30 mei Icefields Jasper

Door Louis & Karin naar ZE - 31-05-2018 17:42

Woensdag 30 mei Jasper Ice fields
Vandaag om 8 uur opgestaan maar we waren al eerder wakker. Toen we uit het raam keken van onze slaaapkamer zagen we dat het sneeuwde! Wat een mooi plaatje, zomaar eind mei! 
Vandaag vertrekken we richting Jasper en gaan halverwege stoppen bij de icefields. Zo gezegd zo gedaan, onderweg nog even getankt ( 114 liter, $ 228 = dure benzine hier!). Rond 14:00u waen we bij de Icefields. De parkeerplaats ligt bovenop een berg en blijkt tevens de camping te zijn voor campers. Makkelijk! en niet duur, slechts $ 15,60 ( € 10,-) per nacht. Dat is een koopje, vooral als je ziet wat voor uitzicht we hebben! Onbetaalbaar!
Er zijn verschillende dingen te doen. We hebben gekozen voor een tocht met de Icefield explorerer naar de gletsjer vandaag. Morgen doen we de Glass tour.
De tocht naar de gletsjer begint met een bus. Halverwege de berg moeten we overstappen op de speciale icefield explorerer. Onze chauffeur is Kaytie. Ze heeft naast een bus chauffeurs diploma ook goedkeuring om deze machine te besturen. Het lijkt wel een super grote tank en weegt 30 ton. De banden zijn bijna zo groot als een mens en kosten per stuk meer dan $5000,- Het hele voertuig kost $ 1,3 miljoen, heeft een topsnelheid van 18 Km/h en kan bijna alle soorten van bodem aan maar is speciaal gemaakt voor het beklimmen van steile en moeilijk begaanbare ijsvlakten. Er zijn er totaal 24 van in de hele wereld. 22 daarvan staan hier opgesteld en de overige twee in Australie en de USA. Ze worden daar gebruikt voor research doeleinden.  Kaytie is erg enthausiast en komt oorspronkelijk uit Australiee (Perth) maar doet hier nu seizoenswerk tot medio oktober, daarna ziet ze wel. Het is haar 7e shift op dit voertuig, daarvoor heeft ze de bussen bestuurd. 
De tocht duurt 20 minuten om naar boven te komen. Onderweg zien we enkele bomen. Ze zijn niet meer dan 2 meter hoog maar toch 200 tot 300 jaar oud. We zitten hier op de boomgrens waar nog maar net bomen kunnen groeien. Je merkt het ook aan je ademhaling, er zit minder zuurstof in de lucht, daardoor ook eerder moe. Trappenlopen bijvoorbeeld is een stuk vermoeiender dan thuis.Gelukkig hoeven we nu even niet te lopen en zijn we passagier in de ice explorer.  Eenmaal bovengekomen krijgen we ruim de tijd om foto's te maken. We hebben het geluk dat we de laatste rit van de dag hebben gekozen, en dat kun je ook zien aan de foto's. Maagdelijke plaatjes! Ik ben als laatste ingestapt zodat ik nog wat foto's van Kaylie kon maken en sfeerplaatjes in de bus.
Na de terugtocht zijn we gelijk weer terug naar de camper gegaan. Lekker bij het kacheltje opwarmen want het is hier gewoon nog winter. Kacheltje aan, potje koken, daarna koffie en deze blog schrijven en alle foto's bekijken en rangschikken. We hebben totaal 347 foto's gemaakt vandaag. We hebben er een paar op deze site gezet.
Ben benieuwd wanneer we weer wifi hebben om dit blog te versturen.

Groetjes,

Karin en Louis.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan