Op naar de hoofdstad van BC

Door Angenis en Greet - 07-09-2017 08:03

Weer een reisdag, maar wel met een paar hele leuke tussenstops. En aan het eind van de dag, van het hotel bijna drie kilometer naar het centrum gelopen om te eten, om daarna via Chinatown weer terug te wandelen. Een vriendelijke Canadese wees ons heen de kortste weg.

Maar nu eerst onze reis. Na op tijd te zijn vertrokken uit Port Alberni hebben we de eerste stop in Coombs, bij een hele leuke ‘winkelwijk’.  Het zag er een beetje alternatief uit, met een gave supermarkt: niet alleen van binnen maar vooral op het dak. De supermarkt heet ‘Goats on Roof’, en inderdaad, er liepen drie geiten op een heerlijk sappig groen dakgazonnetje. Zich nergens iets van aan trekkend, zó maf! Na wat geklik, zijn we doorgereden naar de Dutch Candyshop. De Ruijter hagelslag, klompen, drop, en André Hazes schallend door de ruimte. Al dat spul wordt door een stel Nederlanders uit Nederland hierheen gehaald en vooral de lang geleden naar Canada geëmigreerden zijn gek op dit soort waar.

Verder hebben we het dorpje Chemainus bezocht. Een oud vissersdorpje, met 40 muurschilderingen die de geschiedenis van het dorp verbeelden. Midden in het dorp staat een bakkerij met de illustere naam: Utopia Bakery… De oorspronkelijk eigenaar is een Nederlander, duidelijk met visie... Hij heeft heel veel leuke baksels liggen: bokkenpootjes, krentenbollen, javaantjes en nog veel meer. We hebben ze daar wel even van de nieuwe spelling op de hoogte gebracht, haha. In de haven liggen enorme boomstammen (Red Cedar) te wachten op verwerking, wat hier op de kade gebeurt. Het ruikt daarom in het hele dorp heerlijk naar hars.

We rijden zo veel mogelijk via de kustweg door naar Victoria, de hoofdstad van British Columbia. Onderweg spotten we weer flink wat adelaars. Helaas kunnen we niet zomaar even langs de kant van de weg gaan staan om ze vast te leggen op foto en film. Ook zien we onderweg een dode elk, of eigenlijk wat daarvan nog over is. We vermoeden dat het om een aanrijding gaat waarbij de bestuurder van de auto ervandoor is met het bruikbare deel van het beest. En op Highway 1 zien we dat een slang tijdens zijn laatste oversteek wordt platgereden door zo’n enorme pickup.

Omdat de bosbessen (voor het ontbijt) op zijn, volgen we op een gegeven moment de bordjes die ons naar een blueberry farm leiden. Werkelijk in the middle of nowhere (again) vinden we die kwekerij en er is nog iemand aanwezig ook. We nemen een flinke zak vol en praten wat met de eigenaar. Eerst natuurlijk over koetjes en kalfjes, en wat later komt de politieke situatie in Canada en Europa aan bod. Allemaal vrij onschuldig, al is de man heel duidelijk over de provincie Quebec en zijn inwoners. Allemaal profiteurs die socialisten, aldus de man. Op het moment dat wij afscheid willen nemen, geeft hij aan dat het nu tijd wordt voor een echt serieus onderwerp. Weten wij waar wij na onze dood heengaan? Op ons antwoord dat wij daar geen idee van hebben, steekt hij van wal en begint een evangeliserende monoloog waar wij ons geen raad mee weten. Geen speld tussen te krijgen, en net als wij bedenken dat we gewoon moeten weglopen, gaat de telefoon…

Redelijk op tijd komen we aan bij Days Inn, een gedateerd motel met drie verdiepingen zonder lift. En wij huizen op de bovenste laag, haha. Wel achterin, dus lekker rustig. Overigens, gisteren hadden we ook al geen lift. Maar dat was maar tweehoog. We hoeven niet meer naar de sportschool… Na het inchecken dus de wandeling naar het centrum, langs een grote scheepswerf. In een gezellig steegje hebben we heerlijk tapas gegeten. Oeh, als mensen met een grote boog om ons heen gaan lopen, weten wij wel waardoor dat komt. Knoflook is gezond, toch?!

De weetjes van vandaag: tijdens onze rondreis zijn we langs ontelbaar veel meren gekomen. Om verontreiniging met micro-organismen uit ander water te voorkomen, is iedereen verplicht om zijn boot af te spuiten én af te drogen zodra de boot uit het water komt. Zo wordt ‘kruisbestuiving’ voorkomen. En over water gesproken, het heeft aan deze kant van Vancouver Island al niet meer geregend sinds juni, op twee buien na. En de rook waar we gisteren over schreven, is niet afkomstig van het vasteland van Canada, maar van de V.S. In Ohio, Washington State, en Oregon hebben ze te kampen met behoorlijke bosbranden.

En als laatste: we schreven gisteren dat de Alberni Inlet uitmondt in de Atlantische Oceaan. Dat was een slip of te pen. De Pacific Ocean is natuurlijk de Stille Oceaan.

 

Reacties

De Helliemonsters 07-09-2017 08:11 {{button-48793}}

Haha heerlijk van de geiten op t dak en de hagelslag...Nasr t evangelie, gelukkig daar saved By the Bell.😘

Jans 07-09-2017 09:21 {{button-48797}}

Inderdaad grappig die geiten.... Hopelijk hebben jullie in Vancouver weer heldere hemels om jullie heen. Blijven jullie nog een paar dagen in Victoria?

Sylvia 07-09-2017 11:42 {{button-48802}}

Wat leuk dat er in eens een stukje Nederland op duikt.Nou zijn er ook wel veel naar Canada geëmigreerd.

Komen jullie veel toeristen tegen? Het lijkt vrij rustig waar jullie nu zitten.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan