Dag 18: Arches - Monument Valley

Door Dennis en Marike - 19-06-2018 19:42

33 graden, zonnig

Vandaag weer een kort rijdagje, op naar Monument Valley! We kopen bij het Visitor Center nog een magneet voor onze collectie, halen nog brood (althans dat was het plan) bij de bakery en gaan op pad! Een bakery zoals wij dat kennen, hebben ze hier helemaal niet. Bij de bakery hier kun je alleen ontbijten/lunchen en gebakjes (!!) en losse plakken bananenbrood enzo kopen. Nouja, dan maar een cherrycheesecake…. En (houdbaar) brood halen bij de super!

Onderweg peuzelend op onze cheescake (zooooo lekker!) rijden we in 160 mile naar Monument Valley. Ook wel leuk om te vertellen, we hadden elke ochtend een verrs bakje koffie uit ons koffiezetapparaatje van de Walmart. Tot deze het op een dag niet deed.. stroompunt ernaast proberen, geen succes.. Zou ons apparaatje het nou echt na 1 week al opgeven? Geen verse koffie voor ons dus meer helaas! Om ’s ochtends wat wakker te worden, gingen we daarom maar voor Starbucks koude koffie (vooral niet de zwarte koffie doen, want die is niet te pruimen. Maar frappuchino mocha ging er prima in). Maar goed wat bleek dus later… dat het stroompunt in de camper waar we het apparaat op aansloten kapot is gegaan..

Goed, wij rijden natuurlijk weer over een omweggetje, maar wel een Scenic Byway zoals ze die hier overal noemen. Eerst was ik een tikkeltje sceptisch (hele lange weg met aan het begin van de weg een bord dat er een stukje off-road weg is, tsja na ons Bodie avontuur zit ik dan niet meer lekker hoor). Maar goed, Dennis hield vol dat dit een onbekende maar zeer mooie weg zou moeten zijn. En dat was het zeker! Toen het stukje off-road en daarmee ook de afdaling begon, hadden we echt een prachtig, niet te beschrijven uitzicht. Op het begin was het weggetje een beetje eng (behoorlijke kliffen naast ons op onverharde weg), maar al snel werd ik weer met gevaar voor kidnapping etc door Dennis uit de RV gezet om hem vervolgens vanaf de andere kant van de weg te fotograferen. Geen foto's van die we kunnen uploaden helaas.

Na dit avontuur reden we Monument Valley binnen. Elke ‘buttes’ was heel mooi om te zien.

Natuurlijk rijden we hiermee ook een Navajo gebied binnen. Die – uiteraard – buiten de Nationale parken pas vallen, maar ook gewoon een cultuur op zich hebben. Tijdens de jeeptour (privétour, we waren de enige twee) die we later op de middag deden werd ons daar veel over verteld door iemand die afstamde van de Navajo stam. Om te beginnen wonen daar nog steeds 30 families binnen het Navajo gebied. Omdat ze oude gewoontes e.d. willen behouden, zijn ze ook niet aangesloten op waterleidingen of elektriciteit. Water moesten ze uit wellen halen, die na 3 jaar nauwelijks regenen aardig uitgedroogd waren.  Dat het nauwelijks geregend had afgelopen jaren, was ook te zien aan de droge planten en aan de magere dieren. Het is daar nog steeds de gewoonte zo natuurlijk en puur mogelijk te leven, ze maken veel dingen dan ook zelf. Sieraden en kleden (kleintje zijn ze wel drie maanden mee aan het weven) verkopen ze dan ook op de marktjes daar. Of een sauna (gemaakt van hout en dicht gemaakt door natte grond), is door het opwarmen van stenen met daarover water helemaal puur natuur. De natuur zelf is natuurlijk ook de veroorzaker van het prachtige gebied. De gids vertelde dat er drie jaar geleden en een paar dagen (!) geleden zelfs een kleine tornado is geweest! Tot slot zijn er natuurlijk ook veel bekende films in het gebied opgenomen: John Wayne movies (voor de oudjes), films met Clint Eastwood, maar veel recenter natuurlijk MI 3, Wild Wild West en Lone Ranger.

Als afsluiter van onze sunset jeeptour, hadden we natuurlijk de sunset zelf.. een prachtig gezicht met de steeds roder wordende rotsen! Een prachtige afsluiter van weer een goed gevulde dag!

 

Reacties

Memke 19-06-2018 20:13 {{button-52258}}

Ben blij dat ik niet alles van tevoren wist🤔
Weer een hele andere ervaring vandaag.
Ook heel indrukwekkend..
Nog maar even genieten 😗

Hilda 24-06-2018 20:23 {{button-52442}}

Dennis: king of the road. Wat zal dat rondtouren met z'n 2en een gevoel van vrijheid geven.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan