Vraag en antwoord: Visa, paspoorten en reistoestemming (ESTA/eTA)

Lees hieronder welke reisdocumenten er vereist zijn voor je vakantie naar Amerika en Canada. Sommige regels gelden voor beide landen, de reistoestemmingen gaan specifiek over Amerika of Canada.

Om de Verenigde Staten en Canada binnen te komen, heb je een paspoort nodig. Ook baby’s en kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Zorg ervoor dat de paspoorten tot minimaal drie maanden na terugkomst geldig zijn. In beide landen is het verplicht om altijd een paspoort bij je te hebben.

Let op: In het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter ‘O’ nooit voor. Het is wel mogelijk dat het documentnummer het cijfer ‘0’ (nul) bevat.

Je vraagt een visum aan als:

  • je langer dan negentig dagen in de VS verblijft
  • langer dan zes maanden in Canada doorbrengt
  • als je met een noodpaspoort zonder chip naar de VS of Canada reist
  • naar de VS reist en na 1 maart 2011 gereisd hebt in Iran, Irak, Soedan of Syrië
  • naar de VS reis en een (tweede) nationaliteit hebt uit: Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië (zie 'laatste ontwikkelingen' hieronder)

  • reis je naar de VS en heb je de Chinese nationaliteit, dan moet je voor vertrek online een Electronic Visa Update System (EVUS) aanvragen. Info over EVUS.

De laatste ontwikkelingen
Er was een tijdelijk inreisverbod voor reizigers met enkel de Iranese, Irakese, Soedanese of Syrische nationaliteit. Een rechter in de VS heeft bepaald dat de executive order niet geldig is. Burgers van de 7 landen kunnen voorlopig dus weer naar de VS reizen. Dit kan echter zomaar weer veranderen. Houd dit reisadvies in de gaten. Raadpleeg voor je reis naar de VS de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam

Voor meer informatie over visa kun je terecht bij het Amerikaanse consulaat of de Canadese ambassade. Handige websites:

Wat is ESTA: Kom je per vliegtuig of per schip de VS binnen voor een kort bezoek (maximaal negentig dagen), dan ben je verplicht om via het ESTA-programma reistoestemming aan te vragen. Zonder de ESTA-reistoestemming is het niet mogelijk om het land binnen te komen en word je geweigerd op de vlucht of vaart. Ga je naar Canada en steek je per auto/camper de Amerikaanse grens over? Dan volstaat een geldig paspoort! Vlieg je naar Canada met een overstap in Amerika? Dan moet je wél een ESTA aanvragen.

  • Let op: sommige reizigers dienen toch een visum aan te vragen. Dit geldt onder andere als je eerder hebt gereisd in Iran, Irak, Soedan of Syrië of als je deze nationaliteit hebt. Kijk onder het kopje 'visa'.

ESTA aanvragen: Je regelt de toestemming online via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming: https://esta.cbp.dhs.gov. De kosten van $14 per persoon kunnen uitsluitend per creditcard worden voldaan. ESTA geeft meestal onmiddellijk autorisatie nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld. Soms kan de verwerking van de aanvraag echter enkele dagen duren. Wij raden je dan ook aan om de aanvraag tijdig in te dienen, uiterlijk twee weken vóór je vertrek per vliegtuig of schip. Als er geen toestemming wordt gegeven, dien je een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

Let op: In Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Typ dus niet per ongeluk de letter O in plaats van het getal 0 (nul), je kunt dan geweigerd worden op de vlucht of vaart.

Geldigheid: Print de ESTA-autorisatie uit en bewaar deze bij je reisdocumenten. De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal twee jaar, maar vervalt als je een nieuw paspoort krijgt of als de toestemming herroepen wordt. Je kunt de gegevens over de verblijfplaats per reis actualiseren, maar dat is niet verplicht.

Overstap in Canada: Maak je tijdens je vlucht een overstap in Canada? Dan moet je naast ESTA ook eTA aanvragen! Dit geldt voor zowel de heen- als de terugreis.

Wat is eTA: Vlieg je naar Canada voor een bezoek van korter dan zes maanden, dan is het verplicht om online reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in Canada overstapt op de heen- of terugreis. De reistoestemming heet Electronic Travel Authorization (eTA). De eTA vraag je online aan en kost $7 per persoon (wijzigingen voorbehouden). De kosten betaal je per creditcard. De eTA is vijf jaar geldig.

Aanvragen: Je vraagt je eTA aan via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Doe dit ongeveer twee weken voor vertrek! De aanvraag wordt meestal binnen enkele minuten goedgekeurd. Je krijgt dan een bevestiging per e-mail. Een eTA is vijf jaar geldig.

Let op: In Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Typ dus niet per ongeluk de letter O in plaats van het getal 0 (nul), je kunt dan geweigerd worden op de vlucht.

Overstap in Amerika: Maak je tijdens je vlucht een overstap in Amerika? Dan moet je zowel ESTA als eTA aanvragen! Dit geldt zowel voor de heen- als de terugvlucht.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de regels voor bepaalde groepen reizigers aangescherpt. Dit betreft:

  • Reizigers met de nationaliteit uit landen van het Visa Waiver Programma (zoals Nederland) die na 1 maart 2011 hebben gereisd naar of nog verblijven in de landen Iran, Irak, Soedan of Syrië.
  • Reizigers die naast de nationaliteit van het Visa Waiver Programma ook nog een tweede nationaliteit hebben uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië

Zij kunnen niet meer via het Visa Waiver Programma naar de VS reizen. Zij moeten een visum aanvragen via de consulaire vertegenwoordiging van de VS. Zie het kopje 'visa'.

Op de heenreis naar de VS en Canada moet je in het vliegtuig een immigration formulier (I-94) invullen. Vul dit juist en duidelijk in en zorg dat je de vluchtgegevens en het volledige adres van je eerste verblijfplaats bij je hebt. Zonder deze gegevens kan men je de toegang tot het land weigeren. Bij de immigration officer worden er na aankomst op het vliegveld vingerafdrukken genomen en een irisscan of gezichtsfoto gemaakt.

Een gewoon B-rijbewijs volstaat voor het rijden in een huurauto en camper. In sommige staten of provincies is een internationaal rijbewijs verplicht, sommige camperverhuurders raden het ook aan om deze bij je te hebben. We raden daarom alle bestuurders aan om naast het gewone rijbewijs een internationaal rijbewijs mee te nemen. Het is niet verplicht, het is een advies. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANWB aanschaffen. In België kun je hiervoor terecht bij de gemeente van je woonplaats. Neem een recente pasfoto mee.

Bezoek onze stand op zaterdag 23 september op de
Meridian Travel Fair in Utrecht!
Boek nu je camper voor 2018!
Bekijk de vroegboekacties