IJsland - dag 9

Door Marjan - 10-10-2019 20:35

Het stormt als we wakker worden.  Volgens road.is blijft het waaien op de hele route - verwachting 12 - 14 m/s met windstoten tot 25 m/s. De auto schud en soms komen we niet verder dan de 4e versnelling. De kust heeft mooie rotsformaties maar een aantal plekken gaan we niet bekijken ket dit weer. We stoppen wel bij Hellnar en Anarstapi - kleine vissersplaatsen met een aantal uitkijkpunten over de kust met mooie rotsen en bazaltvormen. Daarna worstelen we ons tegen de wind een helling op naar Raudfelsdsgja een hele smalle hoge kloof waar een riviertje doorheen loopt. We waaien weer terug naar de auto. We maken een snelle foto bij de zwarte Budakirkja, staat op de vlakte zonder huizen er omheen. De zon komt erbij en we blijven foto’s maken van het landschap met licht ziet alles er weer kleurrijker uit. Joes wil waaischapen, door de wind waait de lange vacht alle kanten op en dat ziet er mooi uit. Maar ja schapen zijn slim die lopen in de luwte.

Door al die stopmomenten schieten we niet op. Het is nog een uur rijden naar een stadje waar we kunnen eten. Bij een kruizing staat een eetgelegenheid. Rjukandi blijkt heel gezellig met eettafels en stoelen maar ook een zithoek. Mooie, rustige IJslandse muziek op de achtergrond en heerlijk eten. Joes neemt Plokkfiskur een stoofschotel met vis en ik de vegetarische burger. Daarna nog een toetje met een koekbodem, skyr en vruchtensaus - lekker !!!!!  We nemen er de tijd voor.

We blijven stoppen voor schapen, een mooie brug en de Gerduberg kliffen, niet eens zo hoog maar wel indrukwekkende kolommen strak naast elkaar afgevlakt op dezelfde hoogte.

Even boodschappen doen want we hebben overnachtingen zonder eten of ontbijt. De wind neemt wat af en de zon blijft. Er komen steeds minder wolken. Bij het bestuderen van het weerbericht voor de komende dagen was ik erg teleurgesteld want er is veel bewolking. Inmiddels weet ik ook dat als er zon is voorspeld het rustig de hele dag kan regenen en omgekeerd. Tja en 10 km verder is het weer heel anders. Geen peil op te trekken. 

Het landschap is vlakker, we rijden door een rivierdelta en het ziet er groen uit met al en toe plukken bomen. Een IJslander vertelde ons: If you are lost in Icelandic forest. No problem. Just stand up. We gaan door naar een hele brede waterval Hraunfosser (schatting 200 - 300 m). Het water komt uit de heuvel en stroomt dan omlaag de rivier in. De zon schijn er precies op. Mazzel. 10 km terug rijden naar ons huisje. Het is een klein, knus huisje met een hottub. Na het eten maak ik hier gebruik van, heerlijk dobberen in het warme water terwijl het donker wordt en de sterren verschijnen. Joes regelt de instellingen van zijn camera’s want het is nog steeds helder en de Kp staat op 3 dus redelijke Aurora verwachting maar ja, wanneer is ze te zien. Ik ga slapen. Op een gegeven moment maakt Joes mij wakker want er is vaag Noorderlicht te zien. Ik slaap weer verder, Joes blijft op en komt tegen 1 uur naar bed. Weinig gezien.

Reacties

Ina 10-10-2019 20:44 {{button-60965}}

Jammer dat het nog steeds niet gelukt is het noorderlicht te aanschouwen Vanavond op tv bij de E O het noorderlicht . Heel mooi met uitleg.
Volgens mij heb je straks nog wel een aantal weken nodig om alle indrukken te verwerken .
Nog veel plezier de laatste dagen op IJsland
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan