Dromerig Dawson City

bijgewerkt op do 20 sep 2018 0:00

Hobbelige wegen met gapende kuilen leiden naar Dawson City. Dit levendige stadje dankt haar bestaan aan de goudkoorts. Anno 1890 trokken duizenden gelukszoekers naar de Yukon in de hoop er stinkend rijk te worden. Het goud is allang op, maar je krijgt hier nog altijd het terug-in-de-tijd-gevoel.

Historisch centrum

De bakkerij, General Store en juwelenwinkeltjes aan Front Street vormen een kleurrijk welkom in Dawson City. Op de onverharde wegen in het historische centrum zouden postkoetsen niet misstaan. De saloon, het Grand Theatre uit 1899 en het oude Post Office uit 1901 geven je het gevoel dat je op de set van een cowboyfilm staat. Toen het ontdeugende Dawson nog in de ban van het goud was, ontstonden er bordelen en gokhallen. Nog altijd trekt de cancan-show in Diamond Tooth Gerties, Canada’s eerste legale casino, veel bezoekers. De kleurrijkste en mooiste panden van Dawson City vind je tussen Front Street, 5th en 3rd Ave – je bezichtigt ze gewoon te voet. In de zomer zijn er gratis rondleidingen door gekostumeerde gidsen.

Bezienswaardigheden Dawson City
Bezienswaardigheden Dawson City

S.S. Keno

Als je stoomboot S.S. Keno nog niet aan Front Street hebt zien liggen, zal zijn luide stoomfluit ongetwijfeld je aandacht trekken. S.S. Keno vervoerde rond 1922 zilver, lood, zink en erts van de mijnen bij Dawson naar Stewart Crossing. Bij het bezoekerscentrum (er tegenover) kun je een ticket kopen om S.S. Keno van binnen te bekijken en meer te leren over de (soms avontuurlijke) vaarten over de Yukon River. Als je met de gratis ferry de rivier oversteekt, kun je het Paddlewheel Graveyard bekijken. Hier liggen restanten van oude (hekwiel)boten.

Bezienswaardigheden Dawson City

Midnight Dome

De top van Midnight Dome Lookout geeft je een weergaloos uitzicht over Dawson City, de Yukon River en de Klondike Valley. Het uitkijkpunt ligt ten oosten van Dawson City, ongeveer vijftien minuten rijden met je auto of camper. In het centrum starten ook diverse wandelroutes naar het uitkijkpunt. Gemiddeld is een wandeling naar Midnight Dome ongeveer acht kilometer. In het bezoekerscentrum kun je vragen naar het beginpunt en een wandelkaart. Trek stevige schoenen aan, want je klimt (en daalt) ruim vijfhonderd meter.

Bezienswaardigheden Dawson City

Highways

Dawson City is het startpunt van twee indrukwekkende “scenic” highways. Ten oosten van Dawson leidt de Dempster Highway je langs de betoverende toendra, besneeuwde bergen en verlaten bergmeren van Tombstone Territorial Park, naar Inuvik boven de Poolcirkel. Ten westen van Dawson start de Top of the World Highway. Deze 106 kilometer lange weg voert je langs beeldschone vergezichten en weiden met grazende kariboes. Je eindpunt is Tok in Alaska. De weg is grotendeels onverhard en bij regen, vorst of sneeuw slecht toegankelijk. Trek ongeveer een halve dag uit voor deze rit.

Bezienswaardigheden Dawson City
Bezienswaardigheden Dawson City

Dredge No.4

Als je niet genoeg krijgt van het goudkoortsverleden van Dawson, rijd je in ruim twintig minuten vanuit het centrum naar Dredge No.4 aan de Bonanza Creek Road. Dit gevaarte weegt ruim 3000 ton en is achttien meter hoog: je kunt je bijna niet voorstellen dat dit een drijvende goudmijn is. Goldbottom Mine Tours verzorgt rondleidingen over het schip en haar obstakels zoals Klondike’s permafrost.

Bezienswaardigheden Dawson City
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan