8. Van Woodend naar Te Anau

Door De Valkjes in Nieuw-Zeeland - 30-11-2022 05:34

Kia Ora allemaal,

Je zou hier je oriëntatievermogen kwijt raken. Niet zozeer door het links rijden of die 12 uur tijdsverschil want dat valt uiteindelijk wel mee. Maar gewoon omdat je vaak "andersom" moet denken. Als wij vanuit Nederland naar het Noorden rijden wordt het steeds kouder... we rijden tenslotte richting de Noordpool...en naar net zuiden steeds warmer. Hier wordt het naar het zuiden steeds koeler... we rijden naar de Zuidpool. Ook je oriëntatie waar de zon ondergaat is verstoord. Natuurlijk in het westen maar telkens vraag je je dan af waar is het westen ook alweer... Blijft bijzonder.

Woensdag 30 november
We rijden van Woodend naar Lake Tekapo (240 km). We komen langs Christchurch maar dat laten we links liggen tot over ruim twee weken! Eerste stuk gaat lekker vlot, vlak en rechtoe rechtan. Dan gaan we de heuvels en bergen in. Het wordt bewolkter maar het blijft (nog) droog. We komen langs een "uitdragerswinkel" met hele leuke oude spullen uit de jaren 60. Even stoppen, rondneuzen.. en foto's maken natuurlijk. Als we bij Lake Tekapo aankomen (net als we een prachtig uitzicht krijgen op de besneeuwde bergtoppen) gaan we eerst naar de Church of the Good Shepherd (kerk van de Goede Herder) die op een bijzondere plek aan het meer staat. Prachtig. Blijkt overigens dat ze er net filmopnamen voor een clip aan het maken zijn. Foto's en film zijn verboden...maar ach wie let daarop. Halverwege de middag gaat het regenen... we zoeken de camping op aan het Lake Tekapo.

Donderdag 1 december
En dan is het alweer december...een maand onderweg. De tijd gaat snel. De zon schijnt vandaag volop en we rijden richting Lake Pukaki. Dat het wolkendek van gisteravond als een gordijn opengeschoven is ervaren we als we bij Lake Pukaki aankomen. Wat een spectaculair uitzicht op de hoogste berg van Nieuw Zeeland. Mt. Cook (Aoraki in het Maori). We treffen het enorm en genieten van de omgeving, kopen er lekkere zalm in een klein winkeltje en rijden langs het meer nog een stuk naar het westen, waar we ons blijven verbazen over de machtige natuur. Op de terugweg stoppen we nog even bij een "Lavendelboertje" langs de weg. Daar zijn er hier niet zoveel van blijkt uit het gesprekje wat we met de eigenaresse hebben. Ruikt ook hier heerlijk. We gaan verder, weer terug naar de Oostkust, met onderweg prachtige vergezichten. We stoppen nog even bij Maori rotstekeningen en gaan dan verder naar Omarua waar we overnachten. Naast ons een NZ-lander met de achternaam "De Vries" ... dan weet je het wel (ouders uit Zaandam). Eind van de middag bezoeken we het leuke stadje en dan is de dag weer om. Elke dag nieuwe ervaringen en de natuur is op elk deel van NZ weer anders. 

Vrijdag 2 december
We blijven een dagje in Omarua. Vandaag wasdag en de boel een beetje "kuisen", moet ook gebeuren. Onder een lekker zonnetje, maar wel fris, is de was zo gedaan. S'middags een wandeling door een prachtige botanische tuin die grenst aan de camping en nog even naar de stad voor wat boodschappen. In de avond rijden we (met nog een ander Nederlands stel) naar een kolonie van geeloogpinquins en komen ook nog bij een kolonie Ortago Shags (Stewartaalscholvers) die alleen in NZ voor schijnen te komen. Hebben wel iets weg van pinquins maar dan anders, want ze kunnen vliegen.

Zaterdag 3 december
We rijden langs de oostkust het eerste deel van een 600 km lange toeristische route richting Dunedin en onze eerste stop is bij de Moeraki Bolders. Het plaatsje Moeraki is het meest bekend om zijn rotsblokken; mysterieus bolvormige stenen verspreid over een strand. Elk rotsblok weegt enkele tonnen en is tot twee meter hoog. Wetenschappers verklaren de rotsblokken als calcietconcentraties die ongeveer 65 miljoen jaar geleden werden gevormd. Het zal wel, maar het is toch bijzonder. Daarna door naar Nugget Point Lighthouse. Een mooie wandeling naar een prachtig punt. Nugget Point is een iconisch panoramisch platform aan de kust van Catlins met een van de oudste vuurtorens van het land, hoog boven de beroemde rotsen die zo door Captain Cook zijn genoemd omdat ze op goudstukken leken. We belanden op een campoing in " the mifddle of nowhere" en besluiten morgen maar meteen door te rijden...

Zondag 4 december
We vervolgen de toeristische route. Prachtige landschappen trekken aan ons voorbij. We stoppen bij bijzondere punten of uitzichten, lopen nog een stukje op een mooi strand en komen in de loop van de middag in Te Anau aan. Mooie camping waar we diverse Nederlanders ontmoeten en onze ervaringen uitwisselen. We wandelen nog wat door het dorpje en gaan op tijd naar bed.

Maandag 5 december
Het is rustig en bewolkt weer met af en toe een zonnetje. We zitten nu heel erg zuidelijk en het is over het algemeen redelijk fris. Vergelijkbaar met Noorwegen in juni... In de middag rijden we met de camper naar het begin van de Kepler Track (op advies van de klusjesman van de camping) en maken daar een heerlijke wandeling door een prachtig bos gelegen aan het Te Anau meer. Morgen naar Milford Sound. Als we de Nieuw Zeelanders mogen geloven begint nu het "spectaculaire" deel van onze reis. We hopen op een beetje redelijk weer zodat we ook hier weer kunnen genieten van de schitterende natuur. 

groetjes uit Nieuw zeeland

Poula & Gert-Jan
 

Reacties

Jan en Dien 05-12-2022 10:03 {{button-66807}}

Wat een prachtige land,mooi om zo mee te genieten.

Elly Sprong 05-12-2022 12:09 {{button-66808}}

Gaaf weer hoor ,je heit toch wel dikke jas mee! Jpen je borstrokje🤣🤣

Herman 07-12-2022 10:45 {{button-66809}}

Ik heb niet altijd tijd voor al de reisverslagen te lezen , maar wat ik op afstand met jullie beleef en de prachtige foto sessie is het wel een bijzonder mooi en groot eiland . Nog heel fijne weken toegewenst.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan