Back to Jo'Burg

Door Jeroen & Jessica - A couple of years ago

Onze wekker ging rond 08.30u, aangezien het nog zo'n 5 uur rijden was naar Johannesburg (voor de insiders: Jo'burg). De rit verliep soepel en na een stop om te ontbijten / lunchen, kwamen we rond 15.30u aan in Jo'burg. Aangezien we met Google Maps reden, kwamen we natuurlijk niet binnen via de hoofdweg en zagen we dus vele armoedige taferelen. Hetgeen mij het meeste aangreep was een man die twee matrassen aan een touwtje achter zich aan sleepte, op zoek naar een nieuwe slaapplek. Ik kon wel janken (en misschien heb ik dat ook wel een beetje gedaan). De armoede is hier zó duidelijk aanwezig! Als je dit soort dingen op televisie ziet, vindt je het echt wel erg, maar als je dit dan in real-life ziet, komt het 100x zo hard binnen. Tegelijkertijd doet dit ook iets met je gevoel van veiligheid en vroeg ik mij oprecht af hoe ik de aankomende 3 dagen in Jo'burg zou doorbrengen, zonder beroofd of neergestoken te worden. Het klinkt nu vrij overdreven, maar gezien de armoede en de manier van leven, waren dit oprecht vragen die bij mij op kwamen, erg he! Toen we vervolgens aan de meneer die in ons hotel werkte vroegen hoe veilig het was om hier als toeristen rond te lopen, begon hij wat te lachen en gaf schouderophalend toe dat hij geen garanties kon geven voor dit gebied. Je snapt wel wat dit, na voorgaande beelden, met mijn gevoel van veiligheid deed. Ik zag al helemaal voor me dat we de aankomende dagen alleen maar in het hotel zouden doorbrengen, maar gelukkig was Jeroen iets realistischer. De volgende dag stond het Apartheidsmuseum op het programma en als we ons nog steeds zo onveilig zouden voelen, dan zouden we onze tickets omboeken en al eerder naar Port Elizabeth vertrekken. 

Onderweg naar het Apartheidsmuseum viel het ons gelukkig alweer allemaal mee, maar om nou te zeggen dat je heel chill in de auto zit, is dan ook net weer een stap te ver. Het Apartheidsmuseum zelf was vrij overweldigend. De entree vond ik wel leuk bedacht: Je kreeg een ticket waar op stond of je blank of niet blank was en het kaartje bepaalde dus waar je het museum in ging. Aangezien Jeroen en ik allebei een ander kaartje hadden, begonnen we de trip apart van elkaar. Gelukkig vonden we elkaar snel terug en begonnen we aan de rondleiding. Er stond alleen zoooveel informatie op ontelbaar veel borden, dat we al snel het spoor bijster raakten. We hebben er dan ook zo'n drie en een half uur over gedaan haha! Er was ook een tijdelijke tentoonstelling over Nelson Mandela, wat voor ons dan wel weer heel fijn was, want onze trip naar Robben-Island in Kaapstad is ons opeens door de neus geboord. We hadden in juni al tickets geboekt, maar die bleken nu toch niet leverbaar te zijn. He-le-maal top natuurlijk. Suckers. Wij vonden het Apartheidsmuseum wel heel tekenent voor de situatie zoals die nu in Afrika is. Wij weten natuurlijk lang niet alles en willen ook echt niet beweren dat wij het allemaal snappen en wel goed doen, maar in het Apartheidsmuseum wordt (uiteraard) voornamelijk de onderdrukking besproken en hoe zij nu, als vrij volk, zelfstandig willen zijn. Ze hebben alleen (naar onze mening) geen idee hoe ze dat moeten doen en zijn / lijken nu (wellicht nog vrij logisch) te trots om hierin hulp van de 'blanken' te accepteren. 

Maargoed, wij zijn vervolgens teruggegaan naar ons hotel en hebben bij de Rooftopbar van ons hotel nog een drankje gedaan (of 3..). Vooral ik was nog wat te schijterig om over straat te lopen en het idee van meerdere wijntjes spreekt me altijd aan, dus 1+1= 2. De volgende dag stond Constitution Hill op het programma. Een voormalige gevangenis, waar ook Nelson Mandela en Gandi een tijd hebben vastgezeten. Dit was vrij indrukwekkend om te zien en wij zagen vele vergelijkenissen met de WOII, al was zelfs de gevangenis enorm op rassenafkomst ingericht. Zo kregen de blanken bijvoorbeeld 2x zoveel te eten als de zwarte gevangenen. Bi-zar dat dat zelfs een gevangenis weet door te dringen. Na nog even in een rechtbankstoel onder de Afrikaanse vlag te hebben gezeten, gingen wij voor onze lunch naar de Neighboorgoods Market. Dat is een markt in een parkeergarage, alleen open op zaterdag, waar ze allerlei gerechten uit allerlei windstreken verkopen. Lekker dat het was! En ontzettend gezellig, aangezien er allemaal live-muziek was en de zon natuurlijk volop scheen :) Daarna zijn we weer vertrokken naar onze rooftopbar om de rest van onze middag door te brengen. 

Op onze laatste dag in Jo'burg gingen wij een georganiseerde fietstour door de sloppenwijken doen, het zogehete 'Soweto'. We begonnen in de 'lower-class' waar de huisjes bestonden uit tegen elkaar gezette asbestplaten. Deze huisjes hadden geen electriciteit, stromend water of een toilet. In een 'straat' woonden zo'n 450 mensen, die met elkaar 6 (!) WC's deelden. De tering. Daarbij lag er echt o-ver-al afval en tegen de hoeveelheid kinderen die daar rond liepen, was niet op te tellen. Toch waren al die kindjes supervrolijk, zwaaiden met een grote glimlach naar ons en bij een aantal stops kwamen ze ook tegen ons aan staan, ons knuffelen en onze handjes vasthouden. Ik moest éven een klein drempeltje over, aangezien de kindjes niet al te schoon waren, maar het breekt je hart om deze kindjes af te wijzen. Terwijl we aan het rondfietsen waren, werd er regelmatiggg naar ons geschreeuwd en geroepen en onze gids moest dan ook hard lachen. Alle mannen schijnen namelijk op zoek te zijn naar een 'rijke' blanke vrouw en ik trok nogal de aandacht zullen we maar zeggen. Ik werd dan ook regelmatig 'Yellow Bone' genoemd, waarmee ze een vrouw met een lichte huidskleur bedoelen. Hoe vaak er wel niet naar me gezwaaid en gegrijnsd is.. Goed voor je zelfvertrouwen zullen we maar zeggen, al was het ook líchtelijk ongemakkelijk haha! Aan het einde van de tour hebben we nog gezamenlijk een lunch gegeten, waarbij we aan de praat raakten met een meisje dat nu in Kaapstad woont. Na nummers uitgewisseld te hebben, heeft ze ons allerlei tips gegeven voor in en rondom Kaapstad. Morgen vliegen we dan ook van Johannesburg naar Port Elizabeth, om langzamerhand via de 'Garden-route' naar Kaapstad te rijden. Op naar het volgende avontuur!

Reacties

Jozina Voogd A couple of years ago

Wat een indrukwekkende reis maken jullie hé. Geniet ervan hoor.
Liefs (schoon) mama xx
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!