Dag 29/30/31/32/33 - Lake Cowichan / Nanaimo / Vancouver

Door Ineke & Jos Peters - A couple of years ago

We hebben een paar heerlijke dagen doorgebracht in en aan Lake Cowichan. Ik had er best nog wel wat langer willen blijven, maar volgens planning gingen we toch maar richting Nanaimo.

Nanaimo leek ons niet zo’n aantrekkelijke stad, echt een havenplaats, dus we besloten niet 2 dagen te blijven, zoals we van plan waren, maar eerder naar Vancouver te gaan. De oversteek met de ferry duurde langer dan we hadden verwacht, bijna 2 uur en het was behoorlijk druk op de boot. Wat is het toch een bedrijf, dat ferry-gebeuren en ik vind het altijd bewonderenswaardig hoe ze met passen en meten alle auto’s, campers en vrachtwagens op en in de ferry krijgen.

We hebben tijdens onze reis best wel veel Canadezen van Nederlandse afkomst ontmoet. Wat mij verbaast, is dat de eerste generatie de Nederlandse taal niet aan hun kinderen hebben doorgegeven. Als je kijkt hoe in Nederland de 2e en 3e generatie van o.a. Turkse, Marokkaanse en uit wat voor land dan ook hun moedertaal nog spreken, is dat toch vreemd. Ik veronderstel dat dat in de Nederlandse volksaard zit. De Nederlandse immigranten wilden zo graag zo snel mogelijk integreren in hun nieuwe vaderland dat ze hun eigen taal gemakshalve maar vergaten en het niet nodig vonden om het aan hun kinderen door te geven.

Als ik naar mijn eigen familie kijk. Zij zijn met de grote emigratiegolf van de vijftiger jaren naar Canada gekomen. Mijn oom was ingenieur, opgeleid aan de T.H. in Delft en volgens mij had hij al een baan, voordat hij uit Nederland vertrok . Ik kreeg ook niet de indruk dat zij het (financieel) moeilijk hebben gehad. Mijn oom en tante spraken Nederlands met elkaar en met de kinderen, maar mijn neven en nicht spraken Engels terug. Ze verstaan dus wel Nederlands, maar spreken het niet (meer). En hun kinderen natuurlijk helemaal niet meer.

Wat Starbucks is voor de Verenigde Staten is Tim Hortons voor Canada.

In 1964 opende Tim Horton, een oud speler in de National Hockey League, zijn eerste Tim Horton Donut Shop in Hamilton en het bleek een enorm succes. In 2014 nam de Amerikaanse fastfoodketen Burger King Tim Hortons over en nu kun je bijna op elke hoek van de straat een Tim Hortons vinden. Ik vind de “French vanilla-coffee” erg lekker en bij Starbucks de “machiato caramel”.

Even terug naar een paar dagen geleden. Toen we in Victoria waren, hoorden we op een gegeven moment rock ‘n roll-muziek, dus wij kijken waar het vandaan kwam. Bleek het een dansgroep te zijn, die ‘s avonds een voorstelling hadden en nu aan het oefenen waren. Wij bleven in de deuropening staan kijken en daar stond ook een trotse moeder van één van de dansers. Het was erg leuk om te zien en toen het afgelopen was, wensten we ze een goede voorstelling toe.

De Canadese kinderen zijn over het algemeen erg beleefd en behulpzaam. Als wij gebruik maken van de bus en in het geval er geen plaats meer is, is er altijd wel een jongere, die voor ons opstaat. Tsja, we zijn nu seniors, hè! Ook bedankt vrijwel iedereen bij het verlaten van de bus de chauffeur.

Vandaag stapten we een bus in en er moest betaald worden met munten (dat wisten wij niet). Die hadden we echter niet, maar de chauffeur zei dat we die dan maar op de terugweg moesten betalen.

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!