Dag 22/23 - Lopez Island

Door Ineke & Jos Peters - A couple of years ago

Even een update van Tjibbe. Hij is nog steeds thuis bij zijn moeder Sacha (bij Floor & Lida). Lida heeft wat aanpassingen gedaan, o.a. dat Tjibbe bij hun zoon Bas op de kamer slaapt en dat schijnt goed te gaan. Geweldig dat dat zo opgelost kon worden.

Heel veel mensen hebben honden bij zich op de camping. Ze mogen echter absoluut niet los lopen, maar veel campings hebben een speciaal afgesloten gedeelte waar ze dan wel los mogen.

Op de camping van Missoula zat Jos voor de camper toen de buurman voorbij kwam met zijn hond, een spaniel. Op een gegeven moment waren 2 honden losgebroken en één stortte zich op de spaniel. Ik was net douchen, dus ik heb het niet gezien, maar Jos zei dat het niet leuk was. Hij heeft nog meegeholpen om de aanvallende hond van de andere hond te trekken, maar de spaniel was toch gewond en de eigenaar is met hem naar de dierenarts gegaan. Wij hebben nog gekeken of we hem zagen toen we vertrokken, maar hij was nog niet terug.

Vanmorgen vroeg vertrokken om naar de ferry-terminal in Anacortes te gaan voor de overtocht naar de San Juan-eilanden. Het ging allemaal heel gemakkelijk om de ferry op te komen, kosten van de overtocht $40,-.

De San Juan-eilanden zijn een eilandengroep tussen het vaste land van de VS en Vancouver Island, dat tot Canada behoort.

220px-San_Juans_Location.png

Een Spaanse ontdekkingsreiziger heeft de eilanden “ontdekt” en noemde ze Isla y Archiepelago de San Juan (Wikipedia). Later ontleende Engeland ook rechten aan de eilanden en natuurlijk ontstond daar onenigheid over, maar verbazingwekkend genoeg zijn de eilanden zonder bloedvergieten overgegaan in Engelse handen.

Lopez Island is het kleinste en rustigste van de 3 San Juan-eilanden, t.w. San Juan Island en Orcas Island, die de ferry aandoet.

Ik wilde eigenlijk graag naar Orcas Island, maar daar is maar 1 camping open en het lukte me maar niet om online een plaats te reserveren. Ik werd er tureluurs van. Omdat wij niet de kans wilden lopen, dat we op een eiland kwamen zonder plaats op een camping, probeerden we het op Lopez Island en toen dat wel lukte was de keuze snel gemaakt. Het werd dus Lopez Island!

Nou, achteraf bleek die reservering helemaal niet nodig te zijn, want we staan helemaal alleen op camping Lopez Island Resort. Een verschrikkelijke camping trouwens en ook nog duur. Je betaalt voor elektriciteit en water, maar de watertoevoer was kapot en toen ‘s morgens bleek dat we ook nog $2,- voor 6 minuten douchen moesten betalen, zijn we vertrokken naar een andere, heel eenvoudige camping waar we heerlijk aan het water stonden.

Eén van de redenen dat wij naar de San Juan-eilanden wilden, was dat een vriend ons dat aangeraden had en dat het een goede plaats schijnt te zijn om orca’s te spotten. Orca’s leven in familieverband en leggen grote afstanden af. Hier leeft echter een Orca-familie, die in deze wateren schijnbaar permanent verblijft.

Orca’s worden ook killerwhales genoemd, maar ze zijn niet gevaarlijk voor mensen, tenzij ze denken dat je een zeehond of zeeleeuw bent. Aangezien ik niet zo best zwem, zullen ze mij niet zo snel voor een zeehond aanzien, veronderstel ik.

Zoals reeds gezegd leven orca’s in familieverband, jagen dus ook in groepen en worden daarom de wolven van de zee genoemd.

Even terzijde, hier is ook de film “Free Willy 2” opgenomen. Keiko, die Willy “speelt” in de film, is gevangen toen hij 2 jaar oud was en onder druk van de publieke opinie is getracht hem vrij te laten. Hij was toen 20 jaar oud, dus hij had al 18 jaar in gevangenschap geleefd. Om een lang verhaal kort te maken, het is uiteindelijk niet gelukt. Er werd gehoopt dat hij zich bij een familie kon aansluiten, maar dat schijnt heel moeilijk te zijn, aangezien elke orca-familie in een eigen dialect communiceert. Hij bleef dus alleen en dan wordt overleven erg moeilijk. Op een gegeven moment dook hij op in een fjord bij Noorwegen, zoekend naar menselijk gezelschap. Na een jaar of zo is hij gestorven.

Vanmiddag gingen wij op aanraden van de receptioniste van onze camping naar Shark Reef State, omdat daar de orca’s vaak vlak langs de kust voorbij zwemmen. Het was daar prachtig en wij hebben een heerlijke wandeling over de rotsen langs het water gemaakt, maar helaas liet de familie Orca zich niet zien. Wel zagen we een kolonie zeeleeuwen, wat natuurlijk ook een mooi gezicht was.

Het is al een paar dagen heerlijk weer tussen de 18 en 20 graden en zonnig. Ideaal weer om te wandelen.

De volgende dag hebben we net zo’n fijne wandeling gemaakt naar het uiterste zuidelijk puntje van het eiland, Iceberg Point.

Veel van deze plekken zijn “national monuments”, maar het verbaast ons dat op de weg daarnaar toe stukken land zijn/worden verkocht en dat daar huizen op worden gebouwd. We kwamen vaker bordjes tegen met de tekst “Public land boundary. Beyond this point is private land. Thank you for not trespassing.” Vreemd, nationale monumenten zijn toch van iedereen!

 

Reacties

Mieke A couple of years ago

OOOhhh, wat heerlijk om zo aan de oceaan een beetje rond te wandelen en dan een kolonie zeeleeuwen te zien. Ja, daarin is Amerika great. Maar ja, als je centjes hebt, mag je er toch wonen, met of zonder riool en electra. Dat heet kapitalisme. Maar gelukkig komt er geen Vinex-wijk te staan, wat Nederland meteen zou doen: alles voor iedereen. Dat heet socialisme, hahahahahhahahaa.

Hopelijk gaan jullie ook nog een boottocht maken, want dat is ook weer zo mooi. En verder natuurlijk een beetje lezen, met de oceaanlucht door je haren en gewoon genieten van al het moois dat de VS te bieden heeft. En dan duren die laatste dagen heerlijk lang.
Kus, Mieke

Connie A couple of years ago

Wat een prachtig gebied, die westkust. Of je in het noorden of in het zuiden bent, overal even mooi!
Dus jongens heerlijk genieten van zon en zee!
Ineke, weer een prachtig verhaal geschreven. Ik vind het altijd weer leuk om te lezen wat jullie beleven!
Even over Tjibbe, ik dacht wel dat “super Lida” het wel zou oplossen.
Veel liefs!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!