Versteende bomen, Petrified Forrest…

Door Ro&Es-Big-USA-Roadtrip - A couple of years ago

Vandaag een rit van 230 mijl. We verlaten New Mexico en gaan naar Arizona weer een nieuwe staat. Onderweg zien we uiteraard heel veel en wat mij opvalt is dat er in bijna elke achtertuin een aantal oude wagens staan waar menig Petrolhead van gaat kwijlen. Man, man, man wat zou ik graag een aantal van die oude bakken willen hebben zeg. Als je het mij vraagt kan je ze voor weinig meenemen. Je ziet oude Ford T modellen staan, Studebakers, Chevrolets en van die gave pickup trucks uit de jaren 60 en 50 zelfs. Ook zie je veel Airstreams caravans gewoon in het veld staan. Van die gave aluminium bakken, zelf als RV dus als een soort bus staan ze er.

Afijn, Petrified Forrest is in zicht en we rijden het park in. We kunnen gewoon met de RV doorrijden en aan het einde richting Holbrook. Het park is 34 mijl lang en je kan diverse wegen inslaan om te kijken of om te wandelen. In dit Nationale Park vind je de grootste verzameling versteende bomen ter wereld. De bomen groeiden zo'n 225 miljoen jaar geleden in een gebied dat werd doorsneden door vele rivieren. Ten gevolge van een hoge waterstand zijn de bomen, die gigantisch groot waren, omgevallen en door de rivier naar de huidige vindplaats gespoeld. Ze werden overdekt door slib en zand waarin vulkanisch as aanwezig was. Daardoor werd de verrotting vertraagd, het hout verhardde en versteende. Dit proces heeft vele eeuwen geduurd. 

Binnen het park kan je op veel plaatsen stukken van de bomen zien liggen. Ten gevolge van de voortdurende erosie komen er ook nog steeds nieuwe stukken aan de oppervlakte. De stukken variëren flink in grootte, sommige stukken zijn erg klein, maar er zijn ook boomstammen die meer dan 40 meter lang zijn. Op zich zijn deze bomen niet heel bijzonder, ze zien er gewoon uit als op de grond liggende boomstammen. Maar een doorsnede van het versteende hout, gemaakt met een diamantzaag en vervolgens gepolijst, ziet er schitterend uit.

Overal zie je wel van die stukken liggen je mag niets meenemen maar vraag me af of mensen het niet zouden doen. Ik zit al aan mijn taks met de koffers dus laat alles wel liggen ;-)

We doen nog een wandeling van een paar mijl, het lijkt op een wandeling die we een paar jaar geleden hebben gedaan in Bryce Canyon alleen is alles hier meer blauw grijs van kleur. De rotsen hebben ook een soort olifantshuid. Het is erg indrukwekkend hoe e.e.a. zo kan ontstaan en wederom een zeer apart landschap.

Op naar de camping we willen morgen een vroege start maken om richting de volgende staat te gaan, California! Vlak bij de Camping rijden we Holbrook in, het is een oud Route 66 western achtige stad en wat zie ik alleen maar stukken versteende bomen. Je kan ze bij kilo kopen op elke hoek van de straat. Geen wonder dat niemend iets meenam.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!