Rotte eieren en jail

Door Familie Borst - A couple of years ago

donderdag 22 augustus 2019, Teton County, Verenigde Staten

Omdat we de komende dagen ‘droog’ staan (zonder wateraansluiting), willen we vanmorgen allemaal nog even douchen. Gebruik maken van de douches op de campground is hier een kostbare zaak ($ 4,50 per persoon!). Daarom houden we een douche-estafette in de camper, inclusief het tussentijds legen van de afvalwatertank.

Voordat we vandaag verder rijden naar Yellowstone vanuit Grand Teton, maken we nog even dankbaar gebruik van de beschikbare Wi-Fi bij de wasserette. Met een beker ‘Starbucks-koffie’ kunnen we er weer tegenaan en gaan we rond 11 uur echt op pad naar Yellowstone.

Op de grens van Grand Teton en Yellowstone (deze parken liggen tegen elkaar aan) spot Marjolijn een ‘moose’ (soort eland) in de verte. We werden getriggerd doordat er andere mensen langs de weg stonden te fotograferen. Wij konden helaas niet meer stoppen, dus het bleef bij een foto met een ‘wat vage bruine vlek’ vanuit de rijdende camper.

Bij binnenkomst van Yellowstone laten we de campground nog even links (of eigenlijk rechts) van ons liggen, want als eerste willen we heel graag de geiser ‘Old Faithful’ zien spuiten. Deze komt al sinds jaar en dag iedere anderhalf uur tot ‘uitbarsting’ (plus of min 10 minuten).

Onderweg naar The Old Faithful zien we duidelijk sporen van eerdere bosbranden: grote stukken bos waar alleen nog kale stammen staan met tussendoor al diverse jonge boompjes. In veel nationale parken kan je gebruik maken van een shuttle service, maar in Yellowstone moet je je zelf zien te verplaatsen. Is dat vanwege de omvang van het park. Yellowstone is namelijk ongeveer 100 bij 130 km groot. Je kan wel diverse tours boeken, maar dan wel tegen een héle hoge prijs. We kiezen er voor om met ons eigen vervoermiddel rond te toeren.

Eénmaal bij The Old Faithful aangekomen, blijkt het (zoals verwacht) erg druk. We rijden een rondje over het grote parkeerterrein en hebben dan mazzel: er rijdt nét een camper weg van een dubbele parkeerplaats op het moment dat wij komen aanrijden. Geluk is blijkbaar met de dommen…

We zijn ook precies op tijd voor een uitbarsting en gaan gezellig bij de andere toeristen staan die dit fenomeen komen bewonderen. De uitbarsting duurt een paar minuten. Het begint wat sputterend en komt vervolgens tot een flinke “fontein”. Volgens de informatie spuit “de oude vertrouwde” tussen de 35 en de 50 feet hoog. Op de foto’s zien we de waterfontein enigszins wegvallen tegen de grijze wolkenlucht. Maar evengoed een bijzonder schouwspel om te zien!

Na de uitbarsting van The Old Faithful lopen we een rondje over het vlonderpad op Geyser Hill. Wat een fantastisch landschap om in rond te lopen. Her en der om je heen heet-water-bronnen en geisertjes. Op diverse plekken komen stoomwolken uit de grond die “heerlijke” zwaveldampen verspreiden en daarmee de geur van rotte eieren. De mineralen die hierdoor boven de grond komen veroorzaken prachtige kleuren, tot vreugde van Alex zit hier heel veel oranje bij wat mooi fotomateriaal oplevert. Voor Marjolijn is gelukkig de kleur blauw ook rijkelijk vertegenwoordigd. We herkennen bijna onze glas-in-lood-raampjes in dit landschap.

We rijden terug richting campground en komen onze eerste wildlife-file tegen. Na een paar minuten wordt de oorzaak duidelijk: er ligt een ‘elk’ (een groot formaat hert) in de berm. Zoals het een goedgeaarde toerist betaamt, maken we snel een foto vanuit de auto van de elk die rustig ligt te herkauwen langs de kant van de weg en rijden door.

We hebben nog een doel voordat we ons gaan melden bij de campground. We stoppen bij West Thumb Geyser Basin. Een stuk ‘thermal area’ langs de rand van het grote Yellowstone Lake, dat net als Geyser Hill, bestaat uit stomende gaten, azuurblauwe heet-water-bronnen en borrelende zwavel- en modderpoelen. Wat een bijzondere plek om rond te lopen! Door al dit borrelende en stomende geweld realiseren we ons dat we boven op een mega vulkaan staan met onder de grond een gloeiende magma-kamer die de zuidelijke helft van Yellowstone omvat. Ook hier ontkomen we niet aan de overheerlijke geur van rotte eieren. We krijgen er trek van, dus op naar de campground.

Na vijf minuten melden we ons, terwijl het een beetje regent, bij de check-in van campground ‘Grant Village’. We worden aan het loket vriendelijk ontvangen, maar ook streng toegesproken. We krijgen de regels gepresenteerd die behoren bij een Nationaal Park en specifiek bij een berengebied. Deze regels zijn ondertussen niet meer nieuw zijn voor ons. We weten nu wel dat je geen eten of andere geurende spullen buiten moet laten liggen of achter het raampje van je camper. We knikken ja en amen tegen de beste man, die getrouw zijn werk doet. Hij voegt er uiteindelijk nog aan toe dat bij overtreding van de regels de rangers bevoegd zijn om op te treden. Ze mogen ons het park uit “kicken” of zelfs in de gevangenis opsluiten. Hij voegt er aan toe: “And yes, we do have a jail here in Yellowstone!”.

Na deze vriendelijke, doch dreigende ontvangst steken we onze camper achteruit in op het aan ons toegewezen plekje. Het past maar net tussen de bomen. We hebben hier geen aansluitingen en staan in één keer waterpas zonder hulpmiddelen. We zijn dus snel geïnstalleerd.

Na het eten lopen Alex & Marjolijn nog een klein rondje langs Yellowstone Lake. In de verte zien we flinke buien neerdalen uit de bewolking. Komt dat onze kant op?

Voor het donker wordt zitten we weer in de camper. We vinden het wat te koud om buiten te zitten. We merken nu duidelijk aan de temperatuur dat we een stuk noordelijker zitten. De verwachting is dat de temperatuur vannacht daalt tot een graad of twee. We leggen in ieder geval een extra deken op bed.

Als wij ons bed hebben gevonden, hebben de regenbuien onze campground gevonden. Dikke druppels slaan neer op het dak van de camper.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!