Dag 3 in IJsland: zon, ijsbergen en diamanten

Door Familie Verheyen - A couple of years ago

Het guesthouse waarin we verblijven biedt ook een ontbijt aan. Wij mogen kiezen uit zelf wafels bakken, vers gebakken brood - smaakt wat naar peperkoek, lekker - vele graansoorten, yoghurt, koude groenten, fruit...keuze genoeg. Op de planning vandaag een rit richting het gletsjermeer van Jokulsarlon. De zon is tevens tijdig opgestaan en zal vandaag een paar keer 20 graden scoren en je raadt het al, een rood gezicht. We volgen zoals iedereen de ringweg en stoppen een eerste keer bij een klein lavaveld; je vindt ze overigens in alle formaten van grote, ongeordende zwarte steenmassa’s tot met mos bedekt of verpulverd tot zand. 

De benen worden een eerste keer gestrekt bij een wandeling van 2km in de Fjadrargljufur,een kloof van 2km. Als je 500m voor de parking rechts afslaat, kom je op een kleine parking terecht en skip je zo flink wat toeristen die de weg tot boven niet willen volgen, alhoewel het hier het mooiste is.

Een korte stop wordt gehouden bij een brokstuk van een weggespoelde brug uit 1996. Een vulkaan onder de gletsjer was uitgebarsten en had voor een vloedgolf van 6m hoog gezorgd. Weg brug. De vlakte oogt nog steeds desolaat. Een opsteker tov gisteren is zeker het weer. Je kan nu tenminste de gehele omgeving bewonderen, gletsjers zij hier echt wel imposant, en zelfs IJslands hoogste berg is te bewonderen.

Alvorens onze terminus te bereiken, stoppen we aan een minder druk bezocht gletsjermeer, Fjallsarlon. P r a c h t i g. Honderden ijsschotsen en -bergen drijven rond in het bruin gekleurde meer om vervolgens naar zee af te drijven. Je hebt ze in een gevarieerd kleurenpalet: doorzichtig, blauw, zwart, wit. Dit hebben we nog niet eerder gezien op o,ze reizen. Op de Jokulsarlon, 10km verder, zijn de ijsbergen mastodonten en drijven ze in eerder blauw water. We komen aan bij eb - het gletsjermeer ligt met moeite 500m van de oceaan - en zien de stukken ijs een gevecht aangaan met de ruwe oceaan, onder het goedkeurende oog van de luilekkerende zeehonden. Op dit stuk strand stranden geregeld ook stukken ijs. Het ontleent haar naam hieraan. Onze zonen gaan de uitdaging aan om er 1 te bereiken die in gevecht is met de golven. Mooie  foto’s zijn het resultaat en een natte broek en trui.

Een resem unieke beelden beelden en belevingen rijker, keren we terug naar Vik. We eten in een door Amerikanen druk bezocht restaurant: schar voor de vader en pizza voor de andere gezinsleden. We hebben vandaag ook een avondprogramma: Vicky en Yeltser houden het rustig en maken een strandwandeling in Vik en spotten er dozijnen puffins, die zich moeilijk laten fotograferen. Yunah, Yårvid en papa gaan op zoek naar de neergestorte DC van het Amerikaans leger. Deze ligt op een lavastrand, 3.5 km van de ringweg. We spotten weinig auto’s op de parking, wat ons gelukkig stemt. 45min later staan we aan het wrak en zijn we even alleen; alle tijd om foto’s te nemen. We besluiten om verder naar het strand te wandelen en vinden er nog een brokstuk. De branding is ruw en levert met de ondergaande, nou ja what’s in a name, zon, wondermooie beelden op, die niet steeds met de juiste projectie tevoorschijn komen op het fototoestel. In het echt is het nog vele malen mooier. We amuseren ons op het strand met de natuurfenomenen en keren om 23u terug naar de auto. De lucht is nog steeds blauw. 

Reacties

Nina A couple of years ago

Hey,
De foto’s zijn echt wel mooi, al zit er toch een speciale tussen 🤪wij blijven hier verder puffen

Marcella A couple of years ago

Wauw mooi land en mooie foto,s geniet ervan hier veel te warm grt Marcella xxx
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!