Dag 14. Kelowna

Door Rob A - A couple of years ago

Als we opstaan is het helemaal bewolkt,het is fris en er waait een flinke wind. Eigenlijk zijn we blij dat we de fietshuur hebben afgezegd. We besluiten vandaag een aantal wijnhuizen te bezoeken. We willen wat wijnkelders bekijken en wijnen proeven. We zijn altijd geïnteresseerd in het productieproces van wijnen. De hellngen van de heuvels langs het meer staan vol druivenranken. Het ziet er allemaal heel strak en goed uit. Het eerste wijnhuis waar we naartoe gaan is Cedar Creek. We vragen naar de mogelijkheid van een rondleiding door de kelders. Dat is helaas niet mogelijk, wel kunnen we een proeverij doen of een maaltijd gebuiken in het restaurant. Ja, het uitzicht vanaf het terras van het restaurant is schitterend, maar nee, bedankt, daar kwamen we niet voor. We gaan naar het volgende wijnhuis: St. Hubertus. Ook hier vragen we naar de mogelijkheid van een rondleiding door de kelders, maar ook hier is dat niet mogelijk. Wel wordt een proeverij aangeboden. We lopen wat rond en we verbazen ons erover dat er zoveel verschillende druivenrassen gebruikt worden. Daar waar in Europa 2 of 3 rassen verbouwd worden, worden hier wel 7 of 8 verschillende rassen verbouwd. Op een gebied dat kleiner is dan dat van de meeste Franse en Italiaanse wijnhuizen. En dat er rode wijn, rosé en witte wijn geproduceerd wordt, allemaal van hetzelfde wijngoed. We gaan naar het volgende wijnhuis: Summerhill Pyramid. Ook dit wijnhuis ziet er aan de buitenkant zeer gelikt en modern uit. We gaan binnen en weer valt de enorme variëteit aan wijnen op: rood, wit, rosé, ijswijn, maar geen gedestilleerd. Zoals in Italië Grappa wordt gemaakt, is dat hier helemaal niet. Hier kunnen we wel een tour door de kelders krijgen, maar pas om 15h00. Het is nu 12h30. Ons wordt aangeboden om in het trendy restaurant de lunch gebuiken op het terras met mooi panorama en daarna de rondleiding doen. Nee, we komen hier niet voor een dure lunch en 2,5 uur wachten voor een rondleiding hebben we ook geen zin in. Toch behoorlijk ontgoocheld gaan we weer weg. We kopen nog wel 2 flessen rode en 1 fles witte wijn om te proberen. Als we 's avonds de wijnen proeven, zijn we nog meer ontgoocheld. Wat een ophef over deze wijnen. Organic, Biologic etc. en wat een Awards ze hebben gewonnen. Nou, totaal niet te proeven. Deze wijn koop je als tafelwijn in een kartonnen verpakking in de supermarkt in Frankrijk of Italië beslist voor minder dan $30. Wat we geleerd hebben is dat de wijnhuizen niets meer hoeven te leren over marketing en promotie, dat zit wel snor. Maar een paar goede oenologen uit Europa zou ze echt helpen. 

Voor de middag hadden we gepland om Knox Mountain op te gaan. Een klim naar de top van deze berg net buiten de stad belooft een mooi uitzicht op Kelowna en omgeving. We stoppen op de parking en krijgen een eerste indruk van wat ons op de top te wachten staat. We kijken op de stad neer en zien een beetje chaotische stad met wat houtverwerkende industrieën nadrukklijk op de voorgrond. Weer wat ontgoocheld belsuiten we niet verder naar boven te gaan. 

Het komt misschien allemaal wat zuur over, maar wat ik beschrijf is hoe wij het ervaren hebben. De omgeving van Kelowna en de Okanagan Valley is beslist heel erg mooi, de wijnen zijn dat voor ons niet.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!