Mesa Verde

Door Weer naar Canada - A long time ago

Donderdag 1 juni

Vandaag Mesa Verde NP op het programma. Mesa Verde betekent Groene Tafel. De Pueblo Indianen omstreeks 1200 na Chr. woonden in ruimtes in de rotsen. Zie de foto’s. De ruimte waar wij waren was genaamd Cliff Palace. Deze ruimte bood in het verre verleden plaats aan ruim 20 gezinnen. De tafels zijn de bovengelegen bergtoppen waar de indianen hun eten verbouwden. Het waren farmers in de woestijn.
Omstreeks 1550 na Chr. Hebben de indianen deze ruimte weer verlaten en zijn elders gaan wonen. In 1888 ontdekten 2 cowboys deze ruimtes in de bergen en vanaf 1906 is dit een cultureel erfgoed.

Het park is behoorlijk groot. Veel rots woningen zijn niet bereikbaar of mogen niet worden bezocht. Sommige “woningen” staan op instorten. We reden vanaf de ingang van het park ruim 50minuten voor we bij Cliff Palace waren. Het was uiteraard weer veel klimmen en dalen.

Je kunt bij Cliff Palace en Balcony House alleen komen als je een tour boekt met een gids. Het is klauteren en klimmen om er te komen. Smalle uitgehouwen treden, soms een ladder en nauwe spleten die je moest trotseren. Van de gids uitleg gekregen hoe e.e.a. zou zijn ontstaan. Alles zeker weten doen ze ook niet omdat er alleen stoffelijke overblijfselen zijn. Was indrukwekkend om te zien hoe de mensen ruim 700 jaar geleden leefden en hun huizen bouwden.

De volgende bezienswaardigheid was het Balcony House. Hier kwam je door een steile afdaling, eerst via ijzeren trappen later door de natuurlijk uitgehouwen trappen van 700 jaar geleden.
Een Balcony House is een ruimte onder een overhangende rots. Die ruimte werd volgebouwd met kamers en andere ruimtes. Water sijpelde door de kalksteen rotsen en bleef staan op een hardere onderlaag. Zo kwam men aan water in de woestijn. De terugweg was iets spectaculairder. Via een hele smalle tunnel kwamen we bij een ladder. Die naar boven genomen en daarna weer door een tunnel. Deze moest kruipend worden afgelegd. Jaja op handen en knieën. Wat volgde waren nog 3 ladders en een natuurlijk uitgehouwen trap van 700 jaar oud. Was leuk om te doen.
De gids, een Navajo Indiaan heeft een hele goede uitleg gegeven over de manier van leven in 1200 na Chr. Hoe men omging met het landschap en de aanwezige benodigdheden om te overleven. We kregen daarbij inzicht op de manier waarin we in deze dagen omgaan met water etc. Hij noemde een voorbeeld in Amerika van een golfbaan die werd aangelegd in de woestijn voor de rich and famous. Hoeveel water dat kost om die in stand te houden. Hele volksstammen kunnen daar van leven.

Eenmaal weer boven hebben we geluncht en zijn we langzaam weer terug gereden naar de ingang van het park Genietend van de mooie vergezichten.

Eenmaal weer op de camping probeerden we weer foto’s via WhatsApp te versturen maar kregen het, evenals vanmorgen, niet voor elkaar. Via de mobieltjes is het niet doenlijk. Ook met ingeschakelde roaming lukt het niet! De server was niet bereikbaar. Het Wifi gebeuren in Amerika op de campings is bedroevend. Regelmatig valt de verbinding weg en is het geheel erg traag.
Via de laptop werkt het echter wel goed, vandaar dat deze verslagen up to date zijn.

Gisteravond hebben we ons eerste regenbuitje gehad. Het duurde wel 2 minuten en de straten zijn 5 minuten nat geweest. Vanmorgen scheen het zonnetje weer volop, maar later op de dag kwamen er enkele wolkjes. Temperatuur rond 73 graden F (25 gr. C.) We love it.

Vanavond lekker macaroni gemaakt. Na het afwasje ben ik weer even op de knieén gegaan, maar nu om het vloertje even te soppen. Er blijft zoveel zand en troep aan je schoenen hangen. Daarna lekker een douche gepakt  en koffie gedronken. Zo lekker naar bed.

Reacties

Nardi A long time ago

Hoi Marian en Ab, nou als ik dit zo hoor denk ik, petje af. Het ziet er héél mooi uit, echt indrukwekkend, maar ik zou het niet gedurfd hebben. Ik weet niet of je dit van te voren te horen krijgt. Als je er eenmaal aan begonnen bent, kan je waarschijnlijk niet meer terug, maar de trappen lijken mij nog het engst.

Hanne A long time ago

Heb je inmiddels die mooie indiaan al gevonden :)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!