Pancakes, knutselen en kampvuur

Door Familie Borst - A couple of years ago

zondag 04 augustus 2019, Moss Landing, Verenigde Staten

Zeven uur gaat de wekker………dat lijkt niet op vakantie! Maar ja, we gaan vandaag “verhuizen” naar Yosemite. We hebben zo’n 200 mijlen te rijden, we willen bij Denny’s gaan ontbijten en we mogen weer boodschappen doen bij de Walmart. Daarnaast moeten we een aantal dingen voor de eerste keer doen, dus dat zal vast wat extra tijd kosten: denk aan afkoppelen, de spullenboel “rij-vast” zetten en tanken.

Maar eerst douchen. Nou bleek gisteren weer dat Amerikaanse douches en Alex nog niet goed samengaan. Zo stond hij op de eerste ochtend noodgedwongen limbodansend heen en weer te springen. Gisterochtend op de campground van Moss Landing liep het ook anders dan gepland. De kraan heeft één hendel: draaien om aan te zetten en vooral verder doordraaien om warm water te krijgen. Alex draait de kraan open en houdt halverwege de hendel in zijn hand…..KOOOOUUUUDD… op dat moment klikt het licht uit. PANIEK! Het blijkt dat er een tijdschakelaar bij de deur zit waarmee je de ventilator en het licht aanzet (voor een bepaalde tijd). Het licht brandde nog toen Alex binnen kwam (met dank aan de voorganger). Maar goed, uiteindelijk heeft Alex toch lekker gedoucht met licht en met warm water! Maar dat was het verhaal van gisteren. Vandaag ging zijn douchebeurt heel voorspoedig: al doende leert men!
Ter info: deze campground beschikt over twee hele ruime “badkamers” met douche, wastafel en toilet.

Marjolijn was vandaag de gelukkige bij de douches. Ze heeft ruim een kwartier staan wachten bij de douche tot haar voorganger klaar was. Toen de deur open ging, kwam er een jonge knul naar buiten: kurkdroog, zonder handdoek (wel aangekleed hoor!) en met z’n telefoon in zijn handen. Kennelijk heeft deze jongen tijdens het sanitair ontspannen uitgebreid gebruik gemaakt van de WiFi die daar goed bereik heeft.…….GRRRRR…. De andere doucheruimte was al eerder beschikbaar, maar Marjolijn wilde specifiek in deze douche zijn, omdat Elisa daar gisteravond de shampoofles had laten staan.
Overigens kiezen we ervoor om gebruik te maken van de douches op de campground (als deze aanwezig zijn) i.p.v. de douche in de camper. Dit scheelt onnodig verbruik van de watervoorraad en vollopen van de afvalwatertanks als we niet aangesloten zijn; daarnaast gebruiken we doucheruimte in de camper ook als opslagruimte.

Op de nuchtere maag hebben we alles “rij-vast” gelegd/gezet, om te voorkomen dat de boel gaat schuiven of vallen tijdens de rit. We hopen op minder gerammel dan afgelopen vrijdag. Camper afgekoppeld van elektra, water en afvoer (keurig met de huishoudhandschoentjes aan om te voorkomen dat we black-watertankrestanten (afkomstig van toilet) over de handen krijgen).

We rijden in een klein half uur naar een Denny’s om een Amerikaans ontbijt te verorberen. Dat gaat er ondertussen wel in! We genieten met volle teugen van pancakes with sirop, crepes with fruit, scrambled eggs, sausages en hashbrowns. Het parkeren bij Denny’s was overigens nog een kleine uitdaging. De parkeerplaats was niet zo groot als bij de gemiddelde Walmart, waar je de camper achteraan over meerdere parkeervakken neer kunt zetten. Uiteindelijk besluiten we de camper achteruit op de hoek van de parkeerplaats te parkeren; we steken uiteraard wat uit maar volgens ons staan we niemand in de weg.

Met een goed gevulde maag rijden we door richting Yosemite, maar na een uurtje staat er eerst weer een stop bij een Walmart gepland in Los Banos. Deze Walmart is echt zo’n winkel als wij verwacht hadden bij een Walmart. Die vorige in de buurt van San Francisco was eigenlijk toch een beetje tegengevallen; niet super uitgebreid en daar verkochten ze niet eens kleine BBQ’s… Dus een kleine gasbarbecue stond nog steeds op ons boodschappenlijstje. En die hadden ze hier gelukkig wel. Dit was echt zo’n mega supermarkt met een ruim assortiment incl. een kledingafdeling, een electronica-afdeling, etc. Hier hebben we ook een mega watermeloen gevonden (die de vorige Walmart ook niet had vreemd genoeg).

Het is heel mooi om onderweg het landschap en het weer zien te veranderen. Van zeemist en een graad of 15 aan de Californische kust via heuvelachtig gebied en uitgestrekte akkers naar zon en hoog in de 30 graden (102 F) aan het begin van het Sierra-Nevada-gebergte (waar Yosemite onderdeel van is). Met de verandering van temperatuur veranderen wij ook van kleding. Vest uit en bij de Walmart de korte broek aan.

Wat betreft het rijden: het gerammel is een stuk minder dankzij een paar meter anti-slipmat. Los van het gerammel is de camper niet zo stil als de eigen auto. De motor van de camper (6,4L V10 voor de liefhebber) is duidelijk aanwezig en geeft ons het gevoel alsof we in een vrachtwagen rijden. Ook de hele camperopbouw piept en kraakt her en der, de camper stuurt niet heel direct en gaf zeker in het begin het idee dat we ietwat zwabberend over de weg gingen. Verder gaat het rijden prima en voelt het al vertrouwd. Ook later op de smalle weg in Yosemite met zo’n 20 cm links en rechts tussen de strepen was toch goed te doen met 45 mph.

Voor we Yosemite binnen rijden moeten we tanken. We naderen een kwart tank (een tank waar toch zo’n 55 gallon in gaat, ca 200 liter). We kiezen een tankstation, waarvan we denken dat het één van de laatste is, waarbij we niet de hoofdprijs hoeven te betalen (later bleken we nog diverse, goedkopere tankstations te passeren…). Tankprocedure: propaangas afsluiten, koelkast uit, naar binnen gaan om de pomp open te laten zetten, kiezen om met cash te betalen, want dat is goedkoper dan credit- of debitcard, ontdekken dat je een knop op de pomp moet indrukken ….. en dan kun je de tank volgooien. De ruim 35 gallon rekenen we af en naast de kassa pinnen we direct weer contant geld bij de ATM (pinautomaat).

Het laatste deel van de route is schitterend. We stijgen verder de bergen in en krijgen fantastische uitzichten voorgeschoteld van granieten rotspartijen (hoog!), hoge naaldbomen, watervallen terwijl we de weg langs Merced River volgen. We maken korte stops (o.a. bij Sentinel Beach) waarbij we uitzicht hebben op de rotswanden, waaronder El Capitan (zie film Free Solo) en hoge watervallen.

Uiteindelijk arriveren we tegen half zeven op de campground North Pines in Yosemite Valley. Back in (achteruit insteken) tussen een paar bomen door gaat ons zonder problemen af. We hebben geen aansluitingen hier en zijn dus volledig zelfvoorzienend deze dagen. Standaard is iedere camperplek hier wel voorzien van een picknicktafel en een fire-ring. We hebben een schitterende plek vlak bij de rivier en tussen de hoge naaldbomen door zie je de steile, granieten rotswanden.

We hebben trek, maar om de hamburgers te kunnen grillen moeten we eerst de bbq in elkaar knutselen. Lang leve het zakmes en de multitool. Een goed half uur later brandt de bbq en kunnen we hamburgers grillen. Dat smaakt goed!

Het is duidelijk dat we hier in het berengebied zijn. De waarschuwingsbordjes zijn niet te missen. De regels zijn duidelijk: geen eten, afval of andere geurende voorwerpen (zoals bijv. toiletartikelen) buiten laten liggen, maar ook niet in het zicht achter het raam van de camper. Als je met een tent kampeert (en dat zijn hier best veel mensen), moet je al deze spullen in de bearbox bewaren, die ook op iedere kampeerplek aanwezig is.

Met wat sprokkelhout creëren we nog een kampvuur in de fire-ring, waar we marshmellows roosteren om smores te maken als toetje.
Met her en der kampvuurtjes op het terrein en het geluid van een stroomversnelling op de achtergrond kijken we ’s avonds terug op weer een geweldige dag. Zo zitten we nu in een totaal andere omgeving dan gisteren.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 25 september in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!