Dag 24/25 - Victoria

Door Ineke & Jos Peters - A couple of years ago

Vanmorgen vroeg opgestaan om de ferry van 07.10 uur naar Friday Harbour op San Juan Island te nemen voor onze transfer naar Vancouver Island. We verlaten de Verenigde Staten om weer naar Canada te gaan. Het is niet erg druk, we vermoeden dat de meeste mensen forenzen zijn, die voor hun werk naar het vasteland gaan.

We komen aan in Sydney en passeren daar de Canadese grens. We rijden door naar Victoria, de hoofdstad van de provincie British Columbia. Victoria heeft een Engelse uitstraling en het schijnt dat hier de meeste zonuren zijn van British Columbia en inderdaad, het is hier heerlijk weer en kijkend naar de weersverwachting voor Tofino, onze volgende bestemming 300 km verderop is het daar een stuk minder, dus wellicht blijven we hier wat langer.

Die Engelse uitstraling klopt wel, in ieder geval voor wat betreft de tuinen. De Canadezen en Amerikanen maken namelijk niet veel werk van hun tuinen. Meestal bestaat hun tuin uit een grasveld dat ze door een bedrijf laten onderhouden, die het regelmatig maaien, verticuteren en bemesten, maar hier in Victoria zien we best wel aardige tuinen.

Ik wil ontzettend graag orca’s zien en het was altijd mijn droom om met zo’n zodiac-bootje (dat is zo’n oranje rubberen bootje) de zee op te gaan, al scherend en bonkend over de golven en dan dicht in de buurt van orca’s en walvissen komen. Ik heb echt ontzettend zitten dubben of we dat moesten doen. Ik was doodsbenauwd dat ik het 3 uur lang stervenskoud zou hebben, dit moet je doen als het hoogzomer is, en ik ken mezelf, als ik het koud heb, is het plezier weg en word ik enorm chagrijnig. Afijn, gewikt en gewogen, toch maar de overdekte boot geboekt. Jos zei al “Dan had je maar bij Greenpeace moeten gaan” en dat had ik zeker overwogen als ik jonger was geweest.

Ik had ongelijk in mijn vorige verslag dat hier één Orca-familie permanent woont, het zijn er 3, bestaande uit 77 dieren. Kun je voorstellen hoe groot en weids het hier is, want in 3 uur hebben we er geen gezien. Wilco, een vriend van ons, had gelijk toen hij appte “Orca’s? Zijn dat die dieren die net weg zijn als je komt en de week daarna (als je al bent vertrokken) in parade komen langszwemmen?” Ja, die bedoel ik dus!

We hebben wel weer een kolonie zeeleeuwen gezien. Dat waren allemaal jonge mannetjes, zoals de gids zei “een echte bachelorparty” en we zagen Ollie, een zee-otter, die hier al 3 jaar woont. Hij blijft echter maar alleen, geen gezelschap voor hem. Op de San Juan-eilanden hadden we ze ook al gezien, de trots van Amerika, de bolt eagle. Hier zagen we er één op een rots zitten. De gids vertelde dat het een broedpaar is dat hier al verscheidene jaren komt broeden.

Wisten jullie trouwens dat zee-otters buidels (zoals kangoeroes) in hun oksels hebben? Ik wist dat niet. Daar kunnen ze van alles instoppen, bijv. hun lievelingseten mosselen en zee-egels. Zoals de gids zei, is het alsof ze op de bodem van de zee boodschappen aan het doen zijn. Dan komen ze aan de oppervlakte en gaan op hun rug liggend op hun gemak de mosselen en zee-egels kraken. 

We kwamen verkleumd en hongerig van de boot op zoek naar eten en we kwamen terecht in een tentje dat volgens ons op dit moment “the place to be” is. We moesten een kwartier wachten op een tafeltje, maar ik moet zeggen, het was het wachten waard. En je hebt gelijk over de westkust, Mieke, hier wordt gezond gegeten. Jos had een  caesar-salade van “kale” (= boerenkool) met kip en zaden en ik een soepje van zoete aardappel met kokosmelk en daarbij een echte ciabatta met geroosterde bloemkool, humus, rucola en heel lekker vlees.

Af en toe kunnen wij zo’n oenen zijn. Tijdens een vorige reis van ons aan de oostkust van de VS ontdekten wij één dag voordat we onze huurauto moesten terugbrengen dat we cruisecontrol hadden.

Nu ontdekten we pas de vorige week dat we in de camper ook direct via een usb-aansluiting kunnen opladen. Wij deden dat steeds via de sigaretten-aansteker. Een paar dagen geleden ontdekten we dat je met de knop waarmee je het slot van het portier kunt ontgrendelen gelijk ook het slot van de andere deur eraf haalt. Tot dan verrekten we onze schouder om naar het andere portier te reiken.

Wij gingen toch whalewatchen? Toen we al op de boot zaten, kwamen we erachter dat we onze rugzak met fototoestel en verrekijker in de camper hadden laten liggen!

In antwoord op jullie vraag, Jeannette & Ko, onze reis duurt nu nog 9 dagen. We blijven nog een dag in Victoria, gaan dan naar Tofino en vervolgens naar Nainamo met als eindbestemming Vancouver waar wij volgende week zaterdag de camper gaan inleveren. Nog een overnachting in een hotel en zondag vliegen we terug.

Reacties

Monique A couple of years ago

Jeetje wAt gaat de tijd toch snel alweer jullie laatste weekje we gaan je verslagen nog missen. Geniet nog fijn. Wij liggen voor pampus na een weekje kinderoppas gezellig maar doodvermoeiend liefs

Mieke A couple of years ago

Hallo Lieverds,
Nemen jullie ook wel genoeg tijd om ergens in de mooie natuur te zitten en gewoon wat te mijmeren ? Met een lekkere oceaanwind langs je wangen en verre horizonten op je netvlies ? Laat het land lekker op je inwerken, neem je rust, praat met de locals en kijk thuis op Youtube naar mooie filmpjes van whales en orca's. Het was allemaal één groot avontuur, nu nog een weekje rustige diepgang.
En volgende week weer lekker thuis, met hond en alle verhalen. Heerlijk, ik verheug me erop.
Groet, mieke

Anique A couple of years ago

Hoi lieve Jos en Ineke, wat een reis! Ik krijg zin om ook weer op reis te gaan. Ik heb net alle verslagen gelezen,wat een ervaringen en je hebt vast niet alles op geschreven. Geniet nog, we zien jullie maandag. Nu hoop ik dat deze reactie geplaatst wordt, ik blijf onhandig met dit soort apparaten. Liefs, Anique
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!