Dag 5

Door Weer naar Canada - A couple of years ago

Zondag 9 september

Bij het wakker worden scheen alweer de zon! Vannacht was het weer behoorlijk koud. Zelfs twee dekens waren niet voldoende. De dekens zijn niet erg dik, dus halverwege er maar een derde bijgedaan!

Het belooft een mooie dag te worden met dat zonnetje. Om half negen reden we weg, we worden er weer bedreven in.

Vandaag op het programma het Crazy Horse Memorial en Mount Rushmore. Niet veel kilometers dus. Beiden liggen in de Black Hills of South Dakota.

Het Crazy Horse Memorial is een monument dat op dit moment wordt uitgehouwen in het graniet van de Black Hills in South Dakota, (waar we dus vlakbij zijn) ter ere van de 19e-eeuwse Lakotaleider Crazy Horse. Wanneer het af is, zal het Crazy Horse uitbeelden, rijdend op een galopperend paard. Het beeld zal 195 meter lang en 172 meter hoog worden. De bouw wordt gefinancierd met giften. Een prototype in het klein hebben we al gezien. Er is nog heel wat werk te doen.

Ziółkowski (geboren in Denver) had al bijgedragen aan de bouw van Mount Rushmore. Dat is dus het monument met de hoofden van 4 Amerikaanse presidenten De bouw van het monument Crazy Horse startte in 1948. Het gezicht van Crazy Horse werd afgewerkt in 1998. Er wordt nu dus verder gewerkt aan de arm en aan zijn haren. Het is niet duidelijk wanneer het beeld af zal zijn. Er wordt dus al bijna 70 jaar aan gewerkt en men verwacht dat het nog wel een generatie van de kinderen van Ziółkowski zal duren. De moderne technieken met o.a. laser en explosieven zullen het proces bespoedigen. We hebben de gereedschappen gezien die Ziółkowski gebruikte. De compressor voor de luchtbeitels die vanaf 1948 werd gebruikt werd pas 10 jaar geleden afgedankt!

Er is een film van de begintijd tot heden die we hebben gezien. Indrukwekkend zoals die mannen werkten.

Het beeld van het hoofd van Crazy Horse wordt is groter dan dat van de Amerikaanse presidenten!

We hebben een toer met de shuttlebus gemaakt tot onder het beeld.

Daarna terug naar het hoofdgebouw om een traditionele dans te zien van een Indiaanse vrouw met ringen. Zie foto. Voor ze aan de dans begon kregen we nog uitleg over het leven van de Indianen tegenwoordig in Amerika. Zij behoort tot de stam van de Sioux indianen, maar worden Lakota genoemd.

Het was inmiddels half één geworden en we gingen op weg naar Mount Rushmore. Een klein half uurtje rijden. Op de parkeerplaats eerst maar even geluncht en daarna naar het monument gewandeld. Eerst door een vlaggenparade, van alle staten van de Verenigde Staten.

Op het terras aangekomen een prachtig uitzicht op de hoofden! Veel foto’s gemaakt. We zien wel welke de mooiste zijn.

Ook van deze bouw, die in 1927 begon, was een film die we hebben bekeken. Ook zeer indrukwekkend hoe die mannen werkten. Toen waren de gereedschappen en mogelijkheden nog minder dan bij de bouw van Crazy Horse. Hangend aan touwen werden de beelden uitgehakt! In 1939 was het geheel klaar.

Weer teruggereden naar Custer om naar het visitorcenter te gaan. We wilden morgen naar een dinershow! Helaas, het is buiten het seizoen en  nu alleen op vrijdag- en zaterdagavond. Nog wat informatie verkregen voor de dag van morgen en boodschappen gedaan. We moeten toch ook nog eten en drinken.

Bij onze buurman staat in de tuin een bordje: It’s five o’ Clock somewhere. Dus maar een borreltje genomen. Hadden we wel verdiend. Lekker even ontspannen is ook nodig af en toe.

Gereden 49 mijl.

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!