Dag 19 Yellowstone deel 2

Door MIJN - 21-08-2017 04:58

Koud! Dat is vannacht geweest. De slaapzakken van de kinderen waren niet bestand tegen de nachtelijke temperaturen van rond de 0 graden. Een groot contrast met de 28 graden die we gisteren nog hadden. We zijn vannacht niet opgeschrikt door beren, maar door een  groep jankende wolven. Wel apart om mee te maken. We waren dus vroeg wakker en besluiten om maar op pad te gaan. We gaan eerst naar de plaatselijke supermarkt in Canyon Village. Nou ja, supermarkt annex fast food restaurant annex gift shop. Broodjes waren er amper te vinden en de prijzen waren die van een supermarkt in de middel-of-nowhere. Voor 8 dollar kopen we 6 kaneelbroodjes, die eigenlijk eerst opgewarmd moeten worden. Nou dat moet maar met zonnekracht in de auto.

We gaan met de auto vandaag de south loop rijden. Dit is het gedeelte van Yellowstone waar de meeste geiser en springs/basins te zien zijn. Omdat Yellowstone eigenlijk 1 grote supervulkaan is (in ruste werd ons meerdere keren geruststellend meegedeeld) kom je er allemaal geisers en hotsprings tegen. We rijden vroeg weg denken we, maar komen erachter dat je écht vroeg weg moet wil je ook nog wat Widlife spotten. Deze trekken namelijk vroeg weg van de toeristische plekjes. Met geluk zien we 1 bizon een oversteek maken door Yellowstone River om de drukte te ontvluchten. Een mooi gezicht en hierdoor weten we ook dat bizons kunnen zwemmen.

We rijden langs allerlei leuke fotoplekjes en stoppen iets langer in de West Thumb van het Yellowstone Lake. Daar ligt namelijk het Westtumb Geyser Basin. Hier zien we allerlei verschillende geisers en een rotsig aflopende kustlijn gevormd door deze uitbarstende geisers. Door naar de hotspots van de zuid loop. Als eerste staat Old Faithfull op het programma. Dit is 1 van de bekendste geisers ter wereld omdat deze geiser op constante tijden water spuit. We leren dat er een rekensom gemaakt is. Als de geiser 3 minuten of meer water spuit (een lange eruptie) dan kun je er 94 minuten bij optellen voor de volgende eruptie. Dit is altijd dan een kortere eruptie tot 3 minuten. Dan kunnen ze er weer 89 minuten bij optellen en dan komt de Old Faithfull weer. Er zijn maar weinig geisers die deze regelmaat vertonen. We leren van een Park Ranger dat de Aardbeving (ja die van 1959) het patroon heeft aangepast, maar sinds die tijd is deze niet meer veranderd. Ook leren we dat iedere geiser een hotspring is, maar niet iedere hotspring een geiser. We waren natuurlijk net te laat voor de eruptie van 12:23 uur. Dus we moeten wachten tot 14:01. We besluiten om ons op te splitsen zodat er 2 een bankje kunnen claimen en de andere 2 gaan een ijsje halen. Om iets voor 2-en is het spektakel dan daar. We hebben helaas de korte eruptie. We lopen naar de auto en rijden door naar de Grand Prismatic Spring.

Als je een plaatje van Yellowstone ziet, of filmbeelden dan is de kans groot dat je deze al eens heb gezien. Maar in het echt ziet hij er nog mooier uit. Eerst rijden we naar de aangegeven parkeerplaats. Daar is een boardwalk van hout die je langs leidt. Maar vanaf dat looppad zien we een uitzichtpunt op hoogte. Daar moeten we heen, maar hoe komen we daar. Al snel realiseren we ons dat er voor de Grand Prismatic Spring parkeerplaats nog een parkeerplaats was die erg druk was. Daar was niet aangegeven dat hier de scenic route naar het uitzichtpunt was. Deze bleek ook pas vanaf juni geopend te zijn. Daarvoor ging men altijd illegaal foto’s nemen vanaf die heuvel. Een pittige klim later komen we aan bij het uitzichtspunt en zien daar het bekende plaatje. Snel vastleggen op de gevoelige plaat. Het wordt al laat en we moeten nog eten halen in West Yellowstone. Daar kopen we ook mutsen en warme sokken. Terug bij de camping kopen we ook nog 2 warme fleecedekens voor de jongens. Hopelijk hebben we het niet meer koud vannacht.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan