Vraag en antwoord: Vliegen

Je hebt misschien nog vragen over de vlucht die je gaat maken naar Amerika of Canada. Daarom hebben we praktische informatie voor je op een rijtje gezet. Heb je daarna nog vragen? Neem dan gewoon contact met ons op. We zorgen ervoor dat je goed voorbereid en gerust op reis kunt.

  • Bij vluchten naar Amerika kun je bij de gate gevraagd worden om de elektronische apparatuur die je in je handbagage hebt, aan te zetten. Zorg er dus voor dat je mobiele telefoon, camera, tablet, laptop et cetera voldoende opgeladen zijn en dat de aan- en uitknop goed werkt.
  • Zorg dat er geen scherpe voorwerpen in je handbagage zitten, zoals een zakmes of nagelschaartje. Ook aanstekers zijn verboden.
  • Van huis meegenomen vloeistoffen, dranken, gels of sprays mogen enkel in kleine verpakkingen van maximaal 100 milliliter in je handbagage vervoerd worden. Deze vloeistoffen moet je in één doorzichtige, afsluitbare plastic zak van maximaal 1 liter (circa 20 bij 20 cm) stoppen. Deze zak moet je ter controle apart tonen bij de security check. Vloeibare stoffen in grotere verpakkingen dan 100 milliliter zijn wel toegestaan in de ruimbagage.
  • Vloeibare medicijnen en dieetvoeding zijn toegestaan als handbagage. Je mag medicijnen meenemen in je handbagage, mits het gaat om acceptabele hoeveelheden voor de duur van de vlucht. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals slaapmiddelen, Ritalin of sterke pijnstillers), heb je een medische verklaring nodig. Kijk op hetcak.nl voor de procedure. Regel je verklaring minstens vier weken voor vertrek. Neem medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
  • Als er een baby meereist, mag je babyvoeding, gekolfde borstvoeding en babymelk (in vloeibare of in poedervorm) meenemen. Dit hoeft niet in de plastic zak.
  • Niet-vloeibare cosmeticaproducten en producten voor persoonlijke verzorging (zoals lippenstift of vaseline) mag je meenemen in je handbagage.
  • Indien vloeibare artikelen, ook in grotere hoeveelheden, zijn gekocht bij de See Buy Fly-shops, worden ze verzegeld overhandigd en kunnen ze mee aan boord. Je loopt wel het risico dat deze spullen bij een eventuele overstap in de VS of Canada alsnog in beslag worden genomen.
  • Verse etenswaren zoals fruit en vleeswaren mag je meenemen in je handbagage, maar je moet ze in het vliegtuig opeten of weggooien voor je door de douane gaat.

Let op: de bagageregels veranderen regelmatig. Controleer voor vertrek de meest recente regels zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Ga van tevoren goed na welke limieten gelden voor de ruim- en handbagage van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. De bagagelimieten veranderen regelmatig. De meest recente regels zijn te vinden via www.tiogatours.nl/bagage. Extra bagage, zoals een rolstoel, fiets, golftas of surfplank, moet je van tevoren via Tioga Tours aangeven.

Als je naar de Verenigde Staten reist, mag je je bagage niet op slot doen, omdat de Amerikaanse autoriteiten de bagage controleren op bijvoorbeeld explosieven. Er zijn speciale slotjes te koop met TSA-certificering (TSA staat voor Transportation Security Administration), die veiligheidsagenten op vliegvelden met lopersleutels open (en weer dicht) kunnen maken. Je kunt ook een kofferriem met een speciaal TSA-slot kopen. De TSA-slotjes en -riemen zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar, waaronder Schiphol, de ANWB en diverse webshops.

Als je bagage tijdens de vlucht beschadigd of kwijt raakt, moet je hiervan melding doen op de luchthaven. Je gaat hiervoor naar de servicebalie bij de bagageband of in de douanehal. Bij de servicebalie vul je een Property Irregularity Report (PIR) in. Lees verder over beschadigde/verloren bagage

Stoelen reserveren kan in de meeste gevallen vanaf het moment dat je de tickets (of de reissom) volledig hebt betaald. Je kunt met de boekingscode op de nota inloggen op de website van de luchtvaartmaatschappij om jouw stoelselectie in orde te maken. Vaak kan dit online, soms moet dit telefonisch. Betalingen voor de stoelreserveringen gaan via jouw persoonlijke creditcard.

Bij de meeste airlines, zoals KLM en United Airlines, kun je bij de stoelselectie ook upgraden naar stoelen met extra beenruimte, mits beschikbaar. Bij Delta Airlines kan er na boeking geen upgrade meer worden gedaan.

Speciale maaltijden kunnen wij aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij. Per reiziger kunnen we één dieetwens aangeven. Goed om te weten: speciale maaltijden worden alleen aangeboden op intercontinentale vluchten. Neem contact op met de reisspecialist om je voorkeur door te geven.

De luchtvaartmaatschappij heeft het recht om het vluchtschema te wijzigen. De tijd waarop je vliegt of de plaats van je overstap kan hierdoor veranderen. Bij een vluchtwijziging blijft je eindbestemming altijd hetzelfde. Controleer je vluchtschema de dag voor vertrek op de website van je luchtvaartmaatschappij! Meer informatie vind je op de reisdocumenten die je van ons ontvangt. Wij hebben op vluchtwijzigingen helaas geen invloed en zijn hiervoor niet aansprakelijk.

Lees meer over visum- en paspoortregels

Er zijn rechtstreekse vluchten naar Amerika en Canada en vluchten met een overstap. Je kunt bijvoorbeeld direct vliegen naar New York, Washington DC, Chicago, Houston, Los Angeles, San Francisco en Seattle. Rechtstreekse vluchten zijn vaak duurder, maar minder tijdrovend. Als je geld wilt besparen op je vlucht en voldoende tijd hebt, kun je voor een vlucht met overstap kiezen. Je stapt dan over in Londen (British Airways), Frankfurt (Lufthansa) of op een Amerikaanse of Canadese luchthaven. Het kan soms voorkomen dat je tijdens je vlucht naar Amerika overstapt in Canada, of andersom. Controleer in dat geval goed de regels voor reisdocumenten.

Stap je over in Amerika of Canada haal dan bij aankomst je ruimbagage van de band en ga door de immigration en/of langs de douane. Daarna check je je ruimbagage weer in. Heb je weinig overstaptijd? Vraag dan een steward(ess) of medewerker van de luchthaven om advies en zorg ervoor dat je in de juiste rij gaat staan: soms is er een versnelde route voor mensen die een overstap moeten halen. Deze wordt vaak ook gemarkeerd met borden, maar dit is lang niet altijd duidelijk.

Wanneer je een overstap binnen Europa hebt, hoef je doorgaans niet zelf je bagage op te halen. Heb je op de terugreis een overstap in Amerika of Canada, dan wordt bagage wél automatisch doorgelabeld.

Met je (elektronische) vliegticket kun je online inchecken of bij de bagage-afgiftebalie op het vliegveld.

Online inchecken

Check je online in? Dan doe je dit via de website van de maatschappij waarmee je vliegt. Je hebt hiervoor een boekingscode nodig. Deze boekingscode staat op je (elektronische) vliegticket, deze krijg je van ons met de reisdocumenten - ongeveer vijf weken voor vertrek. Als je online hebt ingecheckt, hoef je op het vliegveld alleen nog je bagage af te geven bij de balie.

Op de luchthaven

Check je in op het vliegveld, kijk dan op je ticket door welke maatschappij de (eerste) vlucht wordt uitgevoerd. Vervolgens kijk je op de borden op het vliegveld bij welke balie je moet zijn. Hier check je in door je paspoort te laten zien en geef je meteen je ruimbagage af. Voor vluchten van Air Canada moet je soms inchecken bij de balie van British Airways of Lufthansa.

In principe kunnen we tickets van bijna alle vliegmaatschappijen voor je boeken, maar we focussen ons uiteraard op maatschappijen die goede verbindingen hebben naar Amerika en Canada.

We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Lees meer over vliegtickets boeken

Een baby is tussen de 0 tot en met 1 jaar op het moment van de heen- en terugreis. Zij mogen meestal gratis meevliegen als ze bij de ouders op schoot zitten en geen eigen stoel nodig zijn. Een kind tussen 2 en 11 jaar kan bij bijna alle luchtvaartmaatschappijen gebruik maken van een kinderkorting. Voor kinderen vanaf 12 jaar geldt een ander vluchttarief; zij worden als volwassene gezien.

Je kunt vanaf de luchthaven een taxi nemen naar je hotel of gebruik maken van het openbaar vervoer. Als je een auto huurt, kun je deze vaak direct op de luchthaven ophalen. Wat de voordeligste optie is, verschilt. Reis je met een kleine groep, bijvoorbeeld met zijn tweeën, dan kun je vaak beter met het openbaar vervoer gaan. In San Francisco kun je bijvoorbeeld gebruik maken van BART; deze treinen vertrekken regelmatig en brengen je in ongeveer een uur naar hartje San Francisco. In Toronto kun je met de Union Pearson Express in 20 à 25 minuten naar downtown reizen. Een makkelijke manier om je reis te plannen is via Google Maps. Je kunt de gegevens altijd controleren op de website van de lokale vervoerder. Vraag ons gerust advies over de beste transportmethode van het vliegveld naar je hotel.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan