ESTA aanvragen

door Onze redactie do 14 apr. 2016 12:00

Om per vliegtuig of schip de Verenigde Staten binnen te mogen, moet je beschikken over elektronische reistoestemming. Deze reistoestemming heet ESTA (Electronic System for Travel Authorization) en moet je voor vertrek zelf online aanvragen. Ook als je alleen overstapt in Amerika! Steek je per auto/camper de grens over, dan is dit niet nodig.
ESTA aanvragen, hoe doe je dat?

Houd dit bij de hand

 • Je paspoort
 • De adresgegevens van je eerste overnachtingsplaats. Als dit een hotel is, kun je onze hotelvoucher erbij pakken
 • Je creditcard

Waarschuwing vooraf: Vraag je ESTA zélf aan via de website van ESTA - de link eindigt op .gov. Dan kost het $14 per persoon. Als je meer moet betalen, boek je niet direct via ESTA, maar via een tussenliggende partij en betaal je onnodig veel geld. De kosten kunnen dan onnodig oplopen tot $99 per persoon. Zonde, want zo lastig is het niet!

Nieuwe aanvraag indienen

 1. Ga naar https://esta.cbp.dhs.gov/esta
 2. Klik in de rechter bovenhoek (in de blauwe balk) op English (U.S./U.K.) en selecteer Nederlands. Dat maakt het invullen straks een stuk eenvoudiger.
 3. Klik op ‘Nieuwe Aanvraag’ uitleg ESTA aanvragen Amerika
 4. Klik vervolgens op ‘Individuele Aanvraag’
  Opmerking: Kies niet voor 'Groepsaanvraag'. Het kan dan lang(er) duren voor je aanvraag is goedgekeurd. Deze uitleg gaat daarom uit van de individuele aanvraag.

 5. Je ziet een melding over Veiligheidskennisgeving. Lees de tekst en klik op ‘Bevestigen en doorgaan’
 6. Lees de Vrijwaring en zet een vinkje voor ‘Ja, ik heb de informatie gelezen en begrepen en stem in met deze voorwaarden.’
 7. Lees de Travel Promotion Act of 2009 en zet weer een vinkje voor ‘Ja, ik heb de informatie gelezen en begrepen en stem in met deze voorwaarden.’
 8. Klik op ‘Volgende’

Aanvragerinformatie invoeren

Aanvrager-/Paspoortinformatie

Je gaat nu informatie invullen over jou als aanvrager en informatie uit je paspoort. We lichten enkele invulvelden toe.
 • Namen: Vul je achternaam, voornaam en geslacht in. Kies de namen zoals die in je paspoort staan!
 • Aliassen: Waarschijnlijk kun je hier ‘Nee’ aanklikken, tenzij je officieel een alias hebt.
 • Paspoortnummer: Vul je paspoort-/documentnummer in. Dit is in Nederlandse paspoorten een combinatie van letters én cijfers. Vul dit juist en zorgvuldig in. Let op! In Nederlandse paspoorten komt de letter O nooit voor. Het paspoortnummer kan wel het cijfer 0 (nul) bevatten.
 • Nationaal identificatienummer: Vul je Burgerservicenummer (BSN) in. Dit is de opvolger van het sofinummer en bestaat uit een reeks met enkel cijfers.
uitleg ESTA aanvragen

Ander staatsburgerschap/nationaliteit

Geef aan of je een tweede nationaliteit hebt (gehad) of in een ander land woont of hebt gewoond. Is dit niet het geval, selecteer dan twee keer 'Nee'.

Ouders

 • Vul de voor- en achternaam van je vader en moeder in.
 • Vraag ons niet waarom.
 • Voor meer uitleg en definities kun je met je muisaanwijzer op het vraagtekentje gaan staan.

Uw contactinformatie

Hier vul je je eigen adresgegevens in. Er is geen speciaal veld voor de postcode. Deze zou je kunnen invullen in de tweede adresbalk of achter je woonplaats, maar het is niet verplicht. Noteer je telefoonnummer op de internationale manier. Voor Nederland begin dit met 0031, voor België met 0032. De eerste nul van het netnummer of mobiele nummer (06) laat je vervolgens achterwege.

uitleg ESTA aanvragen

Sociale media (optioneel)

Sinds eind 2016 kun je ervoor kiezen om je sociale media-kanalen door te geven. Dit is niet verplicht. Wil je meerdere kanalen doorgeven, klik dan op 'aanvraag toevoegen'. Er verschijnt dan een extra invulbalk.

Informatie werkgever

Geef aan wie je huidige werkgever is.
 • Heb je op dit moment geen werkgever? Geef dan de gegevens van je vorige werkgever op.
 • Heb je nooit een werkgever gehad? Selecteer dan ‘Nee’
 • Klik op 'volgende'.
uitleg ESTA aanvragen

Reisinformatie invullen

Je geeft nu informatie over de reis die je gaat maken. Je moet de volgende gegevens invullen:
Overstap in de VS: "Reist u naar de V.S. op doorreis naar een ander land?" Selecteer ‘ja’ als de VS niet je bestemming is, maar bijvoorbeeld Canada. Je kunt dan verder gaan bij het kopje 'Noodinformatie'. Selecteer 'nee' als de VS wel je bestemming is.

Contactpersoon in de VS: Ga je op bezoek bij vrienden of familie? Geef dan hun adresinformatie op. Slaap je in een hotel? Vul hier dan de informatie over dat hotel in. Doe dat als volgt:
 • Naam: je kunt de naam van het hotel invullen
 • Adres: eerst het huisnummer, dan de straat
 • Staat: in welke staat ligt de stad die je bezoekt?
 • Telefoonnummer: vul het telefoonnummer in (zoals het op je hotelvoucher staat)
uitleg ESTA aanvragen

Adres tijdens verblijf in de VS: Vul de gegevens in van de eerste plaats waar je overnacht. Is dit hetzelfde als de informatie die je bij Contactpersoon hebt ingevuld? Zet dan een vinkje, zoals in bovenstaande foto.

Noodcontactinformatie binnen of buiten de VS: Met wie kunnen de Amerikaanse autoriteiten contact opnemen mocht jou iets overkomen tijdens je reis? Noteer het telefoonnummer met de juiste landcode, dus voeg 0031 (Nederland) of 0032 (België) toe voor het telefoonnummer en laat de eerste nul van het telefoonnummer achterwege.

Verkiesbaarheidsvragen

Je krijgt nu een serie vragen over bijvoorbeeld eventuele besmettelijke ziektes en wetsovertredingen. Ook moet je invullen of je op zoek naar werk bent in de VS of eerder naar Irak, Syrië, Iran of Soedan gereisd hebt.

Vul alle info naar waarheid in en zet, als je dit gedaan hebt, een vinkje onder 'Waarmerking'. Vul je het formulier in voor een kind of partner, klik dan ook het vinkje aan onder ‘Alleen voor derden’. Klik op 'Volgende'.

Controleer uw aanvraag

Controleer zorgvuldig of alle informatie die je hebt ingevuld, juist en volledig is. Dat doe je in drie stappen:
 • Eerst controleer je de gegevens die je hebt ingevuld onder het kopje 'Controleer uw aanvraag'. Klopt alles? Klik dan op 'Bevestigen en doorgaan'.
 • Klopt er iets niet? Klik dan rechtsboven op 'Edit' en werk de gegevens bij. Scroll naar beneden en klik op 'Bijwerken' en vervolgens op 'Bevestigen en doorgaan'.
 • Vervolgens controleer je de gegevens onder 'Aanvrager informatie'. Als alles klopt, klik je weer op 'Bevestigen en doorgaan'. Wil je iets aanpassen, dan kan dat weer door rechtsboven op 'Edit' te klikken.
 • Ten slotte check je je ingevulde gegevens onder 'Reis informatie'.

Vul tot slot bij ‘Verificatie’ nogmaals je paspoortgegevens, achternaam en geboortedatum in ter controle. Klik op ‘Volgende'.

Betalen

 • Om je aanvraag te voltooien, moet je $14 per aanvraag betalen. Dit doe je met een creditcard.
 • Zet een vinkje voor ‘Vrijwaring’ en klik op ‘Nu Betalen’.
 • In het scherm dat verschijnt, vul je je creditcardgegevens in.
uitleg ESTA aanvragen

Goedkeuring

Zodra je je betalingsgegevens hebt ingevuld, klik je op 'Betaling verrichten'. De betaling wordt dan in orde gemaakt. Dit kan even duren. Je krijgt een bevestigingsscherm zodra de betaling in orde is (zie onderstaande foto).

uitleg ESTA aanvragen

En verder...

 • Je kunt je ESTA-aanvraag uitprinten, maar dit is niet verplicht.
 • Zorg ervoor dat je de adresgegevens van je eerste overnachtingsplaats ook in het vliegtuig bij je hebt. Daar moet je namelijk een douaneformulier invullen, ook als je ESTA hebt aangevraagd.
 • Je ESTA is geldig voor een periode van twee jaar vanaf het moment van aanvraag. De reistoestemming vervalt als je een nieuw paspoort krijgt of als de reistoestemming herroepen wordt.
 • Kijk ook bij Vraag & Antwoord voor veelgestelde vragen over reisdocumenten

Disclaimer

Deze blog is bedoeld als uitleg. Aan eventuele typ- of invulfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze maand: laatste vroegboekkorting camperhuur
Bekijk acties per verhuurder
Cruise America heeft weer een wegbrengspecial!
Prijzen & voorwaarden
Relocation Special van Canadream!
Bekijk prijzen & voorwaarden
Kom naar onze infodag in Zwolle op 27 januari of op 10 of 24 februari.
Meld je aan