Dag 15 - Yellowstone Park

Door Ineke & Jos Peters - A couple of years ago

Ik kreeg een leuk bericht van Tiogatours dat ons reisblog is verkozen als “Reisverslag van de week”. Ik moet zeggen dat ik vereerd ben.

Wij hebben al enige dagen geen warm water en dat konden we in overleg met het verhuurbedrijf laten repareren. Dat lijkt ons wel verstandig nu we Yellowstone ingaan, waar op de camping geen faciliteiten zijn. Dus wij naar een RV Repair bedrijf (RV = Recreational Vehicle) en het was zo gepiept, we hebben weer warm water aan boord.

We kwamen dus later aan op de Mammoth Campingground. Zoals ik in mijn vorige verslag al zei, is dit de enige camping, die geopend is en ze hanteren het “first-come, first-served”-systeem. Er waren nog genoeg plaatsen vrij en dat hadden we wel verwacht, aangezien het nog zo vroeg in het voorseizoen is en het momenteel niet zo’n best weer is.

In het hoogseizoen schijnen de campings in Yellowstone doorlopend vol te zijn en moet je al maanden van tevoren een plaats reserveren. Op de andere 12 campings kun je namelijk wel vooraf reserveren.

Ze hanteren een grappig registreersysteem (hoewel we dat de dag daarna wat minder grappig vonden, maar daarover later meer). Bij het registratiebord pak je een envelop en zoek je daarna een plaats uit. Als je een geschikte plaats hebt gevonden, vul je de envelop in, je doet het benodigde geld erin ($20 voor een nacht), je scheurt er een strookje vanaf en hangt dat op je plek. Vervolgens ga je weer naar het registratiebord waar een box staat waarin je je envelop in doet. En klaar is kees!

‘s Avonds kregen wij onverwachts bezoek van een parkranger, die kwam informeren of wij “American citizins” waren. Wij hadden namelijk de senior-korting geclaimd en die bleek alleen voor Amerikanen te gelden.

Yellowstone is het oudste nationale park ter wereld. Het is een vulkanisch actief gebied, waar een grote verscheidenheid aan diersoorten voorkomt, o.a. buffels, wapitiherten, wolven, beren en bergschapen.

Al gauw zien we bisons aan de kant van de weg. Die fotografeer ik nog van alle kanten, maar we zien ze daarna zo vaak dat het al gauw gewoon wordt.

In heel Yellowstone Park komen beren voor en overal staan waarschuwingen voor confrontaties met beren, ook op de camping. Op elke plaats staat een metalen opbergbox om je proviand in te bewaren, maar dit geldt niet voor RV’s.

Ze bevelen met klem aan om een berenspray bij je te hebben; kosten $40. Vinden we een beetje duur voor die ene wandeling, die we misschien gaan maken. Maar zoals ik tegen Jos zei, mocht je een beer ontmoeten, dan is $40 natuurlijk maar een schijntje om te investeren in je veiligheid.

Om de hoek van de camping bevinden zich de Mammoth Hot Springs Terraces.

Er is een heel stelsel van “boardwalks” waar je overheen loopt en overal staan waarschuwingen dat het gebied “very dangerous” is. Als je namelijk ermee in aanraking zou komen, branden de zolen van je schoenen en kun je brandwonden oplopen.

Jos & ik moeten er af en toe wel mee lachen. Wij zijn in Baturaden in Indonesië bij dergelijke heetwaterbronnen geweest. Daar liepen wij vlak langs en we zijn zelfs nog in een grot geweest waar we onder watervallen met warm water hebben gestaan.

Even terzijde, als ik het woord “boardwalk” zie, moet ik altijd denken aan het geweldige nummer van The Rolling Stones “Under the boardwalk”.

Onderweg naar de Old Faithful Geyser zijn we gestopt bij de Grand Prismatic Spring. Dat hele gebied is werkelijk prachtig!

De Old Faithful Geyser spuit ongeveer om de 90 minuten, heel wonderlijk. Toen we daar aankwamen, zou de volgende uitbarsting over een half uur zijn, dus wij boften. Omdat het mooi weer was, zat iedereen buiten op banken om de geyser heen te wachten. Ze geven een tijdaanduiding aan met een marge van 10 minuten. Eerst begint het te borrelen, dan zie je af en toe een klein fonteintje en opeens spuit ie ik weet niet hoeveel meter omhoog, 15 meter, 30 meter. Het is een prachtig gezicht!

Jammer genoeg was de Old Faithful Inn, een prachtig houten gebouw dat gebouwd is in 1903, nog gesloten. Het interieur moet prachtig zijn.

Bij het informatiecentrum hadden ze ons verwezen naar een gebied waar je de meeste kans had om wildlife te spotten. Het beste is om er dan bij “dawn of dusk” te zijn. Wij dus om een uur of 7 ‘s avonds er naar toe.

De weg ernaar toe was prachtig, weer een heel ander landschap dan we ‘s morgens hadden gezien, weer meer prairieachtig met op de achtergrond de besneeuwde bergen.

Op een gegeven moment zagen we 2 auto’s aan de kant staan met mensen met fototoestellen erbij, dus dan weet je dat er wat te zien valt en warempel, in het struikgewas was een zwarte beer aan het rommelen. Hij trok zich niets van ons aan en op een gegeven moment ging hij liggen en bewoog zich verder niet meer.

Verderop zochten wij een mooie plek uit om te gaan staan en dan maar wachten. Nou, mensen, Jos & ik kunnen een carrière als natuurvorsers wel vergeten, want we zijn allebei in slaap gevallen. Er hadden beren en wolven in rotjes van 3 rond de camper kunnen staan, wij hadden het niet gemerkt!

Afijn, toen terug naar de camping en de hele camping bleek volgeboekt. Wij stonden op plaats nr. 16 en hadden die morgen die plaats weer gereserveerd volgens het bekende systeem. Ik had er al een vreemd gevoel over en warempel, nr. 16 was bezet. 2 Jonge mensen met een tentje. Ik naar buiten om met hen te praten, bleken wij beiden de plaats geclaimd te hebben en ook betaald. Ik naar het registratiebord en toen bleek dat ik het niet goed gelezen had. Ik dacht dat de ranger je reservering op het bord plaatste (dat had hij namelijk de vorige avond wel gedaan), maar dat moest je zelf doen, dus onze plaats stond nog vrij.

Ik weer terug naar die mensen om te zeggen dat zij “right” waren en zij boden aan om er gewoon bij te komen staan. Zij hadden een tentje en wij een kleine RV, dus dat ging makkelijk.

De plaats was dus dubbel betaald, maar ala, het is voor Yellowstone Park, dus voor een goed doel!

 

 

Reacties

Monique A couple of years ago

Hoi reizigers wat een leuk uitgebreid verslag weer.Je hebt met recht de prijs van de week gewonnen. Heerlijk dat jullie zo genieten van je avontuur.het doet ons doet denken aan krugerpark waar we ook stopten als er auto's langs de weg stonden.Mensen met enorme camera's stonden dan leeuwen te fotograferen die500m verder in gras lagen te slapen. De kinderen riepen dan rij maar door die hebben we al in vorige park van dichtbij gezien haha alles wordt gewoon zelfs leeuwen bisons en beren op je pad.maak nog veel herrinneringdn liefs van ons. We gaan koningsdag beleven vandaag en ik ga zo kinderen schminken.

Jeannette A couple of years ago

Dag Ineke en Jos,
Jullie hebben een flink stuk moeten rijden om Yellowstone in te kunnen via de noord ingang. Maar het is dan ook de moeite waard. Ja het is even wennen aan het systeem dat ze hanteren op de campgrounds.
Ook wij zagen een aantal auto's staan en lag er een beer 200 meter verderop te slapen onder een boom, dat is dan ook de enige levende beer die wij gezien hebben.
Geniet van dat mooie park!

Connie A couple of years ago

Weer een prachtig verhaal! Tiogatours heeft gelijk, dat je blog uitgeroepen is als de beste blog! Iedereen geniet van je schrijfkunst Ineke👍🏻😀!
Wat een prachtige dingen hebben jullie weer gezien.
Ook heel leuk en aardig waren die twee jonge mensen die jullie lieten mee kamperen op hun plek. Is toch fijn dat in Amerika alles groot is, ook een parkeerplek!
Ben benieuwd waar jullie nu naar toe gaan, of misschien al zijn!
Tot snel!🙋🏻‍♀️

Wilma A couple of years ago

Dag Ineke en Jos,
Jullie reisblog is terecht verkozen als reisverslag van de week! Ik kom via jullie een hoop te weten over Amerika.
Enne ... die beer is dus echt tevoorschijn gekomen. Gelukkig dat hij zich niets aantrok van jullie aanwezigheid.
Veel liefs

Mieke A couple of years ago

Toen wij met ons iglo-tentje op de camping van Yosemite stonden in juli en 'snachts zowat vastvroren aan de slaapzak, was er een beer afgekomen op het eten van een aantal pubers tegenover ons. Zij konden zich, net als wij, niet voorstellen dat er inderdaad beren zouden rondlopen, dus zij hadden niks in de ijzeren kist gezet, maat al het eten op tafel laten staan of in de tentjes. De beer was zo aardig om flink lawaai te maken, dus de kids werden er wakker van en moesten de jongens naar buiten om hem weg te sturen. Ondertussen rook de beer nog veel meer lekkers en rukte een tentje open met zijn klauwen. Hahahahhaaa, paniek in de hut, veel schreeuwen en toen rende de beer weg, bijna over ons mini-tentje heen. Wij hebben verstijfd liggen luisteren naar alle ellende en hebben vreselijk gelachen toen de jongens de beer gingen beschrijven: na veel ophef ging het van "I think it was a bear" naar "a huge bear". Maar goed, die opengereten tent was natuurlijk onvergetelijk echt. Dus doe voorzichtig.

En verder is het natuurlijk geweldig blasé om zoveel wilde dieren te zien, dat je daarna de wilde konijntjes in Europa niet eens meer ziet.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!