Twee buitengewone ervaringen op één dag

Door Gerald en Marja go West - 30-09-2022 06:35

Woensdag 28 sep 22

Tot nu toe hebben we een geweldige vakantie in Amerika. Het is een aaneenschakeling van mooie momenten, prachtige ervaringen en wonderschone natuur in de Nationale Parken die wij bezoeken. Dan zou je zeggen kan het nog mooier? Ons antwoord, ja dat kan inderdaad. Vandaag was zo een dag. 

Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan om met een Navajo gids de opkomende zon in Monument Valley te gaan meemaken. Om 06.10 uur werden we opgepikt bij onze campground en nadat we onderweg nog een paar andere stellen hadden meegenomen kon onze gids/chauffeur koers zetten naar dit Navajo Tribal Park. Het was nog donker en enigszins fris in de open truck maar daar hadden we in onze kledingkeuze rekening mee gehouden. Je kunt Monument Valley eigenlijk op 2 manieren bezoeken. Of je rijdt zelf de 17 mile lange route door het park waarbij je rekening moet houden met slechte en hobbelige wegen of je gaat met een Navajo gids die je meeneemt naar plekken waar de massatoerist niet komt. Wij hebben voor de 2e optie gekozen. 

Onze eerste stop plek in het ochtendgloren was bij de West- en East Mitten Bute. Fascinerend landschap en muisstil om je heen. Heel bijzonder. Omdat er toch wat ochtend bewolking hing werd er doorgereden naar de Elephant Bute die zijn naam dankt aan zijn vorm die lijkt op een olifant. Het kleurenspel rond het opkomen van de zon wat we daar te zien kregen bezorgd je letterlijk rillingen, zo mooi. Onze gids kon precies aangeven wanneer de zon aan de horizon zou verschijnen. We waren er rond 07.10 uur plaatselijke tijd en om precies 07.16 uur verscheen het eerste felle licht tussen de olifant rotsformatie en zijn buurman de zogenaamde Cly bute. Deze rots is vernoemd naar de Cly family een native Navajo gezin dat hier lang heeft gewoond en een kudde schapen hoedde. In snel tempo kwam nu de zon helemaal tevoorschijn wat gepaard ging met een ongekend felle kleurenpracht die het landschap rood kleurde. Werkelijk schitterend om te zien. Nu het eenmaal goed licht was geworden besloot onze gids nog verschillende andere pracht plekken te laten zien. Weg van de ochtend drukte lootste hij ons naar nog vele ander fotogenieke spots en bij ieder daarvan hoorde een verhaal of uitleg wat hij met trots en verve wist te brengen. Tegen 09.00 uur waren we weer terug op de camping. We hebben rustig ontbeten en daarna de camper klaar gemaakt voor vertrek. De rit naar Page, onze volgende halte plaats, was daarna snel gepiept.

Nadat we ons hadden gemeld bij de receptie van Page-Lake Powell campground hebben we onze camper op de plek gezet. Na alle campings waar we inmiddels zijn geweest moeten we deze kwalificeren als een van de mindere. Kleine plek, verouderd meubilair dat een goede verf beurt kan gebruiken en matige douche-en toilet voorzieningen. Daarentegen hadden ze wel een mooie indoor pool en een bubbelbad. Omdat iedere dag immers begint met een zonsopgang en eindigt met een zonsondergang hadden we hier een Sunset tour geboekt. Ook weer met een Navajo gids/chauffeur willen we een kleinschalige tour maken naar de zogenaamde Secret Canyon, een tegenhanger van de veel bekendere maar zeer toeristische Antelope Canyon. De zonsondergang kunnen we dan bewonderen bij de Horseshoe bend een hoefijzervormige meander van de Colorado River.

Om 15.30 uur zijn we hiervoor vertrokken vanaf de Office van de organiserende company. Naast ons bleken er nog 5 andere stellen een plaatsje te hebben geboekt. Weer een klein gezelschap dus met een privé gids op weg ver van de drukte. De weg naar Secret Canyon was er een om niet snel te vergeten. Dwars door de woestijn rondom Page werden we erna toe gehobbeld. En dan overdrijf ik niet. Maar toch leuk om mee te maken en met respect naar de chauffeur/gids die zo goed mogelijk zijn best deed om de grootste gaten te vermijden. Het laatste stuk zijn we de Canyon letterlijk ingelopen. Het werd steeds smaller en indrukwekkender. De mooiste invallen van het licht zetten de rotsformatie in schitterende kleuren. Ook hier weer veel kippenvel momenten. Onze gids gaf daarnaast veel informatie over het ontstaan van dit wonder der natuur. We hadden ruim de tijd om prachtige foto's te maken op deze bijzondere plek. Geen massatoerisme dus waarbij je achter elkaar aanschuifeld en moet hopen om een plaatje te kunnen schieten waar je niet met een ander opstaat. Van Secret Canyon ging het naar Horseshoe Bend. Op deze werkelijk schitterende plek waren we alleen met ons twaalven. Op 1 mile van ons af stond het zwart van de auto's en wilden honderden toeristen die schouwspel ook meemaken. Net als vanmorgen de zonsopkomst hier ook een buitengewoon mooie zonsondergang met een geweldige speling van de laatste zonnestralen op het omliggende landschap. Wat mooi om mee te maken. 

Tegen 19.00 uur waren we terug bij het kantoor van het reisbureau in Page. De chauffeur was zo vriendelijk om ons bij de campground af te zetten. Omdat het heerlijk weer was hebben we nog een tijdje buiten gezeten na ons avondeten. Je merkt dan dat je haast niet uitgepraat raakt over zoveel indrukken. Morgen gaat het richting de Grand Canyon waar we 2 dagen zullen blijven. Voor vrijdagmorgen staat dan onze helikoptervlucht boven de Canyon op het programma.
 



 

Reacties

René en Ilonka Go South 30-09-2022 09:18 {{button-66620}}

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, wat maken jullie wat mee, qua natuur, uitzichten en dan nu de Canyon inlopen, prachtig.
En dan volgt er nog een helikoptervlucht, hopelijk zit het weer dan mee, maar daar twijfel ik niet meer in gezien jullie ervaringen met prachtig weer deze tour.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan