Dag 6

Door Weer naar Canada - A couple of years ago

Maandag 10 september

Vandaag weer een klein programma in de omgeving van Custer.
Vanaf de camping, gelegen aan Highway 16, eerst door het dorp Custer naar het Custer State park. Hier loopt één van de grootste kudde Buffalo ‘s  (bisons) van Amerika. Het zijn er zo’n 1400 zeggen ze. We zijn benieuwd.

Op de kaart lezen we dat we nog steeds op een hoogte zijn van 5300 feet, ruim 1600 meter. Er zijn diverse bergen in de omgeving boven 2000 meter.
Met een rustig gangetje naar de ingang van het park. Een deel loopt via de Wildlife Loop Road. Halverwege kwamen we bij de ingang van het park. Onze Parkpass, in Nederland al verkregen, is hier niet geldig. Die geldt alleen voor National Parks! Custer is een State Park, dus we moesten $ 20,00 dokken. Geen probleem, als we maar buffalo’s tegen komen! Na ongeveer tien mijl de eerste! Waarschijnlijk een verstoten mannetje want hij stond eenzaam voor ons te poseren.
Langzaamaan verder (in het park is een maximum van 25 mijl/uur) en genoten van de prachtige vergezichten. Dit is een lieflijk park. Niet zoals in het Rocky Mountains park. Dat is heel ruig!
Dit Custer State park heeft vele graslanden, kort en lang gras (wat dat ook moge zijn) heuvels en bomen. Maar prachtig! Opeens zagen we veel stilstaande auto's. Dat betekent altijd iets. En ja hoor, de kudde buffalo’s was op enige afstand duidelijk te zien. Wat een geluk. Zijn ze 200 meter verder aan de andere kant de heuvel dan kun je zoeken tot je een ons weegt. Want daar loopt geen weg.

Uitgebreid op de kiek vastgezet. Mooie opnames. We hebben ze niet geteld maar van de 1400 ontbreken er nog wel een stel. Misschien aan de andere kant van de heuvel?

Even verderop zijn we weer gestopt. Marianne zag iets bewegen in het gras en wat bleek: er was een “dorp” van prairiehonden. Koddig om die beestjes te zien bewegen. Als je denkt aan de grootte van een hond, dan ben je fout. Ze zijn ongeveer zo groot als konijnen. We vergeleken ze met de stokstaartjes die we in Zuid Afrika hebben gezien. Hoe langer en verder je keek hoe meer je er zag.

We hebben geluncht aan Lake Bismarck op de weg terug. Normaal zitten hier schildpadden, maar vandaag dus niet. Maar wel een mooie plek.

Weer terug richting Custer en er weer door heen gereden in de richting van de Jewel Cave, zo’n 20 mijl verder. Dit zijn grotten die rond 1920 zijn ontdekt.
We hebben de lange tour geboekt van circa 1½ uur door de grotten. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan in deze grotten en momenteel heeft men 196 mijl aan ondergrondse verbindingen in kaart gebracht. De ranger heeft ons uitgebreid voorgelicht over de werkzaamheden die gedaan worden om dat te doen. Hij  was zelf vele jaren “ontdekker” geweest in diverse grotten.
We gingen met een lift 300 feet (bijna 100 meter) naar beneden en begonnen daar aan onze tocht. Via allerlei trappen en paden gingen we nog verder naar beneden. De rondgang was 1½ mijl. Onderweg vele mooie en aparte dingen gezien en uitleg gekregen. De naam van de Jewel Cave is gegeven door het vele Calciumcarbonaat wat men tegen kwam. Dit geeft mooie kristalachtige vormen op de gesteentes.

Om 16 uur waren we weer bovengronds en gingen weer op weg naar de camping. Lekker ontspannen met een drankje en van de zon genoten. Het was vandaag weer schitterend weer.

Gisteren kwamen we diverse wegwerkzaamheden tegen waarbij 1 rijstrook was afgesloten. Als het druk is staat er een mannetje (of vrouwtje) bij met een bord “stop” of “slow”. In het weekend is dat niet het geval. Dan staat er een stopstreep op de weg getrokken met een stopbord erbij. Iedereen stopt vóór de streep. Degene die het eerst is gestopt gaat ook als eerste rijden. En dat gaat zo om en om. Gaaf te zien hoe dat zichzelf oplost. Ik denk dat er in Nederland grote problemen zouden ontstaan in zo’n situatie, De korte lontjes zijn hier ver toe zoeken!

Morgen gaan we deze camping (en dus Custer) verlaten en gaan we richting Badlands. In die omgeving is de film Dances with wolves opgenomen. Zijn benieuwd.

Gereden: 71 mijl

 

Reacties

Nardi A couple of years ago

Zo, wat een mooie opnamen en wat een grote camper zeg. Marian, je zult nu alles wel helderder zien! Lekker genieten.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!