Ter land, ter zee en in de lucht

Door Familie Borst - A couple of years ago

vrijdag 09 augustus 2019, Grand Canyon Village, Verenigde Staten

De temperatuur hier bij de Grand Canyon is vele malen beter dan in Las Vegas. Afgelopen nacht koelde het lekker af (ca 19 graden in de camper) en zodoende hebben we heerlijk geslapen. Vandaag staat er een spectaculaire excursie op het menu: een helikopterrondvlucht over de Grand Canyon.

Tijdens het ontbijt buiten genieten we van de herten die over de campground scharrelen. We vermoeden dat de herten hun dagelijkse inspectieronde doen in de hoop een graantje mee te pikken van het mensenvoer.

Op zo’n 20 minuten rijden van de campground ligt het ‘Grand Canyon National Park Airport’ waar ‘Papillon Grand Canyon Helicopter Tours’ is gevestigd. We melden ons ruim op tijd en kunnen snel doorstromen naar de safety briefing (lees: een filmpje met de veiligheidsinstructies bekijken) en zijn al snel aan de beurt om in te stappen. Vroeger dan we gereserveerd hadden, maar kennelijk plannen ze de mensen die zich melden direct in voor een vlucht.

Als onderdeel van lopende-bandwerk krijgen we ieder een briefje met het stoelnummer (op gewicht worden alle passagiers ingedeeld op een specifieke stoel), worden we naar de helikopter geleid, moeten we poseren voor een foto (die je achteraf voor veel geld mag kopen), krijgen we een ‘personal floating device’ (opblaasbaar zwemvest) als een heuptasje omgehangen (we zullen tenslotte de Colorado River kruisen….??….), worden één voor één op ons plek gezet en worden we vastgesnoerd in de veiligheidsriem en krijgen een koptelefoon op het hoofd geplempt. Voor we het weten gaat de propeller sneller draaien en komen we los van de grond. Met de piloot zitten we in totaal met 7 personen aan boord.

Over bebost gebied vliegen we richting de South Rim. Als we de kloof naderen, wordt de spanning opgevoerd door de muziek die door de koptelefoons klinkt. Goed getimed komt ‘Also sprach Zarathustra’ tot het hoogtepunt als we langzaam over de rand vliegen (‘In de lucht!’).

Wat een geweldige ervaring om over de Canyon te vliegen! Dit hadden we niet willen missen. Spectaculair! Rustig vliegend, net boven het niveau van de rand, hebben we fantastisch uitzicht op de ‘wanden’ van de Canyon. Alle verschillende aardlagen zijn goed te zien. Diep onder ons zien we de Colorado River stromen. Heel indrukwekkend! Over de koptelefoon krijgen we eerst een Spaanstalige uitleg over de Grand Canyon te horen voor de andere twee Spaanstalige passagiers. Daarna volgt het verhaal nog een keer in het Nederlands. We vliegen naar de overkant (North Rim) en weer terug. De vlucht duurt een klein half uurtje. Lang genoeg om foto’s te maken, te filmen en ook rustig te genieten van het vliegen en van de ‘awesome views’.

Na deze “supervette en übercoole” ervaring rijden we terug en stoppen in het dorpje onderweg. Hier werken we een McDonalds-lunch weg en maken gebruik van de 4G die hier beschikbaar is (op de campground hebben we namelijk geen bereik). In de camper plaatsen we de reisverslagen van de afgelopen twee dagen online.
Terug op de campground valt het plan om lekker buiten te gaan zitten letterlijk in het water. Het begint te regenen en niet zo zuinig ook. Oorverdovend in zo’n camper. Langs de camper zien we het water als rivieren langs stromen; alsof we op een boot zitten (‘Ter zee!’).

Aan het begin van de avond is het droog en de lucht ziet er niet heel dreigend uit. Ons plan om de Grand Canyon bij zonsondergang te zien, zetten we door. De shuttle bus brengt ons naar Yaki Point. De verwachte drukte valt ons erg mee. Waarschijnlijk heeft de regen een hoop mensen weerhouden om naar de Rim te gaan. Prima wat ons betreft, dan hebben wij de ruimte. Het weer is prima. Het is wat bewolkt, maar dat maakt de zonsondergang alleen maar mooier. De laagstaande zon schijnt schitterend in de Canyon en de lucht kleurt prachtig bij het ondergaan van de zon. Een fraaie afsluiting van de dag (‘Ter land!’)

Met de shuttle bus rijden we weer richting campground. Als we net binnen zijn in de camper, klettert de regen weer op het dak. Deze keer vallen we in de categorie “lucky bastards”!

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!