Thuis, de balans opmaken en tips voor ooit een volgende keer (of voor andere reizigers)

Door Familie Smit - 15-08-2017 17:52

Omdat ik het niet kan laten toch nog een berichtje vanuit huis. De vlucht met KLM terug was prima, maar je slaapt natuurlijk voor geen meter. We hadden maandag dan ook best een pittig dagje.... Inmiddels herstelt zich dat wel weer.

Nu de balans opmaken en conclusies trekken.

In totaal hebben we met de huur-RV 4550 kilometer gereden, terwijl ik 3250 begroot had in onze route. Nou hebben we ongeveer 50 kilometer van de Icefields Parkway drie keer gereden, zijn we twee keer het Wells Gray Park ingereden (een keer 50 kilometer enkele reis en nog eens een stuk of dertig) en hebben we vanwege de branden 90 kilometer naar Lone Butte gereden die we ook weer terug moesten. Wel mooi in Lone Butte geweest, wie wil dat niet (nou, eigenlijk niet zoveel mensen want er is weinig te zien). Dan rijd je nog eens een dorp in voor boodschappen, een stad in voor een bezichtiging, en rijd je naar Vancouver terwijl je in Whistler zou blijven. Gelukkig had ik een onbeperkt aantal kilometers geregeld bij de camper, zou ik iedereen aanraden want dan hoef je nergens op te letten! 

De camper van Cruise Canada is prima als basis en over het algemeen ook het goedkoopst van alle verhuurders. Onze camper was van 2013 en had bij de start dik 115.000 kilometer op de teller. In Canada rijd je in kilometers, maar op het dashboard zie je in mijlen hoe hard je rijd, de kilometers staan in lichtgrijs wel in het cirkeltje, maar dat is bijna niet te zien. De indeling van de camper was goed, wij hebben voor het slapen alleen het bed achterin en het bed boven de cabine gebruikt, de laatste was erg breed. Het aanrecht zou wat ruimer mogen. De douche achterin is heerlijk, goeie straal en lekker warm - als je op tijd de boiler aanzet heb je urenlang heet water - al moet je wel even door de knieën om je haar uit te kunnen spoelen. We hebben geen persoonlijk pakket (kussens, slaapzakken en handdoeken) erbij geboekt, zelf een stapel oude handdoeken (die aan het eind van de vakantie weggegooid konden worden) en slaapzakken meegenomen en kussens voor een paar dollar bij de Walmart gekocht. Die kussens konden nog mee in de bagage terug, dus dikke winst! Wel de borden, kopjes en potten en pannen etc. bijgeboekt en die waren in zeer voldoende mate beschikbaar. Nog wel een schaar aangeschaft, is ook mee teruggenomen naar Nederland. We vonden het fijn om ook campingstoelen ter plekke te regelen ($9 per stoel), maar achteraf gezien hebben we die erg weinig gebruikt. Standaard zit er een campingtafel in de bagageruimte van de camper, die is niet heel fris - want je gooit daar de bagage bovenop - en de campingstoelen zitten heel laag, dus je moet bovenhands eten. Daarom gebruik je vooral de picknicktafels die op iedere campingplek staan. Ook hadden we bij ontvangst van de camper geregeld dat we aan het eind het gas niet hoefden bij te vullen en de vuilwatertanks niet hoefden te legen. Die kosten hadden we ons kunnen besparen (toch 2 x $35,-). Tanks legen is een fluitje van een cent, dat kan gemakkelijk op de laatste camping. Gas gebruik je weinig (zal vast wel van het seizoen afhangen, kachel nauwelijks aangehad), ik denk dat wij in totaal 3/4 van het gas hebben gebruikt. En propaangas is zo goedkoop, dat dat voor $20,- gemakkelijk weer bijgevuld had kunnen zijn. Over het rijgedrag en de dorst van de camper heb ik denk ik wel genoeg gezegd, een stukje zuiniger, wat steviger geveerd en iets minder breed zou prettig geweest zijn. Nu we dit weten zullen we een volgende keer wel wat kritischer zijn op de camper die we huren, hoewel de camper ons op zich prima is bevallen. Ook het ophalen en het weer inleveren van de camper ging bij Cruise Canada soepel. Let wel even op hoe vol je benzinetank is bij het ophalen, bij ons was die voor 3/8 gevuld (en dan mag je hem ook weer zo inleveren), maar dat betekent dat je wel redelijk vlot al moet tanken. 

Voor wie nog berenspray nodig heeft, wij hebben een nieuwe, onaangebroken fles. Heeft ons niet meer dan een veilig gevoel gegeven, maar op wandelingen zijn we nooit een beer tegengekomen. Toch $40 voor betaald.... Weet niet eens of we dit spul in Nederland wel mogen hebben, maar bij de douanes is er niemand over gevallen.

Boodschappen doen is in Canada duurder dan in Nederland, hoewel je je ook vaak verrekent omdat je dollars benadert als euro's. De dollarkoers daalde tijdens onze vakantie van boven de 70 cent naar ongeveer 68 cent en dan ben je toch weer wat voordeliger uit. Bij de kassa komt bovenop de prijs van de produkten nog wel BTW! Niet heel veel, maar een paar dollar toch algauw. Benzine is wel goedkoop ($1,25 per liter), maar je hebt er heel veel van nodig. Ook kleding is niet duur, daarom heeft Alwin maar liefst drie nieuwe t-shirts gekregen! En wat ons meeviel in prijs was het uit-eten gaan. Alleen in Clearwater waren we boven de $100,- kwijt, maar daar hebben we dan ook heerlijk gegeten. Het geven van fooien is erg wennen, maar betaal je met credit-card, dan kun je een percentage kiezen (de medewerker kijkt dan even discreet weg), begint vaak met 10% of 15%.

Al met al best een dure trip, maar wat zouden we het graag nog eens doen! Hard sparen dan maar, hopelijk komt er dan een vervolg.

Reacties

Fam. Wit 29-08-2017 15:58 {{button-48551}}

Hallo fam. Smit,
Wat leuk om op de Tioga site jullie verslag tegen te komen.
Aan de hand van jullie beschrijving van de walvissentocht in Tofino, wisten wij dat we elkaar op die boot getroffen hadden.
Leuk om even jullie ervaringen te lezen van jullie vakantie. Wij zijn gister thuisgekomen. Nu begint de napret. Foto's kijken, verslagen nog een keer lezen etc.

Groetjes
Michel, Marianne, Sil en Evi!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan