Dag 16 Craters of the Moon

Door Fritzel - 17-06-2022 06:48

Dag 16 Craters of the Moon

Vandaag een bijzondere dag, eigenlijk hadden wij nu Yellowstone in moeten rijden maar zoals de meeste mensen inmiddels wel weten was daar wateroverlast, de wegen kapot of die lagen in de rivier, en er vielen overal rotsen naar beneden, de gevreesde rockslides. Ik heb daar een filmpje van gezien uit het park maar dat is echt niet leuk en eigenlijk wel een beetje beangstigend.
Maar de zon scheen vanmorgen al uitbundig en op deze camping was er gratis koffie en wafles of te wel wafels en gratis, als er iets is wat ons Nederlanders aanspreekt is het GRATIS!! Al jaren is mijn favoriete merk, het merk Sale!!!
Wij waren het half vergeten dus hadden al ontbeten met onze gezonde ontbijtjes en toen toch maar even gratis koffie gehaald en het was goed te drinken. Morgen gaan we weer 
Uiteindelijk alle kabels en slangen weer losgemaakt van de SRV wagen en op pad naar de Craters of the Moon, eigenlijk wel een bijzondere naam. Het bijzondere aan dit park, natuurgeweld is dat het slechts 2.000 jaar geleden plaatsvond dus het is qua geologie best nieuw allemaal en de boel ontplofte hier, er waren vulkanen en door spleten in de aardkorst kwam het magma naar boven. Reuze interessant en hier ziet er echt heel erg gek uit. Wij hebben wat informatie filmpjes gezien en het is, was toen allemaal heftig en het is allemaal erg zwart alhoewel op sommige plekken toch wat plantjes, grassen en bloempjes tevoorschijn komen. Er groeien zelfs weer bomen! De bomen die er toen stonden zijn logischerwijs verdwenen maar die bomen verbranden in het gloeiende magma of heet het boven de grond lava??? En de vorm van de stam zie je gewoon terug in de lava maar de boom is effe zoek, ook weer bijzonder. 
Wij hadden een wandeling of te wel hike op zijn Amerikaans op het programma staan en hier kan je overal heen met de auto en dan loop je een paadje van 500 meter of korter en weer verder in de auto. Wij hadden een hike uitgezocht de “ the wilderness trail” heet en die is 4 mijl heen en ook terug. Dus wij kwamen langs een zwarte heuvel en daar kon je naar boven en dat moest wel een mooi uitzicht zijn dus wij liepen over het zwarte spul omhoog en dan even tempo maken en het was wel steil en op ruim 1800 meter hoogte dus wij moesten niet aan 1 fles zuurstof maar minimaal 2, NIET normaal zoals je daar loopt te hijgen en een hele droge mond omdat het droge lucht is hier. Na een paar slokken water ging het al beter en dat beloofde wat voor de wilderness hike. Een paar kilometer de Camper weer geparkeerd en toen wandelschoenen aan en de rugzak op en genoeg water en eten mee en op pad. De eerste kilometer was geweldig, een heel bijzonder landschap van lava stromen, spleten, grotten en overal liggen stenen. Eigenlijk is het best wel een rommelig landschap, dat ze het niet een beetje aanharken of aanvegen ….. Die stenen mag je NIET meenemen maar in mijn rugzak zaten er al twee, maar als je een behoorlijk rotsblok oppakt weegt het gewoon NIETS, het is heel erg poreus en dat zie je ook aan alle luchtgaatjes (vroeger giftige gassen) die in die stenen zitten. Na een kilometer klimmen en klauteren over bijzondere rotsen begon onze trail echt. Allemaal waarschuwingen dat je goed voorbereid moest zijn en een zak lampmee moest nemen (om 11 uur in de ochtend …) en eten en drinken en iedereen moest bellen om te zeggen wat je ging doen. Nu heb je daar in het buitengebied nergens bereik dus snel klaar en wij gingen op pad. Een mooi zwart wandelpad met overal leuke kleine vetplantjes en bloemetjes (lava is vruchtbare grond als het afgekoeld is…) We liepen een kilometer en twee en drie en het landschap golfde leuk op en neer en het leek een duinwandeling zonder duinen dus niet meer zo spectaculair als in het begin helaas. Gewoon stug doorlopen en na 6 kilometer in de brandende zon dachten we dat we aan het eindpunt waren. Dus drinken en een boterham eten maar geen lekker bankje om op te zitten en de grond is zwart dus ook geen optie en toen maar weer dezelfde spectaculaire weg (NOT) terug en weer was de laatste kilometer geweldig.
Toen we bijna bij de auto waren raakten we nog in gesprek met erg vriendelijke Amerikanen (daar zijn er best veel van trouwens) en toen de auto maar in en op de weg terug. Daar passeerden we nog erg veel zwarte niet aangeveegde of geharkte lava velden. Op de Veluwe leven veel wilde zwijnen en die graven en woelen de grond vaak om op zoek naar eikeltjes en larfjes en ander eetbaar spul en zoals die grond er dan uitziet, zo zien hier hele lava velden eruit alf er een kudde wilde en hele grote zwijnen langs is geweest, en niemand ruimt de rommel op!!
Toen we terug waren in het dorp even getankt voor 200 dollar en de tank zit nog niet vol …. Toen lekker pasta gegeten die Yvon had gemaakt en daarna in de zon aan de koffie. Toen kwamen de buren nog even langs dus gezellig koffie gedronken en hun koek op gegeten  Dat was gezellig en morgen beginnen we helemaal aan plan B met de alternatieve route.

Een hele goedemorgen allemaal 

En tot later 

Yvon en Fritzel

Reacties

Dries Kennis 17-06-2022 11:10 {{button-62921}}

Weer een prachtig verslag en het leest zo heerlijk weg.
Mooie fotos!

Nog een fijn vervolg van jullie avontuurlijke reis.

Hans T 17-06-2022 11:33 {{button-62922}}

Ik hoor je in gedachte puffen. Maar goed bezig zo te wandelen over 'het zwarte spul'.
En dat met twee stenen in de rugzak als extra "balast"

Edith 17-06-2022 22:15 {{button-62938}}

Heerlijke verhalen weer. Liep wat achter door de drukte, maar nu genieten zowel Han als ik van jullie avonturen (op de kamer in Brugge).
Echt heel bijzonder de lava, nog nooit gezien in de VS, lijkt mij geweldig
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan