Rustdag

Door Angenis en Greet - 26-08-2017 07:46

Na bijna twee weken vandaag een (uit)rustdag. Lekker uitgeslapen; de een wat langer dan de ander. Maar ook op een rustdag valt er genoeg te beleven. Een rustig ontbijtje in het hotel met een gepocheerd eitje, toastje, gebakken piepers. Je kon zelfs een steak bestellen. Ieks, moet er niet aan dénken!

Daarna op zoek naar de zalmen. De Chinook zalm heeft zijn paargebied in Swift Creek, zo ongeveer aan de voet van Mt. Robson, bijna aan de oorsprong van Fraser River. Na het paren maken de vrouwtjes een nest, en leggen ze met z'n allen ongeveer twee miljoen eitjes. Daarna gaan zowel de vrouwtjes als de mannetjes dood. Simpel, toch?

De eitjes doen er drie maanden over om uit te komen. De jongen blijven 18 maanden in Swift Creek en zwemmen dan naar de Pacific Ocean (Stille Oceaan) bij Vancouver. Na 18 maanden zoet water moeten ze wennen aan het zoute zeewater, en zwemmen dan naar Alaska om daar vier tot vijf jaar te blijven. Dan zijn ze volwassen en zwemmen ze in een jaar weer terug naar Vancouver. En van daaruit in drie maanden tijd, zonder te eten, 1370 kilometer de Fraser River weer op. Tot aan Swift Creek dus. Pffffffft. Is het nog te volgen? Als ze hier aankomen zijn ze zo ‘battered’, dat ze niet mee te eten zijn. En dan begint het hele verhaal opnieuw. Er komen overigens maar 200 tot 500 paartjes terug. We kunnen gerust stellen dat de Chinook zalm een bijzonder dier is dat zich heeft aangepast aan het ijskoude water. En eenmaal volwassen, kan hij tussen de 6 en 23 kilo wegen. Wát een verhaal hè?!

Na Swift Creek zijn we weer in de rijdende kast gestapt en hebben bij de plaatselijke Swiss(!) Bakery twee heerlijke zoete broodjes gekocht. De bakker is fanatiek marathonloper, waarvan akte. Valemount is trouwens weer zo’n saai uitziend, uitgestrekt dorp. Het is op zich een belevenis dat er niks te beleven valt! En ook hier weer een relaxte sfeer en vriendelijke mensen in een schoon land met veel, heel veel RUIMTE

Op naar Rearguard Falls: een kleine waterval in de Fraser River. Mooi op tijd om een paar rubberboten de rivier af te zien gaan. Raften is hier in Canada erg populair en staat ook nog op onze bucket list. Moeten we dus écht inplannen!

Na dat uitstapje weer in de Nissan en hup naar de volgende bestemming: een smal geitenpaadje naar Little Lost Lake. Een korte, soms steile wandeling van zo’n vier kilometer heen en weer. Nu eens geen mensenmassa’s, maar we troffen één heel echtpaar dat in gezelschap van hond Rusty lekker op forel zat te vissen.

Na deze belevenis weer terug naar het hotel, waarbij we opmerkten dat we nu bergen zagen die er gisteren niet waren?! En dat kwam niet omdat wij zaten te slapen… Achter het hotel nog eens vier kilometer gelopen langs het vogelbroedgebied Cranberry Marsh. Op een paar eenden na geen vogel gezien, haha. Ziezo, dat noemen wij een rustdag. Heerlijk!

Nu nog ff de foto’s op de pc zetten, het blog bijwerken en op tijd versturen. Dan heeft iedereen weer leesvoer bij het ontbijt.

Oh ja, ik moet nog even wat kwijt over de openbare toiletten alhier. In alle parken, bij parkeerplaatsen, bij meren, bij points of interest, enzocetera, vind je gezelli uitziende huisjes waar de wc in is geplaatst. Nou ja, wc… niks ‘watercloset’. Een veredelde plastic ton zonder bodem, mét deksel, boven een ontzettend goor stinkend gat zul je bedoelen. Yarghs, wat kunnen wij mensen toch op een hoop een vreselijke stank veroorzaken. Daar kan een varkenshouderij of kippenfarm nog een puntje aan zuigen! GETVER. Als pleister op de wonde is er wel áltijd voldoende wc-papier én, niet geheel overbodig, ontsmettingsgel aanwezig. En dan moet je weten dat de dames om de haverklap moeten…

Reacties

De Helliemonsters 26-08-2017 07:51 {{button-48456}}

En dat noem je rustdag? 😜

Carin Dijkstra 26-08-2017 08:13 {{button-48458}}

Zo. ..... nu ook maar snel naar mijn eigen toilet.
Klinkt allemaal als een geweldige reis.
Lekker slapen dames, morgen weer een nieuw dag!

Mich 26-08-2017 08:52 {{button-48462}}

Echter, die stinkende meuk uit die put composteert wel.

Rianne 26-08-2017 09:01 {{button-48463}}

Bij mij is een rustdag: stretcher, handdoek , bikini, zonnebril, boekje en plat op de rug😂😂
Gaaf verslag weer.!

Jans 26-08-2017 09:39 {{button-48465}}

Ik ben het de vorige schrijvers een: is dit een rustdag? Maar de hele dag op een stoel zitten zou ik ook niet kunnen. Mooi verhaal over de zalmen, heel bijzonder zo'n levenscyclus.

Roos 26-08-2017 12:27 {{button-48468}}

Jullie zijn nu inderdaad bijna twee weken weg maar als je de blogs leest, lijkt het of jullie al twee máánden aan het reizen zijn. Tjonge, wat zien en doen jullie veel! En wat fijn toch dat we er elke dag een verslag van kunnen lezen. Heerlijk ontbijtleesvoer!

Conrad 26-08-2017 19:52 {{button-48476}}

Dat is toch geen Eland.

Baukelien Mollema 27-08-2017 08:25 {{button-48482}}

Gelukkig een bakery gevonden voor de cappucino en het taartje. Heel belangrijk.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan