Finger Lakes-regio: watervallen in overvloed

bijgewerkt op do 21 dec 2017 10:00

De Finger Lakes-regio in Upstate New York is de perfecte bestemming voor wie graag zijn benen strekt. Rond de langgerekte meren, die de vorm hebben van vingers, zijn namelijk staatsparken in overvloed, vol klaterende watervallen en rotsachtige kliffen. Daarnaast is deze regio ook nog eens beroemd vanwege de goede wijn! Dit zijn onze vier favoriete staatsparken in de Finger Lakes-regio.

Letchworth State Park

Waarom Letchworth State Park zichzelf de ‘Grand Canyon van het Oosten’ doopt, begrijp je als je op Inspiration Point staat. Je hebt er een waanzinnig uitzicht over de kilometerslange kloof waar de Genesee-rivier doorheen stroomt. In één oogopslag zie je twee van de drie watervallen. Je bereikt het uitzichtpunt via de Gorge Trail (11 km), die je ook naar de Upper, Middle en Lower Falls brengt. Van de drie watervallen in Letchworth is de Middle Falls met 32,5 meter de hoogste. De Lower Falls is ook indrukwekkend omdat je een trap van 127 treden afdaalt en wordt beloond met een kijkje in de kloof. Nog hoger dan de Upper Falls is het metershoge treinviaduct dat op smalle palen in het water rust. Naast natuurschoon is in dit staatspark ook erfgoed van de Seneca-indianen te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het gerestaureerde Seneca Council House en het graf van Mary Jemison. Op warme dagen kun je een duik nemen in het zwembad of gaan raften of kajakken.

Letchworth State Park Letchworth Park

Watkins Glen State Park

Zeg je waterval, dan zeg je Watkins Glen State Park! Het hart van dit staatspark is een grote kloof waarin negentien(!) watervallen bulderend naar beneden storten. De watervallen variëren in hoogte van één tot achttien meter. Wandelliefhebbers kunnen vol verwachting hun wandelschoenen aantrekken en de Indian Trail of South Rim Trail volgen over de beboste kloofrand. Maar de populairste route is de Gorge Trail, die Glen Creek volgt langs rotsen en de negentien watervallen. Je loopt achter twee watervallen langs en passeert diverse tunnels en bruggen van de Main Entrance naar de Upper Entrance. Een poncho is geen overbodige luxe. Je kunt ook een kortere wandeling maken, bijvoorbeeld van de zuid-ingang naar de hoofdingang.

Watkins Glen State Park Watkins Glen State Park

Watkins Glen State Park

Taughannock Falls State Park

Aan de westelijke oever van Cayuga Lake, ten oosten van Watkins Glen, ligt Taughannock Falls State Park. De Taughannock Falls is een van de mooiste watervallen van Noordoost-Amerika. Via de Gorge Trail (1,5 km enkele reis) loop je naar de voet van de 66 meter hoge waterval, die uitmondt in een diepe kom. Andere paden brengen je juist naar uitzichtpunten boven de waterval. Aan de oever van Cayuga Lake ligt een haven en een strand.

Taughannock Falls State Park Taughannock Falls State Park

Robert H. Treman State Park

Met twaalf watervallen is het Robert Treman State Park weliswaar kleiner dan Watkins Glen; qua wandelmogelijkheden is het zeker een bezoek waard. Wandel bijvoorbeeld het elf kilometer lange pad naar Lucifer Falls, die over een trapvormige rots 35 meter naar beneden stroomt. Dit wandelpad is extra indrukwekkend in de herfst, wanneer de bosrijke omgeving rood, oranje en geel kleurt. Avonturiers kiezen in Robert Reman voor de Rim Trail (3,3 km) langs de kloofrand. Een pittoreske route voert je naar Old Mill Falls. Wat Robert Treman State Park extra leuk maakt? Aan de voet van een hoge waterval is een heerlijk zwembad, waar je kunt afkoelen van je wandeling.

Robert Treman State Park Robert Treman State Park, Lucifer Falls

Misschien vind je dit ook interessant

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan