Woensdag 10 mei 2017: Bergen, prairie en badlands

Door Fer & Anja, USA 2020 - A couple of years ago

Vandaag een wat langere rit (265 km) van Banff naar Drumheller. Gelukkig een groot stuk (tot aan Calgary) over de snelweg, zodat we lekker op schieten en al vroeg in de middag in Drumheller zijn. Tijdens de rit zien we het landschap veranderen. We vertrekken in de bergen en zien allengs het land vlakker worden. Voorbij Calgary rijd je één grote vlakte in, de prairie, eindeloze graanakkers. Bij Drumheller zie je daar ook de ja-knikkers voor de olie bijkomen. En dan sta je ineens in een bizar landschap, de Alberta Badlands. Badlands is een waanzinnig mooi, maar desolaat landschap, langzaam gevorm door eeuwen van erosie. Sterk verweerde rotsformaties contrasteren met het groen van het omringende prairielandschap.

Even de geograaf in mij naar boven laten komen. De Alberta Badlands strekken zich ruwweg uit langs de Red Deer River tussen de plaatsten Drumheller (ten noordoosten van Calgary) en Brooks (ten zuidoosten van Calgary). De Alberta Badlands is een ruig en bizar landschap waarin sedimentair gesteente en kleirijke bodem aan extreme erosie van wind en water heeft blootgestaan. In dergelijke omgevingen worden vaak fossielen aangetroffen, zo ook hier.  De grootste vindplaats van dinosaurusfossielen bevindt zich in de buurt van Brooks, in het Dinosaur Provincial Park. Meer dan 300 complete skeletten zijn daar opgegraven, waarmee dit gebied een van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen ter wereld is. Deze vondsten worden over de hele wereld in musea tentoongesteld, maar het grootste deel van de collectie bevindt zich in het Royal Tyrell Museum in Drumheller.

Zo’n 17 km voor Drumheller ligt de 150 meter diepe Horseshoe Canyon, een duidelijk voorbeeld van wat Badlands zijn. De kloof is ongeveer 3 km lang en heeft de vorm van een hoefijzer, vandaar de naam. De Horseshoe Canyon is echter slechts een voorproefje van het grote zonovergoten ‘dal van de dinosaurussen’ langs de Red Deer River, waar ook het plaatsje Drumheller ligt.

Drumheller werd in 1910 gesticht. Steenkoolvondsten brachten welvaart in de regio. Na de tweede w werd de steenkool verdrongen door olie en aardgas. Het stadje is omgeven door vruchtbaar akkerland, hier en daar onderbroken door olieputten. Tijdens de rit naar Drumheller volgt de onverwachte confrontatie met een 120 m diep en 1,6 km breed, onherbergzaam dal.

Midden in Drumheller staat een 26 m grote replica van staal en glasvezel van een Tyrannosaurus rex. trap naar een panoramisch platform in de opengesperde muil.

We vinden omringd door de Badlands een plekje op Dinosaurus RV Campground. Morgen naar het Tyrrell Museum en de Dinosaur Trail.

 

Reacties

hansje A couple of years ago

Wat een mooie foto's!!
Prachtig je ziet het landschap steeds veranderen.
Mocht Fer toch mee uit de gevangenis, of hebben jullie veel moeite moeten doen om hem mee te krijgen ;=)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!