Dag 20

Door Weer naar Canada - 25-09-2018 05:01

Maandag 24 september

Het is zo warm in Salt Lake City dat we bijna de gehele nacht boven de dekens hebben geslapen. Wat een land toch! Tegen de ochtend werd het fris en zijn we er nog even onder gekropen.
Rustig aan, want we gaan Salt Lake City (gedeeltelijk) verkennen.

Voor de deur van de KOA camping stopt de tram die ons in 20 minuten naar Temple Square bracht. Een dagkaart kost $ 6,25 pp Je kunt dan onbeperkt de hele dag in al het OV de stad rondrijden. Daar kwamen we niet aan toe, maar dat komt zo wel.

Op Temple Square staat de grootste kerk der Mormonen in Amerika. De Tabernakel zijn we als eerste binnen gegaan. Dit is een heel groot rond gebouw waar 9000 mensen plaats kunnen nemen voor een kerkdienst. Ook staat er een 100 jaar oud orgel met 11000 orgelpijpen. Dit is wereldberoemd samen met het beroemde koor dat elke zondag  zingt. We hebben er even rondgekeken en zijn toen verder gegaan. Om 12 uur is er een recital op dat orgel en willen we graag even zien en horen. Dus eerst maar even de andere gebouwen bekeken. Er is een Conferentie Centre van de Mormonen wat aan de overkant van de straat staat.
Het leek er erg stil, want geen mensen op de stoep etc. Maar bij ingang 15 kon je naar binnen en mocht je een rondleiding volgen. Er kwam een oudere man op ons af en stelde zich voor. Hij wilde ons een rondleiding geven door het hele gebouw. De rondleiding duurde ruim 2 uur! Maar was zeer interessant. Veel uitleg gekregen over het leven van Christus en zijn zoon vanuit het geloof van de Mormonen. Enkele discussies waren het gevolg maar alles ging in goede harmonie. Hij wilde geen zieltjes winnen of dergelijke. Hij legde alles geduldig uit. Tientallen schilderijen van de geschiedenis van de Mormonen gezien met uitleg wat er gebeurde etc.  

We kregen daarna de conferentiezaal te zien waar regelmatig bijeenkomsten zijn van Mormonen, die uit de hele wereld hier naar toe komen. De zaal kon 21000 mensen bevatten. De oppervlakte besloeg de halve Feijenoordkuip! Gigantisch groot.
Ook op het dak een overzicht van het gehele complex. Er was een complete daktuin aangelegd met watervallen en al.
Aan de overkant van de straat was er nog een voormalig hotel wat nu in gebruik was als kantoorruimte en andere tentoonstelling ruimtes.
Wij denken dan gelijk weer in geld en denken dat dit totale complex miljarden moet hebben gekost. Alles hypermodern en technieken van heden.

De rondleiding duurde tot kwart voor twaalf en we moesten ons haasten om de recital te kunnen bijwonen. Jammer genoeg mochten er geen audio- en video-opnames gemaakt worden. Maar zo rebels als ik ben heb ik circa 20 seconden illegaal video opgenomen.
Het klonk geweldig. Het geluid wat die organist uit die 11000 pijpen kreeg was fenomenaal!

Na afloop hadden we toch wel wat honger gekregen en zijn op zoek gegaan naar een restaurantje o.i.d. Er bleek een heel groot food-court te zijn. Een vergelijking met de food-hallen in Amsterdam en Eindhoven zijn niet te maken. Daar is alles knus en klein.
Alles in Amerika is groot en zo ook dit food-court. Heel veel verschillend voedsel kon je er eten in een heel grote ruimte. Wij hebben een kipburger met chips genomen, maar we hadden ook kunnen kiezen uit Italiaans, Japans, Mexicaans, Subway broodje, McDonalds en ga maar door. Zo’n 20 zaken, voor elk wat wils. Voor de kippenzaak waar wij wat te eten hebben genomen stond de langste wachtrij, dus dachten we: dit moet goed zijn. En inderdaad het smaakte.

Toen we uit het trammetje stapten ’s morgens zagen we hoog op de heuvel (berg) het State Capitol liggen. Na de lunch zijn we er heen gelopen. Het was een behoorlijke klim, maar we hebben het volbracht.
Het Capitol is nagebouwd met als voorbeeld het Capitool in Washington. We hebben een fikse klim moeten maken. Poeh, dat viel voor Marianneke niet mee!
Boven gekomen en foto’s gemaakt. Als beloning hebben we een extra dikke milkshake genomen. Dat is hetzelfde als bij ons softijs. Alleen wel weer een gigantisch grote. Kleiner was niet te koop! Beiden hebben de shake niet helemaal opgegeten.

De weg naar beneden ging een stuk gemakkelijker. We zijn langzamerhand weer teruggelopen richting de tram en naar de camping teruggegaan. Ideale manier om gemakkelijk de stad in en uit te komen zonder parkeerproblemen etc.

Al met al een zeer interessante dag waarin we veel informatie hebben gekregen over de Mormonen en de prachtige orgels hebben gezien en…er een hebben gehoord!!

 

Reacties

Jessica 03-10-2018 17:08 {{button-55898}}

Wat leuk dat jullie een recital van het orgel hebben kunnen bijwonen! Ik geloof direct dat het geluid geweldig was...
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan