Looking for the Big Five!

Door Jeroen & Jessica - 13-09-2019 21:40

Onze wekker ging deze ochtend om 04.30u, aangezien we om 05.00u opgehaald zouden worden om naar het Krugerpark te vertrekken. Even ter verduidelijking: Het Krugerpark behoort tot de regering, maar je hebt daaromheen ook zogenoemde 'private reserves'. De eerste twee nachten verbleven wij in het private reserve 'Guernsey', vanaf waar we dus ook werden opgehaald om naar het Krugerpark te gaan. De temperaturenverschillen tussen dag en nacht zijn ook enorm, dus we stonden dik ingepakt klaar om te vertrekken. Onderweg zagen we de zon op komen (echt prachtig), maar die KOU! Het is dat ik zelf geen ballen heb, anders waren die er sowieso afgevroren.. Gelukkig werd het gedurende de dag steeds warmer en zaten we op een gegeven moment weer in ons t-shirt en een korte broek van het uitzicht te genieten. 

Aangezien er geen andere aanmeldingen waren, hadden wij een privétour in het vooruitzicht waarin ons heel veel verteld is over de dieren, de natuur en waar je op moet letten als je dieren gaat spotten. Ook vandaag hadden we enorm veel mazzel en konden we vele dieren van ons lijstje afstrepen zoals de gnoe, de zebra, de nijlpaard, de krokodil, wat roofvogels, de mangoes (aapjes), meerdere everzwijnen, een jakhals en de springbok. En natuurlijk de giraffe en de NAFI's ;). Daarnaast hebben we ook nog eens 4 van de 5 dieren vanuit de Big Five weten te spotten! We kwamen nu een groep buffels tegen in het daglicht en ook meerdere leeuw(innen), die rustig één van die buffels aan het veroberen waren in de schaduw. Helaas hebben we de aanval zelf niet gezien, maar dit was toch wel een heel mooi gezicht! Ook hebben we in de verre verte een witte neushoorn weten te spotten, wat enorm bijzonder was. Deze dieren worden zodanig bedreigd dat ze geen officiele aantallen meer willen noemen, aangezien stropers dan ook weten hoeveel er ongeveer nog zijn, maar gegokt wordt dat er nog zo'n 1000 aanwezig zijn in het gehele Krugerpark. Bedenk even dat het Krugerpark 350km lang en 60km breed is en je snapt wel dat dat dan niet heel veel is. Onze tourgids deed dan ook helemaal een soort sprongetje van geluk dat hij er één had weten te spotten haha! Ook de olifant hebben we regelmatig voorbij zien komen en op een gegeven moment waren we dan ook van heel dichtbij toeschouwers van zo'n 15 olifanten (moeder met hun baby's) die water aan het drinken waren bij een rivier. Dit was ZO'N MOOI gezicht, dat ik helemaal tranen in mijn ogen kreeg.. NIet doorvertellen he ;) De tour zou eigenlijk tot 17.00u duren, maar aangezien we al megavroeg op waren, we al ontzettend veel dieren hadden gezien én we de enige waren op de tour, vroegen we of hij ons eerder terug kon brengen. 

Bij terugkomst hebben we weer een tijd zitten kletsen met de eigenaar (West) van de lodge en kwamen we er steeds meer achter dat hij toch wel een tíkkeltje racistisch was. Of maak er maar gerust twee tikkeltjes van.. Ergens konden we het wel begrijpen, aangezien er zóveel corruptie, criminaliteit en armoede is in het land en er daarbij ook nog eens ontelbaar veel dieren worden afgeschoten om er geld aan te kunnen verdienen, maar onze West leek het alleen maar vanuit zijn kant te begrijpen en benoemde ook wel fan te zijn van het eerdere apartheidsregime wat hier nog niet zo lang terug heerste. Daarbij gaf hij de 'Focking Chinees' ongeveer overal de schuld van en weigerde hij die mensen ook een overnachtingsplek in zijn lodge aan te bieden. Jeroen zou Jeroen niet zijn als hij niet een aantal keren behoorlijk de draak zou steken met de uitspraken die West deed, wat vooral bij de andere gasten voor aardig wat hilariteit zorgde. Terwijl we met West en de andere gasten zaten te kleppen, kwam er opeens een zebra op visite die even kwam kijken of er wat te halen viel bij ons avondeten. Zo mooi om te zien! Die avond zijn we op tijd weer ons bed ingedoken, aangezien de volgende ochtend om 06.30u de 'Lion-Walk' op het programma stond. 

Om 06.30u stonde we dan ook weer paraat om met de leeuwinnen te gaan wandelen. West had deze dieren gered van een leven bij het circus of het verkoop van hun huid op de Chinese markt. De leeuwinnen kwamen op hoog tempo aan en stopten om West even een dikke knuffel te geven. De liefde tussen mens en dier zag je hierin zo mooi terug! Alleen in dit geval dan met een dier dat wij niet eens zouden durven aanraken met een kort stokje haha! Er was een hek tussen ons en de leeuwinnen, aangezien zo'n 5 maanden terug een jongentje weigerde te luisteren naar West en daardoor een paar extra littekentjes in zijn bovenarm rijker is. Toch was het heel tof om die beesten van zo dichtbij te zien en mee te maken. Ze zagen ook nog eens een stel zebra's lopen, wat voor hun wel een lekker ontbijtje zou zijn! De vorige dag hadden ze tijdens hun ochtendwandeling al een Impala te grazen genomen, dus wie weet wat er nog meer zou gebeuren.. Helaas voor ons bleef het bij een wandeling, maar we mochten nog wel even hun 'kooi' bekijken, waar we de restjes Impala nog zagen liggen.. 

Vervolgens gingen wij door naar 'Crococile Brigde Rest-Camp' waar onze volgende overnachting plaats zou vinden. Na zo'n 4 uur rijden kwamen we daar aan, maar gezien het nog geen 14.00 uur was mochten we nog niet inchecken. We zijn toen zelf met de auto door het Krugerpark gereden en kwamen warempel op eigen houtje een leeuw tegen! We kwamen nog veel meer dieren tegen, maar helaas geen één om extra aan ons lijstje toe te voegen. Het was dan ook wachten op de 'Night-drive' in de hoop om meer dieren tegen te komen. En wat een mazzel hadden we! Tijdens de 'Night-drive' die om 20.00u begon met een óntzettend gezellige guide (ahum.) kwamen we de serval (WOW, het mooiste beest dat ik ooit heb gezien), de afrikaanse civetkat, een stekelvarken, en meerdere hyena's tegen. Als klap op de vuurpijl wist Jeroen ook nog eens een luipaard te spotten en kreeg hij dikke complimenten van onze eerdere zo chagrijnige guide. De Big Five konden we bij deze volledig van ons lijstje strepen, hoeveel mazzel kan je hebben zeg!

Vervolgens zijn we weer gaan slapen, maar om 06.00u hoorden we enorm veel geluid op onze veranda. Nieuwsgierig als ik ben ging ik natuurlijk meteen kijken waar dit geluid vandaan kwam en zag ik opeens een aapje en een wezel zitten, die onze buitenprullenbak aan het beroven waren haha! Nadat ook zij zich kapot geschrokken waren (Ik bedoel maar.. Bedenk je maar eens hoe ik eruit zie na 6 uurtjes slaap en geen borstel door mijn haren) ging ik snel weer naar bed, aangezien we de volgende dag richting Johannesburg zouden vertrekken! To be continued dus.. ;)

Reacties

T.Tineke 14-09-2019 22:46 {{button-60342}}

Geweldig, lijkt me zo mooi om de leeuw(innen) zo te zien 🦁

Dennis 15-09-2019 09:39 {{button-60352}}

Leuke verhalen en hilarisch geschreven. Veel plezier in Johannesburg!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan