Dag 14. Arches Delicate Arch/ Navajo Arch

Door Gesiene en Henk Huuskes - A couple of years ago

Dag 14. Woensdag 26-9-2018. Delicate Arch/ Navajo Arch

Om 7.00 uur liep de wekker vanmorgen af, en om 7.30 uur reden wij richting N.P. Arches. 8.15 uur waren wij op de parkeer plaats en hebben ons toen gewassen en zijn gaan ontbijten. Dat is handig van een camper. Deze is helemaal zelfvoorzienend. Over de wc en de douche hebben we het al gehad. Naast de koelkast is er ook een voldoende grote aparte vriezer aan boord. Beide gas gestookt. Verder een geiser voor het verwarmen van water en een afzuigkap. In de camper zit een accu die de camper voor zeker 48 uur van stroom kan voorzien, en misschien wel langer. Deze accu wordt weer opgeladen als je op stroom bent aangesloten of wanneer je rijdt. Ook een airco behoort tot het interieur. Deze airco werkt alleen als je op de camping aangesloten bent op het stroomnet of onderweg maar dan moet je de aggregaat gebruiken. Deze slurpt natuurlijk wel mee van de brandstof uit de tank. Dus een ontbijtje maken op een parkeerplaats is geen probleem. Het weer ziet er weer fantastisch uit. Wel fris vannacht en vanmorgen hebben wij een trui of vest aan.

Arch, het park waar we nu zijn staat bekend om zijn roodachtige zandstenen rotsen. Die, door erosie,  rond geslepen zijn. Daardoor krijg je een hele andere natuur dan bijvoorbeeld in Bryce of Zion. Niet perse mooier maar anders. Er staan ook veel grote rotsblokken alleen in het veld of bovenop elkaar. Het is soms net of mensen ze hebben gestapeld. Ook is Arches bekend om zijn bogen, verschillende bogen hebben verschillende namen gekregen. Wij zijn vandaag naar twee van zulke bogen gelopen.

De eerste “Delicate Arch” hebben we gelopen vanaf de parkeerplaats waar wij stonden. Het was een behoorlijke straffe wandeling van 2,6 kilometer heen en dezelfde weg weer terug. Het hoogteverschil was behoorlijk. Aanvankelijk een zandpad maar al snel liep je op rotsen. Maar iedere keer met een prachtig uitzicht. Uiteindelijk kom je bij een grote boog. Ik schat een meter of 20 hoog en 15 meter breed. Heel bijzonder dat zoiets op een natuurlijke manier ontstaat. Hier hebben we natuurlijk de nodige foto’s gemaakt. Wij hebben ongeveer anderhalf uur nodig gehad om er te komen. De terugweg ging sneller. Wij hadden de eerste 100 meter afgedaald toen wij twee Aziatisch uitziende echtparen tegenkwamen. De vrouwen liepen op blote voeten. Dat lijkt mij niet plezierig op zandstenen rotsen. Maar dat doen ze op de rijstvelden ook net als bij ons de boeren op klompen lopen. Verder hadden zij hoofddeksels op, tegen bescherming van de zon, die meer leken op lampenkappen dan op hoofddeksels. Een eind lager stonden wij geïnteresseerd bij een rotsblok te kijken. Komt er een Amerikaanse man bij ons staan en vertelde over die rots. Die rots bestond voor een groot gedeelte uit Agaat. Dit rotsblok was afkomstig uit een andere rotslaag. En hij liet ook zien waar. En dat klopte, hij had het erover dat dit in de Jura tijdperk was ontstaan miljoenen jaren geleden. Dat was spontaan en een interessant verhaal.

Toen we weer terug waren op de parkeerplaats hebben we uitgerust en een kop koffie gedronken. Toen zijn we doorgereden naar de parkeerplaats van de volgende boog genaamd “Navajo Arch” en deze staat in de z.g. Devils Garden. Daar hebben we eerst geluncht en ons toen klaar gemaakt voor de tweede wandeling. Hoeveelheid water in de rugzak gecheckt en toen vertrokken. Bij de info gisteren hadden wij de indruk gekregen dat dit maar een makkie was vergeleken met vanmorgen, maar niks minder waar. Het was minder hoogteverschil dat is waar maar het was een behoorlijke tocht maar ook de moeite waard. Dit was een boog met een lengte van een voetbalveld, zeg maar 120 meter. Aanvankelijk zag je hem bijna niet omdat achter de boog geen lucht zat. Maar dat werd anders toen je er dichter bij kwam. Van deze boog is spontaan in de jaren 80 een stuk afgevallen. Vroeg of laat zal de hele boog verdwijnen.

Tegen 16.00 uur kwamen wij moe maar voldaan terug op de camping. Klaar voor onze evaluatie bij een kop koffie en veel later ook een biertje en een wijntje. We zijn het er wel over eens dit hadden wij weer niet willen missen. De tijd is goed besteedt.

De camping waar wij op staan is geen camping in het park maar een camping in Moab. Dus een stuk luxer dan in een park ook een stuk duurder maar  met goede wifi. Daarom heb ik vanavond deel 4 van mijn verhaal gepost. Vanavond heb ik ook hier op de camping gebruik gemaakt van de douchen. Die zien er prima schoon en verzorgd uit. En voldoende groot, je kunt er rustig een stuk zeep laten vallen en ook eenvoudig weer oppakken.

Morgen gaan we door naar Monument Valley. Dat is zeg maar het gebied waar veel cowboy en indianen films zijn opgenomen. En daarna gaan we naar Page. In Page doen we de Antelope canyon en de Horseshoe canyon. En daarna nog de Grand Canyon. En dan nog Wale Watching en San Francisco. Dus nog voldoende plannen de komende dagen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!