Prelude

Door Anneke & Rinus - 29-07-2020 16:36

We willen toch ook een beetje onze voorpret delen. Ons eerste bericht begint op 1 september 2021 en eindigt oeen maand voordat we vertrekken. We maken plannen voor Vancouver Island, de nationale parken in de Rockies en de ferry overtochten in verband met de te verwachte drukte.  De "Great Northern Circle Route" gaat ons zelfs in de Yukon brengen. Gaan we reizen of gaan we trekken? Naar Thailand was trekken de keus en hebben we alleen de noodzakelijke vluchten geboekt en het eerste verblijf, uiteindelijk was het wel iets meer en aldaar maar zie hoe het verloopt. We kiezen nu voor het reizen, voorbereidden en plannen en dat levert veel vooraf plezier op. We lezen, kijken You Tube video's en bestuderen wegenkaarten. De lessen uit onze eerste trip naar de Rockies nemen we mee, extra overnachtingen in dezelfde plaats zijn het gevolg.

Het is 1 september 2021:

De route is globaal gepland, de tickets en de camper zijn geboekt. We hebben nog negen en een halve maand voordat we mogen vertrekken. De Delta variant bied ons wel zorgen maar we hebben er vertrouwen in dat het straks weer mogelijk wordt om op een veilige manier te kunnen reizen.

Het is 1 december 2021:

Een nieuwe variant dient zich aan de Omikron, Anneke heeft er alle vertrouwen dat het 2022 gewoon gaat gebeuren. We verfijnen regelmatig de route, zoeken campings bij voorkeur in de Provincial Parks en bezoeken websites met hikes en excursies.

Het is 1 januari 2022:

We kunnen eindelijk de ferry's boeken, met name de Inside passage zet onze planning op zijn kop omdat de eerste dagferry pas op 1 juni vaart. Onze route kunnen we niet omdraaien vanwege de kans op sneeuw in de Rockies, dus eerst naar Ank en Bill en een weekje in zuid en midden Britih Colombia om Wells Gray Provincial Park te bezoeken voordat we naar Vancouver Island gaan. We willen daar graag walvissen en orka's spotten dus een dagtocht met een Zodiac geboekt.

Het is 24 januari:

Vandaag de eerste dag dat wij campings konden boeken in Yoho national park. Een kwartier voor tijd ingelogd, we komen in de rij te staan op plek 2550. Twintig minuten wachttijd de camping is nog beschikbaar maar de plekken langs de rivier zijn weg, een plekje op het midden van het terrein uitgekozen dichtbij voorzieningen.

Het is 31 januari:

We kunnen vandaag boeken in Jasper National Park. Een half uur voor tijd ingelogd, we komen in de rij te staan op plek 15458. Het kan dus veel erger, na 1 uur en 10 minuten wachten kunnen we boeken en ja zelfs op onze favourite camping, in 1 van de loops die we wel wilden. Het is trouwens precies 100 dagen voor ons vertrek gepland staat. Nu we de campings bij Jasper en Banff hebben gepland kunnen we komende week naar de uitstapjes gaan kijken.

Het is 28 februari:

Het is nog 73 dagen voor ons vertrek naar Canada. Een versoepeling van de Covid maatregelen, maar een veel grotere dreiging voor de wereld vraagt ons om opnieuw na te denken over onze reisplannen, de invasie van Poetin in Oekraine. Sinds onze geboorte zijn er militaire conflicten in de gehele wereld. Het veranderen van plannen hoort daar ook bij. Niemand wil naar een gebied waar je leven gevaar loopt. Anderen je leven laten bepalen gaat ons te ver. Wel denken we na over de wereld waarin we leven en proberen onze bijdrage te leveren aan het vermijden en oplossen van problemen door mee te doen aan een mailactie via Amnesty International en een financiële bijdrage te leveren om de mensen uit Oekraïne te helpen.

Onze DTP vaccinatie is verlopen, met name de Tetanus is wel iets waarvoor je je wilt beschermen, zeker in de afgegen gebieden van Canada. Dus op naar de GGD, 100 euro aftikken en voor de komende 10 jaar weer beschermd. We hebben ook advies gevraagd over Rabbies, maar gelet op de duur van onze reis < 3 maanden en het gegeven dat Canada wat betreft Rabbies een R2 land is hebben we dit vaccin maar overgeslagen.

Het is 10 maart:

Verschrikkelijke beelden en berichten uit Oekraïne, maar ook 62 dagen voor vertrek naar Canada. Het is balanceren tussen twee uitersten: vakantieplannen en oorlogsgeweld in Europa. Consequenties lijken er nu al te zijn door de stijging van brandstofprijzen, van 1,44 CAD naar 1,90 CAD per liter. Deze week wil ik nog uitzoeken of het handig en haalbaar is om een canadesche simkaart aan te schaffen.

Het is 24 maart:

De slotbetaling moet vandaag voldaan worden, nog 49 dagen te gaan.
Boodschappen service gebruiken? De Wallmart in Vancouver heeft een boodschappen service en dat is wel net zo handig. Want je begint met nul proviand en dat is in dit uitgestrekte land niet handig. Een aantal supermarkten is zo groot dat je er in kunt verdwalen en de inrichting is anders dan die van de bekende supermarktketens in Nederland. We zijn alvast een lijstje aan het maken. 
Wel of géén Berespray kopen? In de VS hebben we het niet gedaan, nu gaan we dunbevolkte gebieden in waar meer beren wonen. We laten het jullie weten.

Het is 28 maart: 

Om goedkoop te bellen in Canada heb ik gekozen voor een prepaid card van Telus, plan: Nation wide Talk & Text & 8GB data voor 30 dagen kosten CAD 55 = 37 euro. Kopen in Canada, eigen sim eruit, nieuwe sim er in en je hebt een canadesche telefoon waarmee je onbepekt kan bellen en 8 GB aan data ka verbruiken.

Verder gebeld met de Canada BC parks over de reservation fee. Voor de Provincial Parks in Canada geld dat je deze pas twee maanden van te voren kunt reserveren en dat je voor elke reservation de fee moet betalen, 6 dollar per nacht. Dus regel je het in 1 keer of 5 aparte dan betaal je net zoveel. Blijft goedkoop per nacht ongeveer 20 euro. Elektra is 5 dollar per dag. Het is handig om een account aan te maken dan kun je altijd je reserveringen terugzien. Veel campings zonder hook-up dus wel even uitzoeken waar we gas en bezine kunnen tanken. Agregraat draait meer en koelkast op gas. Het is gemakkelijk om een account aan te maken scheelt veel typewerk. https://camping.bcparks.ca/login 

 

Het is 4 april:

Onze boeking bij Wild Pacific Camp uit december 2021 was niet correct in de boeken gekomen. Gelukkig alle emails bewaard en de eigenaar Shane maakte excuses en heeft het een en ander gereshuffeld, wat dat ook moge betekenen, maar wij hebben nu weer een site voor drie nachten aan de Pacific Ocean. De ervaring uit de VS was dat de mooiste plekken de staatsparken waren. In British Columbia zijn dit de Provincial Parks. Je kunt ze boeken via: https://camping.bcparks.ca. Eerst even een account aan maken. De eerste week boeken we geen campings, het is dan nog voor het seizoen start en we willen ook nog even met Ank en Bill praten over onze plannen voor die eerste week.

De Provincial Parks kun je 2 maanden van te voren boeken, dus wel even opletten want geliefde plekken lopen snel vol en de Canadezen gaan er vaak op uit.  Per nacht betaal je ongeveer 20 euro inclusief reserveringskosten en zonder elektra. Niet alle Provincial Parks hebben elektra aansluitingen, de parken die dit wel hebben vragen 7 euro per nacht voor stroom. Je mag 2 keer twee uur per dag je aggregaat gebruiken, maar let wel even op de extra kosten die de camperverhuurder vraagt. Bijna alle campingplekken hebben een picnicbank en een fire pit.

Het is nu 10 april:

Gisteren hebben we alle vouchers en tickets  gekregen, voor hotel, vliegtuig, camper en ferries. Alles nog ff gecontroleerd en over 31 dagen is het zover. Er zijn nog een aantal zaken die wij moeten regelen:

> internationale rijbewijzen halen bij de ANWB

> 5 dagen voor vertrek online inchecken bij de camperverhuurder en een afspraak maken voor de pick-up van ons huis op wielen

> ArriveCan app invullen en alle vaccinatiebewijzen downloaden

> Online inchecken bij KLM

Het is nu 28 april:

Dinsdag thuis gekomen van de roadtrip naar Spanje. De laatste update van de Canadesche overheid: Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet te testen voor vertrek. Wel moeten wij voor vertrek de ArriveCAN-app invullen. Lees verder op de website van de Canadese overheid
Voor de terugreis is het niet langer verplicht om een testbewijs te hebben.

Ons volgende bericht komt vanuit Canada, we hopen dat jullie dit bericht over de voorbereiding leuk hebt gevonden.

 

Anneke & Rinus

 

 

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan