij de bouw van de spoorlijn Fort Steele links liet liggen en in plaats daarvan Cranbrook koos, ging het snel bergafwaarts en in enkele jaren slonk de bevolking naar minder dan 100. In de jaren 1960 liet de provinciale overheid de historische nederzetting herbouwen.

In het bezoekerscentrum is een uitstekend historisch overzicht van de regio te vinden. Veruit het interessantste pand is het voormalige hotel, dat nu onderdak biedt aan een museum over de streek.  Authentiek ingericht en met verkleed personeel bemand, tonen hotels, drukkerij, havenkantoor, bakkerij, timmerwerkplaats, een museum en een met koopwaar volgepropte general store wat een opkomend pioniersstadje 150 jaar geleden allemaal te bieden had.

We kamperen op de camping tegenover Fort Steel Heritage Town. Een mooie camping middenin de natuur. In de avondschemer zien we het wild langs de bosrand passeren.

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!