Dag 11/12 - Rapid City (19/20 april)

Door Ineke & Jos Peters - A couple of years ago

Wij staan weer op een KOA-camping (Rapid City/Black Hills KOA). Onze ervaringen met deze keten van campings zijn erg goed. Vaak liggen ze niet ver van de highway af, zodat het niet teveel tijd kost om weer op de snelweg te komen. De afstanden hier zijn zo enorm, dat je geen kilometer meer wilt rijden dan nodig is. Het sanitair is brandschoon en ze hebben lekkere warme douches. Ik weet natuurlijk niet hoe het is als het hoogseizoen is.

En niet onbelangrijk, we krijgen hier korting via het verhuurbedrijf van onze camper.

Over kortingen gesproken. Dat merkten we in Sevilla al, dat je als senior in musea e.d. behoorlijke kortingen krijgt. Dat is hier in de VS ook het geval, het scheelt soms wel de helft.

Rapid City is een goede uitvalsbasis om Mount Rushmore National Memorial (bij Keystone) te bezoeken. Mount Rushmore is een nationaal monument, ontworpen door Gutzon Borglum, dat bestaat uit 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Zij zijn gekozen voor de betekenis, die ze voor de VS hebben gehad.

George Washington was de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika en staat voor de strijd voor de onafhankelijkheid en het ontstaan van de republiek; Thomas Jefferson voor het uitschrijven van de Declaration of Independence en de territoriale uitbreiding van de unie (onder zijn regering werden de kolonisten gestimuleerd om naar het Westen te trekken)(even terzijde, in Nederland zou nu een actiegroep in actie komen om te eisen dat zijn kop uit het rijtje verwijderd moet worden); Abraham Lincoln voor de bestendiging van de unie van de staten en gelijkheid voor alle burgers. Onder hem werd de slavernij afgeschaft, waarna de zuidelijke staten zich afscheidden en er een burgeroorlog kwam en Theodore Roosevelt voor de rol, die de VS in de 20e eeuw op het wereldtoneel opeiste en hij opkwam voor de rechten van de gewone man.

Wij waren bang dat het een Amerikaanse kermis zou zijn, maar ik moet zeggen dat het best wel indrukwekkend was.

In het Information Center is een interessante tentoonstelling hoe de sculpturen tot stand zijn gekomen. Dat heeft 15 jaar gevergd. In 1942 was het klaar.

Tegenhanger is het Crazy Horse Memorial.

Omdat de Lakota’s Mount Rushmore als heilig beschouwen, begonnen zij uit woede over het presidenten-monument zo'n dertig km verderop aan een eigen Memorial voor Crazy Horse, een beroemde Lakota-leider van hun stam. Met dat beeld willen ze echter ook alle Indianen en de Indiaanse cultuur eren.

Ze gaven de opdracht aan de kunstenaar Korczak Ziolkowski, die er echter alleen af en toe aan kon werken als er geld was. De Amerikaanse overheid en die van Zuid-Dakota hebben nooit een cent bijgedragen, alles moet uit particuliere giften komen. De bouw van het monument is al in 1948 begonnen.

Het zal dan ook een langdurige kwestie gaan worden.

Wanneer het af is, zal de sculptuur Crazy Horse uitbeelden, rijdend op een galopperend paard. Het beeld zal 195 meter lang en 172 meter hoog worden. Als het klaar is, verwacht ik dat het er ongelofelijk uit zal zien.

Toen wij daar aankwamen was het helder weer. Toen we echter een uur later uit het informatiecentrum annex museum kwamen, was de hele sculptuur verdwenen in de mist. We konden er helaas dus zelf geen foto’s meer van maken.

Voordat we Rushmore bereikten, gingen we nog even koffie drinken in een zaakje in Keystone. Bleek Michelle Obama daar met haar dochters een ijsje te hebben gegeten. Toen was ze nog First Lady. Foto’s aan de wand natuurlijk. Haar bezoek aan Rushmore verliep wel wat anders dan dat van ons. Een gedeelte werd afgesloten en alle bezoekers werden gecontroleerd.

In die shop maken ze zelf fudge (= zachte karamel). Wij vinden dat heerlijk, maar we hebben ons ingehouden en slechts één stuk gekocht. Elke dag bij de koffie een stukje!!

 

Reacties

Annette A couple of years ago

Hoi Ineke en Jos,

Meteen na je berichtje al je verslagen gelezen en foto's bekeken! Wat een prachtige reis en best wel spannend.
Heel veel genieten en ik blijf jullie volgen.

Liefs Annette

Connie A couple of years ago

Weer een mooi en bijzonder verhaal! Het is een hele mooie reis! Verheug me op het volgende stuk van jullie reis😀👍🏻.

Mieke A couple of years ago

Hoi Ine & Jos,
When in Rome, do like the Romans do !!!
Dus niet 1 lullig stukje fudge verdelen over diverse dagen, maar gewoon in 1 keer als totale lunch achteroverslaan. Kan het jou schelen !! Back home ben je alweer snel genoeg. Geniet van de heerlijke geschiedenis en ga vooral gokken in een Indiaans reservaat. Hun wraak was heerlijk, hiermee !! En geen Nederlands vingertje opsteken, hadden die indianen maar betere kanonnen moeten maken. Of op zijn minst moeten samenwerken ... dan was het er nu totaal anders geweest en had je zouteloze mais in een smakeloos bouillonnetje gegeten in plaats van fudge met cola. En liep je naast een paard, waar de tent op zou liggen en ging Jos joelend langs met ontbloot bovenlijf op zijn pony.
Tel je zegeningen, geniet van al het nieuwe en mooie om je heen en verveel je te pletter, want dan duurt het allemaal veeeeeeeel langer.
Ondertussen probeer ik mijn huiswerk te maken en niet jaloers te zijn.

Jeannette A couple of years ago

Leuk om te lezen wat jullie onderweg allemaal doen. Het contact met de locale mensen, hun gewoontes, gebruiken en hun delicatessen, het is zo leuk om je in te verdiepen en mee te maken.
Twee jaar geleden ging de oost ingang van Yellowstone op 6 mei open, Grand Teton is de laatste die open gaat. Hopelijk hebben jullie genoeg tijd om dat allemaal te kunnen doen. Geniet ervan!
Wij reizen in gedachten met jullie mee.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!