Vraag & antwoord: Camperhuur Amerika/Canada

Op deze pagina vind je het antwoord op veelgestelde vragen over het huren en besturen van een camper in Amerika en Canada ('Recreational Vehicle / RV'). Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

We hebben voor elke camperverhuurder in Noord-Amerika belangrijke informatie voor je verzameld. Zo lees je bijvoorbeeld over de inventaris, transfermogelijkheden en verzekeringen.

In Amerika en Canada zijn diverse bedrijven die campers verhuren. Wij werken samen met de belangrijkste. Zij verschillen onderling van elkaar in bijvoorbeeld het soort campers dat ze verhuren, de leeftijd van de campers, de uitrusting van de campers (luxe of meer basic) en het aantal verhuurlocaties. Hierdoor zijn er logischerwijs ook verschillen in prijs. We adviseren je welke verhuurder en welk model passen bij jouw wensen en budget.

Camperverhuurders hebben locaties in de grote toeristische steden in heel Amerika en Canada. Via de twee linkjes hieronder vind je per land een overzicht met alle plaatsen waar je een camper kunt huren. Als je op de plaats klikt, zie je welke verhuurders daar een locatie hebben.

Goed om te weten: het is niet mogelijk om in het ene land de camper op te halen en in het andere land weer in te leveren.

Je kunt in Amerika en Canada verschillende campermodellen huren. De kleinste camper heeft het formaat van een bestelwagen, de grootste lijkt op een touringcar en biedt plaats voor vijf volwassenen en een kind. Het verschilt per verhuurder welke soorten campers er worden aangeboden. Zo heeft Cruise America allerlei soorten campers, maar huur je bij Native en Escape alleen minivans. Kortweg kun je het volgende onderscheid maken (van klein naar groot): van-conversions (ook wel minivans of buscampers genoemd), pickup-campers, C-klasse familiecampers en A-klasse campers. Alle campers hebben een automatische versnellingsbak en zijn eenvoudig te besturen. Ook hebben alle campers een keuken en gootsteen aan boord. Bijna alle campers hebben daarnaast een douche en toilet. Sommige campers hebben een slide-out: een uitschuifbaar woongedeelte voor extra leefruimte.

Wat de huur van een camper kost, verschilt per verhuurder, campermodel en reisperiode. Daarom noemen wij geen (vanaf)-prijzen: we geven je graag zo snel mogelijk de exacte prijs. Als je vrijblijvend een offerte aanvraagt, hoor je binnen één werkdag van ons wat het kost. Het huren van een camper lijkt in eerste instantie duur, zeker in vergelijking met het huren van een gewone auto. Daar staat tegenover dat je tijdens een camperreis geen prijzige hotelovernachtingen hoeft te maken (je slaapt op goedkopere campings) en dat je ervoor kunt kiezen om je eigen maaltijden te bereiden. Zo spaar je heel wat restaurantrekeningen uit. In de meeste gevallen zullen de totale kosten voor een campervakantie ongeveer hetzelfde zijn als voor een autorondreis met hotels (één kamer). Bij twee over meer hotelkamers is een camperreis in de meeste gevallen wat voordeliger.

Deze vraag wordt vaak gesteld. In deze uitgebreide blog lees je ons antwoord!

Vertel onze reisadviseurs wat je wensen zijn en ze maken een reis op maat voor je. Je kunt je wensen per mail of telefoon doorgeven of je kunt een offerteformulier invullen. Je krijgt van ons dan binnen één werkdag een reisvoorstel dat past bij jouw wensen. Zelf een route in elkaar puzzelen kan ook! Je vindt op onze site mooie camperroutes en stippelt zelf routes uit met de routeplanner. Vervolgens kun je voor jouw route een offerte opvragen. Voor alle offertes geldt: wil je iets wijzigen of heb je vragen? Vertel het ons, we zijn flexibel en denken met je mee. Kom je liever langs om je wensen te bespreken? Je bent van harte welkom! Maak wel even een afspraak, zodat we alle tijd voor je kunnen nemen.

Bij sommige camperverhuurders zijn de benodigde verzekeringen inbegrepen in de huurprijs, maar geldt een eigen risico van $500 tot $2500 per gebeurtenis. Je kunt dit bijverzekeren middels onze eigenrisicoverzekering. Bij andere verhuurders zijn niet alle benodigde verzekeringen inbegrepen en moet je een WA-verzekering bijboeken. Dat kan bij de verhuurder, maar daarnaast geldt alsnog een aanzienlijk eigen risico. In plaats daarvan kun je bij ons een verzekering van a.s.r. afsluiten, die gelijk het eigen risico mee verzekert.

Je kunt in Amerika en Canada een camper huren en besturen als je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs (B-rijbewijs) en 21 jaar of ouder bent.

Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar bij calamiteiten, aanhoudingen of bij inbeslagname is het handig dat je een internationaal rijbewijs kunt overhandigen in plaats van je gewone rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANWB aanschaffen. In België kun je hiervoor terecht bij de gemeente van je woonplaats. Neem een recente pasfoto mee!

Een one-way betekent dat je de camper op een andere plek inlevert dan waar je hem hebt opgehaald. Je betaalt bij een one-way altijd one-waykosten. Niet alle verhuurders staan one-ways toe. Kijk in de praktische informatie van jouw verhuurder onder het kopje 'One-waykosten'. Je mag een camper niet ophalen in Amerika en inleveren in Canada (en omgekeerd). De camper moet altijd bij een verhuurlocatie in hetzelfde land worden ingeleverd.

Bij de meeste camperverhuurders kun je tussen 13:00 en 16:00 de camper ophalen. Sommige verhuurders hebben de mogelijkheid om – tegen betaling – al tussen 09:00 en 12:00 je camper op te halen. Let op: voor het ophalen van je camper moet je vooraf een afspraak maken. Bel hiervoor naar het verhuurstation zodra je bent aangekomen in het hotel of tijdens een eventuele overstap op de heenreis. Bij veel verhuurders kun of moet je vooraf online inchecken. Op zon- en feestdagen zijn verhuurlocaties meestal gesloten.

Let op: Het is niet mogelijk om direct na je aankomst in Amerika of Canada je camper op te halen. Camperverhuurders willen niet dat je ‘jetlagged’ achter het stuur stapt. Na een intercontinentale vlucht moet je één (hotel)overnachting maken voordat je de camper ophaalt. Heb je een stop-over gemaakt in Amerika of Canada en ga je met een binnenlandse vlucht naar je plaats van bestemming? Dan kun je, afhankelijk van de vluchttijden, de camper wel dezelfde dag nog ophalen. Een uitzondering vormen de kleine minivans van bijvoorbeeld Native Campervans en Escape Campervans. Deze campervans mag je meteen na je intercontinentale vlucht ophalen.

Bij de meeste verhuurders moet je de camper voor 11:00 inleveren. Bij sommige verhuurders kun je - tegen betaling - je camper later inleveren. Dit kun je voor vertrek via ons regelen. Vraag altijd bij het ophalen van de camper na op welke locatie je de camper moet inleveren en wat de uiterste inlevertijd is. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Op zon- en feestdagen zijn verhuurlocaties meestal gesloten.

Let op: Je moet de camper redelijk schoon inleveren. Als er in de camper gerookt is, kunnen verhuurders hoge schoonmaakkosten berekenen. Doe dat dus niet!

Op de voucher die je van ons krijgt, staat op welk adres je de camper kunt ophalen. De verhuurlocaties van camperverhuurders liggen vaak tamelijk ver van de stad of luchthaven. Er zijn verschillende manieren om bij het verhuurstation te komen: het openbaar vervoer, een taxi of met een transfer, die soms is inbegrepen in de huurprijs en soms kan worden bijgeboekt. Vraag ons gerust naar de voordeligste manier om het verhuurstation te bereiken.

Geboekt? Als een transfer is inbegrepen, staat dit op je voucher. Maak je gebruik van een transfer? Dan moet je vooraf online inchecken bij de verhuurder, zie kopje 'Online inchecken' op de pagina met praktische informatie van je verhuurder. Vraag ook een dag van tevoren bij de receptie van je hotel of ze naar de verhuurder bellen en maak een afspraak waar en hoe laat je opgehaald wilt worden.

Ja, bij het ophalen van de camper heb je een creditcard nodig om de borg te voldoen. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan. Wie de hoofdbestuurder is, zie je op het voucher dat je van ons gekregen hebt. Een prepaid creditcard wordt niet geaccepteerd bij het ophalen van de camper.

Je moet bij het ophalen in de meeste gevallen een borg van $500 voldoen. Bij sommige verhuurders wordt een hoger bedrag berekend van $1000 of $1500. Het innen van de borg doet men meestal door het bedrag op de creditcard van de hoofdbestuurder ‘on hold’ te nemen. De creditcard wordt dan niet belast, maar het bedrag wordt wel in mindering gebracht op de limiet van je kaart. Het kan dus verstandig zijn om van tevoren de limiet van je creditcard te verhogen. Het is ook mogelijk dat men de borg van je kaart afschrijft. Eventuele koersverschillen tussen het moment van deposit (borg) betalen en terugkrijgen worden niet vergoed.

Er zijn op dit moment enkele verhuurders die campers met navigatiesystemen aanbieden. Bij campers die geen navigatiesysteem hebben, kun je deze in bijhuren als ze op voorraad zijn. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een navigatiesysteem mee te nemen. Zorg er dan wel voor dat er een actuele kaart van Amerika en/of Canada op staat! Navigatiesystemen zijn ook te huur via derde partijen vanuit Nederland.

Veel camperverhuurders werken met twee type inventarissen: de camperinventaris en de persoonlijke inventaris. De camperinventaris bestaat uit kook- en eetgerei en enkele spullen om schoon te maken. Zaken als een tafel en campingstoelen kun je vaak tegen betaling extra bijhuren. Deze zijn echter niet altijd voorradig en kunnen we meestal ook niet voor je reserveren. Wel heb je op campings vaak een picknicktafel tot je beschikking en kun je bij een plaatselijke winkel (bijvoorbeeld een Walmart) voordelig stoeltjes kopen. De persoonlijke inventarissen bestaan uit beddengoed en handdoeken. Het kan handig zijn om wat extra hand-, thee- en vaatdoeken mee te nemen! Bij sommige verhuurders zijn deze inventarissen niet opgesplitst en krijg je een compleet pakket met alles wat je nodig hebt. Wat er precies in de inventaris zit, verschilt per verhuurder. Bekijk de inventaris van jouw camperverhuurder

Je kunt je spullen aan het begin van je reis in de kastjes van de camper kwijt en de tassen opgevouwen opbergen in een van de opbergvakken. Als je je camper op dezelfde plek ophaalt en inlevert, kun je je lege koffers en tassen in overleg bij de verhuurder achterlaten. Denk er wel aan dat je bij een onverhoopte eerdere terugkeer naar huis geen koffer of tas hebt om je spullen in te stoppen. Het kan handig zijn om opvouwbare weekendtassen mee te nemen in plaats van koffers, vooral als je met een groot gezelschap of met een kleine camper reist.

Afhankelijk van de grootte van de camper zal het brandstofverbruik gemiddeld 1 gallon op 11 tot 15 mijl zijn (= ongeveer 4 tot 6 kilometer per liter). In de VS kost benzine ongeveer 1/3 van onze prijzen. In Canada is dat 1/2. Bijna alle campers hebben benzinemotoren, ook de grote modellen.

1 gallon = 3,8 liter.
1 mijl = 1,6 kilometer.

Bereken brandstofkosten

Een generator is een stroomgenerator die op brandstof loopt. De meeste campers beschikken over een generator (in Canada alleen de grote modellen). Als de generator is gestart heeft elk stopcontact in de meeste campers een spanning van 110 volt. Laat de generator enkele seconden lopen voordat je apparaten aanzet, anders kan er een zekering springen. Je kunt de generator onderweg gebruiken voor de dak-airco of als je op een camping zonder stroomaansluiting staat. Het langdurig laten lopen van de generator op een camping is geen goed idee: het maakt lawaai, veroorzaakt stank en is bovendien vaak verboden, zeker ’s avonds, ’s nachts en ‘s morgens. Voor het gebruik van de generator worden kosten in rekening gebracht.

Als een campingplaats hook-up heeft, betekent dit dat je de camper kunt aansluiten op water, elektra (110 volt), riolering en soms kabel-tv. Commerciële campings hebben bijna altijd plaatsen met hook-up. Op staats- en natuurcampings is meestal geen hook-up. Op die campings zijn er wel fill- en dumpstations, waar je je watervoorraad kunt aanvullen en het afvalwater kunt lozen. Ook zonder elektriciteits-aansluiting kun je (met mate) gebruik maken van de verlichting in de camper. De koelkast blijft ook werken, die schakelt automatisch over op propaan. De magnetron, airconditioning en stopcontacten werken niet als je geen hook-upplaats hebt. Lees de veelgestelde vragen over campings

Bij de meeste verhuurders kun je ter plaatse stoeltjes en/of een tafel bijhuren (indien voorradig). Dit kan meestal niet van tevoren worden besteld. Als bijhuren niet mogelijk is, kun je bij de plaatselijke winkel (Walmart) vaak relatief goedkoop stoeltjes aanschaffen. Op campings heb je vaak een picknicktafel tot je beschikking.

Kijk op:

Als je in de wintermaanden met een camper door Amerika of Canada reist, kan deze "winterized" zijn. Dat betekent dat de watersystemen van de camper leeggemaakt zijn om te voorkomen dat ze bevriezen, waardoor je de watersystemen (tijdelijk) niet kunt gebruiken. Voor bijvoorbeeld douchen en (af)wassen ben je dan aangewezen op de voorzieningen van de camping. Houd er rekening mee dat je, als je de watersystemen wel gebruikt, zelf verantwoordelijk bent voor eventuele schade die daardoor ontstaat. Bij Wegbrengspecials kunnen campers ook gewinterized zijn. Lees meer over het winterizen van campers.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan