Je kijkt je ogen uit in Arches National Park

Door Gerald en Marja go West - 28-09-2022 06:06

Maandag 26 sep 22

Vanmorgen op tijd opgestaan. We brengen vandaag een bezoek aan Arches NP en we hebben een timed entry vanaf 08.00 uur. Mooi op tijd en hopelijk vermijden we de grote drukte. Arches is een park dat jaarlijks door miljoenen mensen wordt bezocht. De aantallen zijn de laatste jaren enorm gegroeid vandaar dat het park management zoekt naar oplossingen om deze bezoekersstroom te reguleren. Wij zijn in ieder geval blij met het vroege tijdstip. Het geeft ons de gelegenheid eerst naar de belangrijkste attractie van Arches te rijden de famous Delicate Arch. We hebben besloten de wandeling er naartoe te maken. Dat dit een pittige uitdaging wordt weten we ook maar we gaan er vol goede moed tegenaan. 

Tegen 09.30 uur hebben we de camper geparkeerd op de grote parkeerplaats voor bussen en RV's. Nu was er nog plek genoeg. Voorzien van 2 liter water in de rugzak, zoute koekjes, een paar boterhammen en een stukje chewing gum zijn we begonnen te wandelen. In het eerste stuk ging het gelijk behoorlijk stijl omhoog, dus veel tijd om lekker in te lopen was er niet. Wel was de wereld om ons heen direct al van een grote schoonheid. We hadden het eigenlijk drukker verwacht met omhoog lopende mensen. Daarentegen kwamen ons wel veel wandelaars tegemoet. We gaan ervan uit dat ze de zon hebben zien opkomen bij Delicate Arch. Voor ons gaat het verder omhoog en we lopen over rotsen en oneffen terrein en zijn blij met onze berg schoenen. Die heb je daar echt nodig. Ondertussen doet de zon al flink zijn best. Gelukkig dragen we beide een hoed en zijn we goed ingesmeerd met zonnebrandolie. 

We vervolgen onze weg en het pad loopt nu dicht langs de rotsen. We proberen weg te blijven bij de afgrond en nemen geen risico's. Onderweg steeds de mooiste panorama's. En dan ineens is daar de Delicate Arch. Een symbool voor de staat Utah. Wat een machtige boog in een geweldig landschap. Hier wordt je even heel stil van zo mooi. Als mens ben je nietig onder wat de natuur hier heeft neergezet. Omdat de laatste meters naar de Arch onder een hoek van 40 graden liggen is het oppassen geblazen. Maar nu we deze wandeling hebben gemaakt willen we ook een paar foto's onder deze imponerende boog. Een vriendelijke Amerikaanse biedt aan deze van ons te gaan maken. Na het fotomoment is het tijd om een plekje te zoeken waar we een tijdje kunnen genieten van de pracht om ons heen. We horen diverse talen om ons heen en voor de tweede keer deze vakantie ook Nederlands. Een jong stel met baby in een draag zak heeft zich ook naar boven gewaagd. We hebben respect. Na een half uurtje boven hebben we de terugtocht gemaakt. Al met al ben je 2 uur en 1 kwartier bezig maar dit hadden we niet willen missen.

Terug bij de camper bleken alle parkeerplekken vol te zijn. We zijn doorgereden richting Devils garden om een paar volgende wandelingen te maken. Eerst naar de Sand Dune Arch. Het woord zegt het al, een boog in een duinachtig landschap. Verstopt in een nauwe doorgang maar prachtig om te zien. Hierna zijn we doorgewandeld naar de Broken Arch via een grote woestijnachtige vlakte. Ook hier was het water dat we hadden meegenomen zeer welkom. Inspanningen in de hitte vragen water, dus blijven drinken. Broken Arch is ook een aanrader en de durfal kan eronder staan een de mooiste foto's maken. Ondertussen zaten we al een mooi stukje in de middag. De zon brand er ongenadig op los maar we willen nog naar de Windows Section in het park. Met een bezoek aan de Double Arch en North en South Window werden we opnieuw getrakteerd op spectaculaire bogen in dit bijzondere landschap. Je komt superlatieven te kort en jouw overvalt een gevoel van grote dankbaarheid dat je dit mag meemaken.

Na een bijna volledige dag in dit prachtige park zijn we tegen vieren terug gereden naar Portal campground in Moab. Marja heeft weer een lekker maaltijd gemaakt. Daarna hebben we nog lang in de heerlijke avond temperatuur buiten gezeten. Morgen zullen we Moab inruilen voor onze volgende bestemming Monument Valley. Ook dat beloofd weer bijzonder te worden.


 

 


 

Reacties

René en Ilonka go south 28-09-2022 18:17 {{button-66607}}

Ik sta ervan te kijken hoe jullie energie blijven houden om dit soort wandelingen en bezoeken aan natuurparken te beleven, maar als ik dan de foto's bekijk snap ik direct waar jullie de energie weghalen, ik krijg hier in Spanje er zelfs energie van, gewoon prachtig, subliem en onbeschrijfelijk mooi.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan