Seattle 12 Augustus (dag 28)

Door Familie Bosman - 14-08-2018 23:23

We staan vroeg op want we willen de bus halen die ons naar het centrum zal brengen. Deze vertrekt op zondag maar eenmaal per uur van een parkeerplaats om ongeveer 1,5 mijl bij de camping vandaan. Dat is ook nog een flink stukje lopen. Om half 9 vertrekken we, terwijl de bus om kwart voor verwacht wordt. Een onmogelijk zaak dus. Bij aankomst hebben we nog even de hoop dat hij er toch nog niet is. Uiteindelijk bestelt Vin een Uber en enkele minuten later pikt een Indiase meneer ons in een Nissan Pathfinder op bij de bushalte. Heel aardige chauffeur die ons veel vertelt over de stad. Over de techbedrijven die zich hier steeds meer vestigen. Over de prijzen die de pan uitschieten. Een studio kost je hier zomaar 2500 dollar per maand om te huren. Over de booming stad die helemaal open ligt omdat er zoveel gebouwd en gerenoveerd wordt. De Alaskan way viaduct dat binnenkort gesloten wordt omdat er een ondergrondse tunnel is aangelegd. Dan krijgt de waterfront een veel beter aanzien en wordt heel veel verkeer uit de stad geweerd. Voor we het weten zet hij ons af bij Pike Market Place. Een farmersmarket aan het water. Een geweldige ervaring omdat de markt zich in een oud pand bevindt. Vooral de viskramen trekken de aandacht. Daar voeren de verkopers een show op en wordt de vers gevangen vis vakkundig over gegooid. Nu was het mijn verwachting dat dit in een heel grote hal gebeurde maar het blijkt maar een heel klein deel van de markt te zijn. Maakt het niet minder leuk overigens. We dwalen wat over de markt en op de verschillende verdiepingen zien we van alles. Van specerijen, groente en bloemen naar waarzeggers en muziekwinkels waar ze nog oude vinyl platen verkopen. We zoeken de oorspronkelijk Starbucks op die ook aan deze markt gevestigd is en daar zien we een rij van minstens een uur met vooral heel veel Chinezen. Dat gaan we niet doen. We eindigen bij Le Panier, een frans georiënteerde bakker en koffie tent. Hier eten we heerlijke croissants met een even zo lekker bakje koffie. 

Nu gaan we op weg naar Pioneer square. Een gezellig deel van de stad waar aandacht gegeven wordt aan de ontstaansgeschiedenis van Seattle, de goldrush. Voordat we hier aankomen passeren we eerst de openbare bibliotheek, een ontwerp van Rem Koolhaas. We verzuimen om hier naar binnen te gaan want dit zal best de moeite waard zijn. Aan de buitenkant is het ontwerp al heel bijzonder. We lopen door en komen bij het Columbia Centre. Hier kunnen we 73 van de 76 verdiepingen omhoog om Seattle vanaf dit hoge punt te bewonderen, The Sky View. We hebben wel 2 uur nodig om rond te kijken, te genieten en nogmaals rond te kijken. Dan zijn we het echt wel zat en gaan we alsnog op weg naar Pioneer Square. Op grote hoogte denken we dat we dit al hebben zien liggen maar het blijkt een ander plein te zijn wat we hebben gezien. Minstens zo leuk. Er zijn veel activiteiten ingericht. Er zijn oudere en jongere mannen aan het tafeltennissen, schaken, voetballen en tafelvoetballen. Piet sluit zich aan bij een oude Cubaan die zijn batje wel heel vreemd vasthoudt. Ondertussen mept hij wel al zijn tegenstanders van tafel met veel effectballen. Piet geeft hem nog aardig partij maar kan het niet winnen. Is wel heel erg leuk om te zien en hij bouwt aardig aan zijn fanschare. Een uit Bulgarije afkomstige man zonder voortanden en een Aziatische vrouw die netjes napraat wat wij Piet toeroepen alsof ze verwacht dat dit de algemene aanmoedigingen zijn die we in Nederland gebruiken. De jonge mannen aan de tafel er naast kijken op en vinden het ook een leuke gebeurtenis. 

Hiervandaan lopen we door naar een restaurant om lekker te lunchen. Op TV zien we de Mariners winnen. Deze wedstrijd tegen de Houston Astros winnen ze met overmacht. We zijn vlakbij het stadion van de Seattle Sounders en dat van de Mariners. De Sounders moeten vanavond spelen dus we gaan eens kijken of er nog kaarten te zijn. Een American Football game hebben we allemaal nog nooit gezien. Het lukt helaas niet omdat we het stadion niet in mogen met camera en tassen. We laten het dus maar voor wat het is. We begrijpen de regels ook niet goed. Beter zo.

Het stadion van de Mariners is de volgende stop. We hopen op een rondleiding maar helaas zit dit er ook niet in. Gisterenavond was er een groot optreden van Pearl Jam voor 45000 man en vandaag is er een feest van Cosco voor 1700 man. We praten wat met de portiers en dan doen ze plotseling toch de deur voor ons open. Ze laten ons er stiekem in! Een leuke vrouw met Noorse roots leidt ons rond en laat ons het veld zien. Dat is zo enorm gaaf!  De rondleiding is maar kort omdat de gasten van Cosco op het punt staan te arriveren. We moeten er dus weer snel uit maar het is wel een geweldige ervaring.

Wanneer we een volgende keer gaan moeten we het bijwonen van een wedstrijd basketbal of baseball meenemen in onze voorbereiding. Dat moet je toch echt een keer gezien hebben. Onze begeleidster stelt voor om als volgende bezienswaardigheid naar het muziekmuseum te gaan. Dat willen we wel maar we kunnen het eigenlijk niet meer opbrengen om nog een heel eind te lopen. We doen nog een poging maar halverwege slaan we toch echt af richting de pieren aan het water. Een soort Amerikaanse vorm van Scheveningen zien we hier.  Als Superman en Batman verkleedde kerels rijden al swingend gasten rond in een soort riksja. De muziek schalt je al van ver tegemoet. 

Seattle is een echte Amerikaanse stad. Rommelig maar ook leuk. De waterkant is bijzonder maar wanneer je een paar straten naar binnen gaat wordt ook de armoede zichtbaar. We zijn echt verbaasd over het grote aantal zwervers. We zien overal waar mogelijk tentjes en bouwsels die de daklozen zelf hebben gemaakt. We passeren mensen die een beveiligingstag van een gestolen zonnebril knippen zodat ze deze weer kunnen verkopen. We zien mensen die in onderhandeling zijn over “iets”. Het wordt niet helemaal duidelijk wat het precies is maar dat kun je zelf ook wel invullen. 

Nadat we aan de pier nog wat hebben gedronken bestelt Vincent opnieuw een Uber. We kunnen precies zien waar de auto zich bevindt die ons op zal pikken, het type auto en de nummerplaat. We stappen in een Chrysler Suburban en zitten weer ruim.

 

Reacties

Jan smit 15-08-2018 08:24 {{button-54760}}

Wat een verrassing . Ik vind achteraf dit bericht over het bezoek aan Seattle . Daardoor enigszins een indruk gekregen van deze origineel uitziende Amerikaanse stad. Aan het water goed maar daarachter armoede. Wel met leuke winkels en bijzondere markten. Leuk , dat Piet nog even zijn tafeltennis kennis kon laten zien. Maar die Cubaan doet natuurlijk niks anders, dus een goed verliezer kan piet zijn.

Zwervers dus genoeg en dan die Ubers, die je zo ziet aankomen met de blik op het kenteken en goedkoop. Zal,het toch ook hier een Ubermarkt worden?
Seattle is dus ook een sportstad maar moetbje goed uitkijken waar je je geld aan uigeeft?

Goed het nog even gelezen te hebben.

Lenie Exaltus 15-08-2018 11:22 {{button-54784}}

Zo ,dit was weer een heel drukke dag met heel veel indrukken en belevenissen ,Piet die zijn partijtje tafeltennis ,volgens mij ging hem dat nog geweldig af maar helaas ,het zal de vermoeidheid wel geweest zijn. En dan dat cadeautje dat jullie toch naar binnen mogen dat maakt het altijd nog mooier omdat je het eigenlijk al heb geaccepteerd,heb het zelf ook een keer mee gemaakt in het concertgebouw in Porto van Remco Koolhaas. Maar wat een verschillen in zo'n grote stad ,dat maakt wel indruk.
Dat hoge gebouw,Colubia Center dat was een succes met de verbinding het heeft niet een keer gehaperd. Dat plein met al die spelen ,dat is ook prachtig en ontspannend lijkt mij ,moeten ze in Nederland ook invoeren dan kunnen de mensen ontstressen en verbinden!
dikke knuffels
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan