Naar de overkant

Door Dijkstras - 04-08-2022 00:33

Vandaag een verslag van mijn co-auteur, een spontane actie die je vooral moet stimuleren.

We stonden vandaag vroeg op. De veerpont naar de overkant van de St. Lawrence River ging om half tien. Wilde je mee, dan moest je anderhalf uur van te voren aanwezig zijn. Klein probleempje, daarvoor moesten we nog even terug over het fjord en die boot ging al om twintig voor zeven. Met vroeg opstaan hebben we, (lees 'ik') ondanks dat het vakantie is, geen enkel probleem en zo stonden we om 8 uur in de rij voor de Ferry. Wat een verschil met bijv. Italië, waar ze druk op een fluitje blazen om iedereen via de juiste rijbaan aan boord te krijgen. In Canada alleen subtiele handbewegingen en voordat we het wisten waren we aan de overkant. Onderweg nog een aantal cadeautjes in de vorm van dolfijnen.
Ondanks dat we een nog een heel eind van de Pacific af zitten is eb en vloed duidelijk zichtbaar in de rivier. Als we zouden willen kunnen we om de paar km wel even blijven staan. Het is een prachtige rit. We gaan wel langs de 'maritieme trots' van Canada, de 90 m lange pikzwarte onderzeeër Ononga. Hij is na 30 trouwe dienstjaren in 2000 met pensioen gegaan en is nu voor iedereen te bezichtigen. Wij doen dat niet, zien het niet zitten om in een sardienenblikje rond te lopen, ook van de buitenkant is hij indrukwekkend. Bij de historische vuurtoren is een museum geheel gewijd aan de scheepsramp die hier in 1914 plaatsvond. De 'Empress of Ierland' , een zusterschip van de Titanic,  met aan boord 1000 Ierse immigranten kwam in dichte mist in aanvaring met een Duits vrachtschip.  

Morgen hebben we de rit 'om de Noord' voor de boeg, op het kaartje van de route (op de homepage van dit hele reisverslag) van nr.18 naar nr.19.  Deze kustweg kenmerkt zich door de vele kliffen. Vanaf de weg zou je de walvissen kunnen zien zwemmen. 
We zijn benieuwd.

Reacties

Marrit 04-08-2022 19:37 {{button-65074}}

De co auteur mag vaker schrijven😘
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan