IJsland - dag 7

Door Marjan - 07-10-2019 22:40

Geen noorderlicht. Geen muggen (Myvatn betekent muggenmeer). Wel uitgebreid ontbijten. 

Eerste stop vandaag is Godafoss, meerdere watervallen in hoefijzervorm. Indrukwekkend groot en mooi. Daarna verder en via tunnel van 7,5 km naar Akureyri. Dit is een grote plaats. We rijden een rondje en doen boodschappen. Daarna gaan we op zoek naar de 2e handswinkel. Na 1 keer fout vinden we de winkel van het leger des heils. Ja er zijn ijslandse truien. Een vest voor Jan en een dunne trui voor mij gescoord. Ben er blij mee. Daarna stoppen bij een echte bakker. We eten soep in brood, is typisch ijslands om dat te doen. Het brood hol je uit en dat smaakt goed. We kregen er ook nog extra brood bij.

We rijden verder, uiteraard met fotomomenten. Het landschap is net slow tv, verandert weinig. Hoge afgeronde bergen in bruine kleuren. Het regent eerst maar later breekt de lucht en zie je de mooiste wolken. De wolkenlucht in IJsland is heel afwisselend en Joes fotografeert ze veel.

Het landschap verandert, de riviervallei wordt breder en je ziet grotere boerderijen. Het graan wordt gedorsen en het stro geperst - komt vreemd over zo laat in september maar is normaal. In Glaumbaer stoppen we bij oude turfboerderijen. We lopen rond en besluiten koffie te gaan drinken. We zijn de eerste klanten van die dag (het is bijna 3 uur) en belanden in een oud huis met oude meubels, kop en schotels op tafel - 70 jaar terug in de tijd. De gerechten worden ook klaargemaakt zoals vroeger. Joes neemt gerookte ham op roggebrood en ik neem laagjescake. Het is gezellig want de eigenaresse vertelt veel. Maar we moeten door want het is nog een eind rijden.

Het laatste stuk gaat over gravel en is prima te rijden. We bekijken eerst de rots die de vorm heeft van een prehistorisch dier. Morgenvroeg lopen we wel naar beneden om hem beter te bekijken. We gaan eerst naar de boerderij waar we overnachten. We worden hartelijk ontvangen en de jonge eigenaar vertelt van alles over zijn schapen en paarden. Het is hier heel rustig en donker zo ver van de bwoonde wereld. Een klein kacheltje zorgt voor een lekkere warmte in de slaapkamer. Dat gaat wel weer lukken alhoewel we wel weer alert zijn op noorderlicht. Tja het voorstel van Ina is zo gek nog niet nl bijboeken en niet eerder naar huis voordat we het hebben gezien.

Om ongeveer 9 uur gaat Joes even buiten kijken. Hij staat eerst de verkeerde kant op te kijken want daar was de lucht schoon. Iemand anders wijst hem waar hij moet kijken. De Kp index is laag 1 en 2 maar vaag zie je licht. Hij roept mij en samen kijken we naar vaag bewegende groene flarden tussen de wolken door. De camera ziet door een langere belichting meer dan wij en laat mooie beelden zien. Helemaal blij mee. Tussn door even binnen warm worden maar we genieten toch zo’n anderhalf uur voordat de lucht dichttrekt en het gaat regenen. 

Reacties

Ina 08-10-2019 15:35 {{button-60940}}

Gelukkig hebben jullie nu dus een klein beetje kunnen zien . Ben benieuwd naar de foto’s

Claudia 09-10-2019 19:33 {{button-60950}}

Gelukkig hebben jullie nu wel noorderlicht gezien en op de foto!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan