Dag 2 in IJsland: veel water: boven ons, onder ons en op ons

Door Familie Verheyen - 28-06-2019 00:53

Het wordt hier s nachts met moeite schemerdonker. Toch hebben we goed geslapen. Vanochtend om 7u30 opgestaan en de lokale bakker bezocht voor pistolets, donuts en een koffiekoekje van 30cm lang. Moet je 2500 kronen voor betalen  (1000 ISK = circa 7€). 

Eerste stop vandaag de Blue Lagoon, niet om te baden, maar voor een blitzbezoek. Vervolgens naar het kleine schiereiland van Grindavik, alwaar 2 scheepswrakken liggen. De wolken bleven hardnekkig laag hangen en brachten miezer met zich mee. Volgende stop was het geothermisch gebied van Seltun: brubbelende modderpoelen, hotsprings, de obligate geur van overjaarse eieren, stoompluimen en een uitgebreid kleurenpalet. Jammer dat de wolken niet toelieten om de ganse omgeving op te nemen. 

We reden verder oostwaarts en hielden op de middag halt aan de Lavatunnel. Op dat moment klaarde het ook wat op. We kregen zowaar een gloed van de zon en een streep blauwe lucht te zien. Tijd voor een korte wandeling rond de Kelid-krater. 

De Seljalandsfoss met zijn 3buren waren de volgende halte. Voor de eerste keer sprake van wat drukte. Je kan hier achter de waterval door lopen. 500m verder ligt de Gjulfurarfoss. Om een mooi beeld te krijgen met je 15m in een grot door de rivier waden, maar de natte voeten zijn het mooiste beeld meer dan waard. Gelukkig kiezen er slechts enkelen voor deze inspanning. Volgende waterval: de Skogafoss. Deze stort zich luidkeels naar beneden en voor je het weet, ben je doorweekt van de waterwolken. Onze jongens hebben nog de 380 treden naar de top bedwongen om hen ook van boven te aanschouwen.

Voorlaatste stop was de gletsjerarm Solheimasandur: wit-zwarte sneeuw, het bestaat dus echt, een grijs-bruin gletsjermeer met ijsbergen en regen. Jammer genoeg platte batterij met de iPad, dus geen foto vandaag. Als afsluiter nog een omweg naar Durholaey, echter door de strakke wind en regen slechts een korte stop, maar we hebben gezien waarvoor we gekomen waren: papegaaiduikers. Hopelijk zien we er morgen meer.

Het guesthouse waarin we verblijven, ligt in Vik, de meest zuidelijke en tegelijk natste gemeente van IJsland. Het weer laat zijn getrouwen niet in de steek. Wederom lekker gegeten vanavond, vis en zalm. 

Morgen weer een volle dag met volgens de voorspellingen goed weer!

Reacties

kirsten 28-06-2019 06:43 {{button-57992}}

Hier is het toch wel wat beter weer, maar het uitzicht is wel wat minder.
Geniet er met volle teugen van en geniet voor ons mee. wij gaan dit jaar waarschijnlijk op verlof naar de Parre en anders in costa del gazon.
Nog even een kleine hint. Ik hou van kadootjes en ben bijna jarig.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan