Mountain of the Spiral

Door Angenis en Greet - 27-08-2017 07:16

Doel van vandaag: Yuh-hai-haskun, Mountain of the Spiral, zo genoemd door First Nations Secwepemc (Shuswap people). De Canadezen noemen hem Mt. Robson. Dank aan Lilian voor de goede tip! Wij hebben hem vanaf de zuidzijde mogen aanschouwen en wel in de zon, met knalblauwe lucht erboven en een witte wolk rond de top. Net een dot slagroom… Wat zijn we toch een bofbipsen, want het schijnt een zeldzaamheid te zijn dat je deze berg in volle glorie kunt zien.

Vanochtend eerst maar eens in Valemount naar de supermarkt voor het broodnodige aanvullen der eet- en drinkzaken. En het brood halen we natuurlijk bij de Swiss Bakery. Alwaar de bakker een Pool is en de eigenares een Zwitserse. Als je dan een bakkerij in Canada begint, hang je drie rood-wit-gekleurde vlaggen aan de gevel… We hebben natuurlijk niet alleen brood gekocht: al die lekkere koffiebroodjes laat je toch niet liggen?! Neuh…

Naar Mt. Robson visitor center is het niet ver en we laten ons daar door een ranger vertellen dat de hike van vandaag over een breed, makkelijk pad gaat. Da’s ook wel eens lekker. Verder hoorden we hier waarom hier in de wijde omgeving zo veel roodgekleurde dode dennen staan. Ons vermoeden werd bevestigd: de vermaledijde pine beetle is hier aan het werk. Een vreselijke ramp! Hij hoort bij het ecosysteem, en zorgt ervoor dat bomen van 80 jaar en ouder doodgaan. Daarvoor nestelt hij zich onder de schors van de den, vreet zich een weg naar binnen en verstoort zo de complete waterhuishouding van de boom. De boom gaat uiteindelijk dood, en de naalden verkleuren van roodbruin naar grijs. Maar sinds 2005 houdt dat beest hier echt huis. Als je door dit gebied rijdt, zie je enorme roodbruin- en grijsgekleurde oppervlaktes bos: foute boel dus. In 2005 is een gebied van zeven miljoen hectare, zo groot als de provincie New Brunswick in Oost-Canada, besmet geraakt en doodgegaan. De hoop is hier nu op een strenge, vooral ijskoude winter zodat de larven van die vervelende kever kunnen doodvriezen. Extreme droogte is ook niet goed voor die rotzakjes, maar dat zorgt ook voor andere ellende zoals bosbranden. En het is ook niet goed voor de bomen. De enige natuurlijke vijand van de kever is de specht, maar die zijn er niet genoeg om de huidige plaag te kunnen bestrijden. Gecontroleerd percelen laten affikken, is een manier om van de kever af te komen, maar dat gebeurt in beperkte mate vanwege de toegankelijkheid van de meeste besmette gebieden. Ook wordt er wel voor gekozen om, waar mogelijk, de dode bomen te kappen voor commercieel gebruik. Al dit soort maatregelen getroffen op kleine schaal, helpt alleen in gebieden die beperkt besmet zijn. Zodra de dode bomen verwijderd zijn, kunnen zaailingen weer voor nieuw bos zorgen. Jammer genoeg duurt het jaren voordat er weer een volgroeid bos staat… Om dit soort verwoestende ellende te voorkomen, wordt er soms gekozen voor een nieuwe aanplant van naald- en loofbomen door elkaar.

Dit relaas over de pine beetle hoorden we dus bij het visitor center van Mt. Robson. En na een heel klein stukje met de auto Park Robson in, hebben we een heerlijke wandeling gelopen. De hele Berg Lake Trail is 22 kilometer lang, waarbij je 800 hoogtemeters moet overbruggen. Niet zo veel voor 22 kilometer, maar je moet ook weer terug. En da’s toch echt te veel voor een dag. Kampeerspullen hebben we niet bij ons, dus moeten we het doen met een beloopbare afstand. Dus zijn we naar Kinney Lake gelopen om te lunchen. Da’s toch nog steeds ruim vijf kilometer enkele reis. Mooie afstand voor vandaag.

En een mazzel dat we gehad hebben! We waren mooi op tijd om bijna de hele Mt. Robson te zien aan het begin van onze wandeling. En bij Kinney Lake konden we zelfs nog een zeker 50 meter dikke rand van de Robson Glacier zien die aan de noordkant van de berg ligt. Er hangen dus vaak wolken voor deze bijna 4.000 meter hoge gigant. De hoogste berg van de Canadese Rockies. Ook zijn er nog tele-opnamen van de Whitehorn Glacier gemaakt. Aardig gelukt ook. De bewolking nam toe naarmate de middag vorderde, en toen we terug waren bij ons beginpunt was er nog maar 2/3 van de berg te zien. Dus zagen we hem nog maar tot ongeveer 3.000 meter hoogte.

Al met al een superdag door het waanzinnige uitzicht aan het begin van de dag, gevolgd door de mooie wandeling langs Robson River.

Reacties

De Helliemonsters 27-08-2017 08:02 {{button-48479}}

Een berg met een dot slagroom dat klinkt aantrekkelijk 😉.

Ramon 27-08-2017 08:15 {{button-48480}}

Leerzaam voor ons ook!!!

Jacky 27-08-2017 08:17 {{button-48481}}

Wat een mooie verhalen en prachtige foto's. Dat is genieten. Lieve groetjes.

Baukelien Mollema 27-08-2017 08:41 {{button-48485}}

Gelukkig was er een 5 km wandeling !!!!! Pfffff.....!

Jans 27-08-2017 12:19 {{button-48493}}

Jullie hebben zeker veel geluk en genieten daar volop van...... en wij bij het lezen ook!
En wat een vreselijke verhaal over die 'beetle'. Jullie blijven daar ook weer een paar dagen? Of gaan jullie alweer westwaarts. Ik ben zo benieuwd naar al die honderden foto's en natuurlijk weer naar de geweldige film.

Jans 27-08-2017 12:24 {{button-48494}}

Wat een gave foto's, Greet! En ook een leuke van jou zelf..... Hoogst waarschijnlijk door Sieneke gemaakt.
😂😂

Rita 27-08-2017 13:48 {{button-48498}}

Wat weer een prachtige foto's ennn.... de teldt nstuurlijl ook!🤗

Vivianne 27-08-2017 22:21 {{button-48505}}

Wat een avontuur! Geweldige foto's! Geniet!

Sylvia 29-08-2017 12:44 {{button-48548}}

De ellende van een plaag hebben we in onze eigen tuin ook net meegemaakt in minivorm: rupsen in het buxusboompje. Het was helemaal kaal gevreten!
Zo'n megabos verliezen is natuurlijk vreselijk. Je zou bijna hopen dat het nepnieuws was...
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan