Hey Whale!

Door Angenis en Greet - 04-09-2017 08:52

HEY WHALE, YES WHALE! We moesten er 250 km voor rijden, en een paar uur op wachten, maar dan heb je ook wat! Geduld blijft een schone zaak. We klokken 20.25 uur en zitten na een zeer enerverende dag in de auto richting Port Hardy. Angénis rijdt en Greet typt... Waar te beginnen?!

Vanochtend was het wederom zonnig en na een continental breakfast begonnen we vol goede moed aan de toch wel lange reis van vandaag. Deels door Sauerlandachtig gebied, met zo nu en dan een uitschieter de lucht in. Al vroeg bereikten we Telegraph Cove: een lief, klein vissersdorp waarvandaan Grizzly Tours en Whale Watching Tours worden georganiseerd. Waren we toch nét te laat voor laatstgenoemde tour zeg, maar om vijf uur vanmiddag zou de volgende vertrekken. Ja, pffft, dat is dan vier uur wachten… En er is hier alleen maar een motel, een walvismuseum, een restaurant, en die schattige kleine huisjes waar tegenwoordig toeristen in verblijven. Nou, maar even over denken dan. Eerst een warme lunch genuttigd: dan zouden we vanavond kunnen volstaan met een boterham. Dan toch maar even bij Grizzly Tours geïnformeerd of we nog met hen meekonden. Nope, fully booked for the rest of the day, week, month. We even have reservations for next year... 

DJIEZUS: soort van noodstop net; er steekt een elk over!!! Gelukkig zag Angénis hem op tijd… hartverzakking! Dat was op een haar na een aanrijding met vreselijke gevolgen. Pfffft.

Terug naar waar we waren: we besloten te wachten tot vijf uur en boekten de Whale Watching Tour. De mist die de hele dag al Telegraph Cove in- en uittrok, baarde ons wel een beetje zorgen, maar joehoe, verdween aan het einde van de middag. En ja, je hangt dan een beetje in een bearchair in de zon, je rust zogezegd verplicht uit. Ondertussen speurden we het water af naar de otters die zichl eerder die middag al hadden laten zien. Maar nee, als je die wilt vastleggen, moet je heel erg veel geduld hebben… En toch, jawel, vlak voordat we op de boot stapten, waren er drie van die snelle rakkertjes op de steiger geklommen. Klikklik, hebbes!

Enfin, om 16.45 uur hebben we ons gemeld bij de boot, waar een kleurrijk gezelschap opstapte. De kapitein bleek een oud-kustwachtman die al 50 jaar in deze wateren rondvaart. Twee meiden van de organisatie voeren ook mee en legden wat uit over wat we misschien wel zouden gaan zien. Een van de twee, Allison, is een afgestudeerd zeebioloog.

Nou, daar gingen we, gezellig ervaringen uitwisselend met nog twee andere Nederlanders uit Veldhoven, én met een Duitse familie die we nu al voor de derde keer tegenkwamen deze vakantie! We startten rustig tussen eilandjes doorvarend waar af en toe nog een flard mist rond hing, en waar zeeleeuwen en zeehonden lui lagen te wezen in een laatste streep zon. Dan toch maar de telelens voor de dag gehaald: je weet nooit waar het goed voor is… Met z’n allen wilden we zo graag killer whales ofwel orka’s en humpbacks (bultruggen) zien, dat er een soort van ‘spanning’ ontstond. Wie ziet wat het eerst? Ja! Daar in de verte: een orka, en nog een, en nog een! GAAF! Het bleken visetende orka’s te zijn die in groepen bij elkaar, luid communicerend rondzwommen. Zó verschrikkelijk mooi! We weten niet precies hoeveel het er waren, en Allison kon niet zeggen welke groep dit was. Intussen had de kapitein contact gehad met een andere boot die bultruggen had gespot. En al gauw hadden wij die ook in het vizier. Machtige beesten, die wel tien minuten onder water kunnen blijven. In totaal hebben we er vanavond wel een stuk of tien gezien. AWESOME! Ook nog een tweetal dat elkaar kent en gewoon ff bij elkaar ging buurten. COOL! Allison herkende in ieder geval Argonaut en Corporal. Mooi man. Deze beesten herken je vooral aan de vorm van de bult op de rug en natuurlijk aan de staart. De orka’s zijn vooral te herkennen aan hun rugvin en aan de witte tekening op hun rug. En of het allemaal nog niet genoeg was, zagen we ook nog een grote groep Steller zeeleeuwen ravotten in het water. Na drie uur varen door de deels mystiek mistige en oh zo prachtige Johnstone Strait, kwam er toch een eind aan dit fantastische avontuur. Weer iets wat we voor geen goud hadden willen missen! Oh Canada!

Reacties

Jans 04-09-2017 09:35 {{button-48656}}

Wat GAAF om al dat wild te zien....wat een belevenis!! Gelukkig dat het wachten dit opgeleverd heeft. Mooie foto's....waarschijnlijk moeilijk op een wiebelende boot en met weinig licht.
Het kan niet op deze vakantie. Nu nog naar de Grizzly's? En zeearenden?
Dat worden weer 3 fotoboeken.

Rianne 04-09-2017 21:01 {{button-48674}}

Een paar dagen off line geweest en weer heerlijk bijgelegen! Wat een gave reis en je kan zo als reisverslaggeefster aan de gang😉 Wel naast je baan bij ikea dan hè. Geniet ze. Groetjes riannep

Roos 04-09-2017 22:22 {{button-48675}}

Beren, elken (elks?), otters, walvissen: het kán niet op deze vakantie. Wat gaaf dat jullie zo veel wilde beesten voor de lens krijgen deze vakantie. Geniet nog lekker deze week!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan