IJsland - dag 1

Door Marjan - 02-10-2019 22:54

Heel vroeg dus in IJsland. Koffers zijn er erg snel en we gaan naar het verhuurbedrijf om de auto te halen. We hebben een Dacia 4 wheel drive. Even wennen die versnelling na de automaat en het formaat van de camper. Koffers passen goed achterin en voor de rest zoeken we een plek.

Het weer is erg goed dus we beginnen langs de kust in niet in de hoofdstad Reykjavik. Het landschap is kaal en weids. We rijden door lavavelden met grillig gevormde stenen. Joes ziet vandaag al meer vogels dan al die weken in Canada. Je weet niet waar je het eerst moet kijken.

We gaan naar de brug over 2 continenten, hier is de scheiding van 2 platen nl noord amerikaans en eur aziatisch. Het beweegt van elkaar in een tempo van 2 cm per jaar.

We bezoeken een plek waar stoom uit de grond komt. Er hangt een zwakke geur van rotte eieren. Je mag alleen maar over paden en planken lopen. De energiefabriek staat ernaast.

De kust is ruig met scherpe aftekeningen en natuurlijke rotspoelen. De golven slaan er op stuk. 

Tussendoor naar een supermarkt. De meeste overnachtingen hebben ontbijt inbegrepen maar broodjes en eten voor onderweg is handig want soms duurt het tijden voor je iets tegenkomt en dan zijn de prijzen ook behoorlijk aan de maat. We kunnen zelf koken in de guesthouses dus nemen we iets wat gemakkelijk is klaar te maken. 

We bezoeken nog een ander geothermisch park. Joes begint moe te worden en ik rijdt verder. Hetbis inderdaad een lange dag. We gaan naar Kerid, een vulkaankrater. Het water kleurt blauw en in de wanden zit rood. Mooie combi. We lopen naar beneden en dan rond. We zijn inmiddels aangekomen bij weg 1 - de rondweg van IJsland. Die gaan we helemaal rondrijden de komende 11 dagen - tegen de klok in. Het eerste gedeelte is het meest toeristisch en dat is te merken bij de eerste waterval - Seljalandfoss. Bussenvol met mensen die weer de meest vreemde capriolen uithalen om op de foto te komen. De waterval is hoog en de zon schijnt erop en in het wegwaaiende spatwater zie je de regenboog. Je kunt achter deze waterval langs lopen maar daarvoor zoeken we morgen een andere op.

Vlakbij het guesthouse is een zwembad. Hiervoor moet je eerst een stuk lopen langs de rivier de bergen in. Dit zwembad is ooit gebouwd om kinderen zwemles te geven. Het wordt gevuld met rivier en warm bronwater en is heerlijk warm. Ik ga zwemmen, Joes kijkt toe. Het uitzicht op de bergen is geweldig en dat het dan niet overal schoon is boeit niet.

We maken wat eten en duiken ons bed is. Als we ‘s nachts wakker worden kijken we even naar buiten. Wel sterren maar geen Noorderlicht. Slapen heeft nu prioriteit.

Reacties

Trudi 03-10-2019 14:30 {{button-60863}}

Ik ben benieuwd hoe jullie het "ijsbergmeer" zullen vinden. Jokulsarlon.
Ik vond het sprookjesachtig.
Maar ook alle kleuren, tegenover het asla-grijs.
In gedachten reis ik mee.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan