Dag 10 - Van Sioux Falls naar Badlands

Door Ineke & Jos Peters - 21-04-2018 05:47

Voordat we verder reden naar de Badlands, hebben we eerst nog het Lakota-museum in Sioux Falls bezocht. De Lakota’s maken deel uit van de Sioux-Indianen en stonden bekend om hun superieure ruitervaardigheden.

Zij waren trouwens de stam, die een rol speelden in de film “Dances with wolfes” met Kevin Costner. De Lakota’s waren ook betrokken bij het bloedbad van Wounded Knee.

We kennen natuurlijk allemaal wel de geschiedenis van de Indianen, maar als je hier bent, gaat het echt meer voor je leven. Als je toch bedenkt wat er gebeurd is. Plotseling wordt je land overspoeld door kolonisten, die van de Amerikaanse regering een stuk land hadden gekregen, die ze kwamen opeisen. Land dat helemaal niet van de Amerikaanse regering was!

Ah, ja, waar is dat niet gebeurd in de wereld.

De Badlands. De Lakota-Indianen noemden dit gebied “Mako sica” en de eerste Franse pioniers “Les mauvais terres à traverser”, beide benamingen betekenen “slecht land”. 70 Miljoen jaar geleden was dit gebied een ondiepe zee en 30 miljoen jaar geleden was het een oerwoud. Fossielen, gevonden in de verschillend gekleurde lagen hebben dit aangetoond. Ten gevolge van watererosie is het gebied geworden zoals het er nu uit ziet. Bizar gevormde rotsen tussen uitgestrekt glooiend prairieland, waar meer dan vijftig verschillende grassoorten groeien. Te droog voor bomengroei en te nat om woestijn te vormen. Het is onaards mooi.

We campeerden op de Cedar Pass Campground. De camping was niet veel bijzonders, maar wij stonden wel eerste rang met uitzicht op de Badlands.

De nachten zijn koud en we zijn blij met de extra deken die we bij Wallmart hebben gekocht. We zijn ook erg blij met de goedwerkende kachel. Regelmatig slaat hij aan. We werden wakker met een mooie blauwe lucht en zon. Dus snel douchen en ontbijten met de overgebleven pancakes, die ik gisteren in een doggybag meekreeg.

We hebben vandaag voor het eerst onze zonnebrillen opgehad. We gaan de goede kant op.

We rijden verder. Tussen de verlaten Badlands door, rijden we praktisch als enigen op de weg. Onderweg hebben we nog heel kort gewandeld, maar het was erg modderig.

Onze volgende stop is Rapid City, gelukkig een vrij korte rit van 80 mijl (= 120 km), staat ongeveer 1 1/2 uur voor.

 

Reacties

Ko en Jeannette Hoogesteger 21-04-2018 09:25 {{button-50763}}

Hallo Ineke en Jos,

Hallo Wat leuk dat jullie dezelfde reis maken als wij in 2016.
Wij hebben er ook heel erg van genoten en denken er nog regelmatig aan. door jullie blog zitten we weer in dat prachtige landschap. Wij gaan jullie volgen.
Kijk nog even op ons blog, daar staat een bericht voor jullie.

we wensen jullie heel veel plezier en een goede reis. Geniet ervan.

Hartelijke groeten,

Ko en Jeannette Hoogesteger

Monique 21-04-2018 09:26 {{button-50765}}

Hoi wat fantastisch om je berichtjes te lezen , je bent een leuke verteller veel wetenswaardigheden.Trouwens wonderbaarlijk dat de indianen zich toen in dat klimaat konden handhaven maar dat terzijde.ik had jullie al eerder een berichtje gestuurd maar vast weer eens iets verkeerd gedaan dus niet verzonden. Wij op sardinie een prachtig eiland, we zijn heel enthousiast. Niet zo avontuurlijk als bij jullie geen sneeuw scheppen 's morgens rustige wegen geen mooie vrachtauto's en steeds weer die zon.ben blij dat bij jullie nu ook het zonnetje schijnt enhoop dat dat zo blijft liefs van ons

Connie 21-04-2018 20:02 {{button-50776}}

Hoi Ineke en Jos, allereerst ben blij voor jullie dat de zon tevoorschijn komt! Het is zo te lezen een prachtige reis en jullie hebben al veel opgestoken over de geschiedenis.
Ik moet je gelijk geven Ineke, Amerika is op vele plaatsen onaards mooi! Ik hoop dat jullie vooral ook genieten.
Even nog over je vorige verslag Ineke, ben wel geschrokken over de toestand van de wegen en de trucks die veel te snel rijden! Dus vooral ook voorzichtig!
Ik kijk uit naar je volgende verhaal!
Veel liefs!

Mieke 22-04-2018 16:04 {{button-50794}}

OOOOHHHHH, Ine, ik ben jaloers !!!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan