Glacier Bay NP

Door E&J - 28-06-2018 07:16

Vrijdag 22 juni: Vandaag het hoogte punt van deze cruise, "Glacier bay National Park". Om ongeveer 7 uur zijn er Rangers van Glacier bay NP aan boord gekomen en zij geven om 8 uur een toelichting op het programma van vandaag op het hoogste dek aan de voorkant, het "Kraaiennest".

Deze baai is onstaan door en gletsjer die zich vanaf 1750 tot 1880 40 mijl heeft teruggetrokken, daarna is dit proces nog verder gegaan en we varen nu 64 mijl de baai in tot het verste punt, bij 2 enorme gletsjers die tot in het water reiken. De "Grand Pacific Glacier" is het grootst, maar bedekt met gruis. De "Margerie Glacier" ligt er naast en is prachtig en zo'n 300 feet (100m) hoog.

Ons schip vaart tot vlak voor de gletsjer en draait dan ongeveer in 1 uur 2x rond zijn as. Ondertussen zien we enkele delen van de gletsjer afkalven. Indrukwekkend!

Het wordt pas echt duidelijk hoe enorm  de gletsjer is als er enkele kleinere boten nog dichter bij de gletsjer varen dan wij, zodat we de verhoudingen kunnen zien.

We varen terug langs nog enkele andere bezienswaardige punten en zien nog een paar zeeleeuwen op een ijsschots drijven. We hebben weer ontzettend geboft met het weer, want het is zonnig en helder, dat is hier echt zeldzaam.

In het grote theater wordt nog een presentatie gegeven door een Ranger en daarna nog van een native Tlingit vrouw. Zij verteld heel mooi over haar volk en haar stam, hoe zij hier 1000 jaar of meer gewoond hebben.

Om 17uur zijn we terug bij de ingang van "Glacier Bay NP" en verlaten de Rangers ons schip via een touwladder naar een kleine boot. 
Wij varen nu naar de Pacific Ocean, en verlaten de "Inside Passage".

Zaterdag 23 juni: Een dag op zee (Pacific Ocean / Golf van Alaska), en nu geen land in zicht. We moeten ongeveer 36 uur varen naar Seward. Vandaag dus niet heel veel bijzonders. Er is nog wel van alles te doen aan boord, presentaties en cursussen en uitverkoop en een zelfs een kunst veiling (we hebben niks gekocht ;-). Het is vandaag bewolkt dus we hebben niet heel veel aan dek gezeten. Nog wel steeds overal gekeken of we nog walvissen zien, maar helaas. s'Avonds de koffers inpakken en op de gang zetten, die worden morgen voor ons naar het vliegveld gebracht, waar we deze kunnen oppikken voordat we de auto ophalen.

Reacties

Hans en Monique 28-06-2018 08:26 {{button-52624}}

Heeeeel indrukwekkend 😮😃
En zeker geboft met het weer blijkbaar, prachtige kleuren!!!
Mooi die foto met de boot ervoor, geeft echt de verhoudingen aan...!
Nog fijne dagen👍😃🌞
Lieve groet Hans en Monique

Chris 28-06-2018 08:47 {{button-52627}}

Zeer fraai avontuur! En de gletsjer aan 'het afkalven'. Bijzonder in zo'n kort tijdsbestek. Geen walvissen ! En ook al geen beren en ook geen vissen die honderd jaar oud kunnen worden... . Er is jullie hopelijk niet van alles op de mouw gespeld ( nee, grapje ! ).

Een goede thuisreis gewenst. Want die is nu aanstaande, begrijp ik.

Anne en Riet 28-06-2018 09:19 {{button-52630}}

Het tweede bedrijf van jullie vakantie is weer heel anders dan het eerste deel. Weer hele mooie foto's. In het echt zal het nog indrukwekkender zijn. Een enorm verschil met onze vakantie in Zuid Frankrijk. Zo'n cruiseschip lijkt wel een heel dorp, zoveel is er te doen. Het derde bedrijf van de reis gaat beginnen. We zijn benieuwd.
Veel liefs van ons.

Gerrit en Maartje 28-06-2018 19:31 {{button-52649}}

Wat een mooie reis!
Indrukwekkend!
Geniet nog van de laatste daagjes daar!😘

Johan en Maria 29-06-2018 16:08 {{button-52671}}

Prachtige foto's, wat een belevenissen, geniet er nog even van, veel liefs Johan en Maria

Jan en Gerrie 30-06-2018 15:10 {{button-52694}}

Wat een prachtige reis maken jullie, wat genieten, wat mooi!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan